ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΟΥ : Τέλος εισόδου 25% στα νέα φάρμακα, επί διετία - Αντιδράσεις της φαρμακοβιομηχανίας.


Τροπολογία κατατέθηκε στη Βουλή, ενώ αναμένεται συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας
Τροπολογία για αναδρομική -από 1/1/2017- επιβάρυνση των νέων φαρμάκων που εισάγονται στη λίστα συνταγογράφησης των ασφαλιστικών οργανισμών κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, με τίτλο "Ευρωπαϊκή εντολή έρευνας στις ποινικές υποθέσεις".

Η ρύθμιση που έχει προαναγγελθεί από καιρό, προβλέπει 25% τέλος εισόδου για όλα τα νέα φάρμακα που αποζημιώνονται, μέχρι να υπάρξει συμφωνία με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης και όχι περισσότερο από δύο έτη.
Για την απόδοση του πρόσθετου ποσού επιστροφής, λαμβάνονται υπόψιν οι πωλήσεις του προηγουμένου τριμήνου, βάσει των στοιχείων της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, το σύστημα σάρωσης συνταγών του ΕΟΠΥΥ και το άθροισμα των τιμολογίων από τις φαρμακευτικές προς τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και σε κάθε νοσοκομείο ξεχωριστά.
Η  κατάθεση της τροπολογίας οδήγησε τον πρόεδρο του ΣΦΕΕ Πασχάλη Αποστολίδη να αντιδράσει, μιλώντας το πρωί στο συνέδριο του Health Daily  για τις Πολιτικές του Καρκίνου και να τονίσει πως «Τα νέα είναι πολύ άσχημα για τον κλάδο του φαρμάκου. Στη χώρα μας η εφαρμογή του νέου συστήματος αποζημίωσης 9-6-3 δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την πρόσβαση στις νέες θεραπείες, πολλώ δε μάλλον όταν το Υπουργείο Υγείας ετοιμάζει να φέρει απόψε για ψήφιση στη Βουλή τη νέα αυτή τροπολογία".
Πρόσθεσε μάλιστα ότι "Το Υπουργείο μας κάλεσε αιφνιδίως σήμερα στις 5 το απόγευμα για να μας ανακοινώσει μία ειλημμένη απόφαση, η οποία αναμένεται να πλήξει σοβαρά τον κλάδο και να έχει μεγάλες συνέπειες στις φαρμακευτικές εταιρείες και τον ασθενή στην Ελλάδα».
Ο κ. Αποστολίδης υπογράμμισε ότι οι ασθενείς πλέον μπορεί να περιμένουν έως 2,5 χρόνια για να έχουν πρόσβαση στα νέα φάρμακα. Παράλληλα, η συνεισφορά των φαρμακευτικών εταιριών αυξάνεται συνεχώς, 1 στα 3 φάρμακα προσφέρεται δωρεάν, εξαντλώντας τα ήδη ξεπερασμένα όρια τους. 
Απαραίτητη προϋπόθεση συνεπώς για την προστασία της απρόσκοπτης πρόσβασης των Ελλήνων ασθενών στις καινοτόμες και αναγκαίες θεραπείες είναι η υλοποίηση των απαραίτητων δομικών μεταρρυθμίσεων όπως, η σύσταση φορέα Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ), η πλήρης λειτουργία Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, η υποχρεωτική εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων και μητρώων ασθενών, η αύξηση διείσδυσης των γενοσήμων καθώς και ο επαναπροσδιορισμός της φαρμακευτικής δαπάνης» τόνισε ολοκληρώνοντας ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ.
Δείτε ολόκληρη την τροπολογία, εδώ.


Πηγή : healthmag.gr