ΠΟΛΙΤΙΚΗ-ΦΑΡΜΑΚΟΥ : Το 60% των Ελλήνων πληρώνει για την υγεία του και το 30% για τα φάρμακά του



Η ποιότητα ζωής επιβαρύνθηκε σημαντικά μετά το 2010 για τον πληθυσμό, σύμφωνα με την έρευνα Hellas Health VII
Σημαντική επιδείνωση παρουσιάζει στη χώρα μας μετά το 2010 η Ποιότητα Ζωής που σχετίζεται με την Υγεία και που εκφράζει τη «σωματική, ψυχική και κοινωνική ευεξία» του ορισμού της υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η διαπίστωση αυτή προκύπτει από έρευνα που παρουσιάστηκε σήμερα από τον καθηγητή Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής Γιάννη Τούντα, την αναπληρώτρια καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας Βίκυ Μπενέτου, την επίκουρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής Μαρία Καντζανού και τον Αναπληρωτή Διευθυντή του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας και επιστημονικό συνεργάτη του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας Κωνσταντίνο Βαρδαβά,  σε συνέντευξη Τύπου, που διοργάνωσε το  Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ) στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας.

Σύμφωνα με την Πανελλαδική έρευνα HELLAS HEALTH VII, πάνω από το 60% του πληθυσμού χρειάστηκε να πληρώσει για υπηρεσίες υγείαςτο τελευταίο έτος, ενώ πάνω από το 20% δεν πήρε τις υπηρεσίες υγείας που χρειαζόταν, ακριβώς επειδή έπρεπε να πληρώσει.Περίπου ένας στους τρεις έχει πρόβλημα να αγοράζει τα φάρμακά του, καθώς μόνο το 10% δεν χρειάζεται να καταβάλει συμμετοχή.

Όσο για τον εμβολιασμό, το 94% των γονέων αναφέρει πλήρη κάλυψη των παιδιών του, αν και δεν γνωρίζει με ποιά εμβόλια έχει καλυφθεί το παιδί του, ενώ ένα 27% του ενήλικου πληθυσμού δεν έχει εμβολιαστεί ποτέ στην ενήλικη ζωή του και επιπλέον ένα 10% πιστεύει ότι οι κίνδυνοι του εμβολιασμού είναι μεγαλύτεροι από τα οφέλη.

Υπηρεσίες υγείας

Αναλυτικά, η μελέτη έδειξε σε ότι αφορά τις υπηρεσίες υγείας:

Το 62% από τους 916 ερωτώμενους που είχαν ανάγκη ιατρικής φροντίδας το τελευταίο 12μηνο, χρειάστηκε να πληρώσει από την τσέπη του.
Το 21% αναφέρει ότι δεν έλαβε την ιατρική φροντίδα που είχε ανάγκη κυρίως λόγω του κόστους (53%), άλλης απασχόλησης (15%), αμέλεια (11%), αναμονή (11%) .
Το 37% απευθύνεται σε συμβεβλημένο ιδιώτη γιατρό για ιατρική φροντίδα, το 23% σε μη συμβεβλημένο ιδιώτη γιατρό, το 19% στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, το 7% στα δημόσια Πολυϊατρεία και Κέντρα Υγείας του ΠΕΔΥ.  
Κατά μέσο όρο ο κάθε έλληνας πληρώνει από την τσέπη του στη διάρκεια του έτους 170 ευρώ για επισκέψεις σε ιατρούς, 75 ευρώ για επισκέψεις σε οδοντιάτρους και 50 ευρώ για εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις. 

Το φάρμακο: 

Για το 28% η πληρωμή των φαρμάκων τους τελευταίους 12 μήνες  αποτέλεσε σημαντικό πρόβλημα και μικρό πρόβλημα για το 21% 
To 30% των επισκέψεων στο φαρμακείο στο διάστημα αυτό αφορούσε την προμήθεια συνταγογραφούμενων φαρμάκων χωρίς συνταγή γιατρού, εκ των οποίων το 35% ήταν για αγορά αντιβιοτικών.
Το 36% γνωρίζει πολύ ή αρκετά τα γενόσημα φάρμακα και μόνο το 23% τα εμπιστεύεται πολύ ή αρκετά.
Το 42% πληρώνει από την τσέπη του 10-50 ευρώ μηνιαίως για προμήθεια συνταγογραφούμενων φαρμάκων, το 35% λιγότερο από 10ευρώ, το 8% 50-100ευρώ, το 3% 100-200 ευρώ, το 1% 200-500 ευρώ, ενώ μόνο το 10% δεν χρειάστηκε να πληρώσει από την τσέπη του.
 Το 45% ανησυχεί πολύ για την κάλυψη του κόστους συνταγογραφούμενων φαρμάκων και το 24% ανησυχεί λίγο και μόνο το 28% δεν ανησυχεί καθόλου.
Το 38% δεν γνωρίζει ότι τα γενόσημα φάρμακα κοστίζουν τα 2/3 της τιμής των πρωτοτύπων. 
Το 42% προτιμά τα γενόσημα μόνο εάν το ποσό που εξοικονομεί είναι μεγάλο, το 27% προτιμά το πρωτότυπο φάρμακο ανεξαρτήτως τιμής και μόνο το 19% προτιμά πάντα το γενόσημο.  

Εμβολιασμοί

Σε ότι αφορά τους εμβολιασμούς ενηλίκων :

Το 27%  του ελληνικού πληθυσμού δεν έχει εμβολιαστεί ποτέ στην ενήλικη ζωή του.
Το 30% έχει κάνει το ετήσιο αντιγριπικό εμβόλιο, το 25% της διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη,  το 15% πνευμονιόκοκκου και το 14% ηπατίτιδας Β.
Το 6% αναφέρει δυσκολίες για να εμβολιασθεί, λόγω έλλειψης εμβολίων (30%), φόβος για κινδύνους (20%), δυσκολία συνταγογράφησης (12%), κόστος εμβολίου (9%).
Το 19% δεν γνωρίζει ότι πρέπει να  εμβολιάζονται οι ενήλικες και ένα 10% θεωρεί ότι οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι από τα οφέλη.
Το 23% δεν γνωρίζει εάν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου για πνευμονικές λοιμώξεις και μόνο το 17% έχει εμβολιασθεί για πνευμονιόκοκκο.
Το 76% δεν έχει ενημερωθεί για τα νοσήματα που σχετίζονται με τον ιό HPV και το 78% δεν γνωρίζει για την ύπαρξη εμβολίου. Μόνο το 7% έχει εμβολιασθεί.

Σε ότι αφορά τον παιδικό εμβολιασμό:

Το 94% των γονέων αναφέρει πλήρη εμβολιαστική κάλυψη για τα παιδιά τους, αρκετοί όμως δεν θυμούνται τα συγκεκριμένα εμβόλια που έχουν κάνει.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των γονέων που δεν έχει εμβολιάσει τα παιδιά τους (58%) αναφέρουν ως κύριο λόγο τη διαφωνία τους και τις τυχόν παρενέργειες.
Το 64% των γονέων δηλώνει ενημερωμένο για τα οφέλη του εμβολιασμού, το 56% για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και το 41% για τους κινδύνους που απορρέουν από τον εμβολιασμό
 Το 15% αναφέρει δυσκολίες στην προσπάθεια εμβολιασμού των παιδιών τους λόγω έλλειψης (64%), κόστους (34%), αδυναμία ραντεβού(10%).
Το 24% των γονέων έχει εμβολιάσει τα παιδιά τους έναντι του ιού HPV.
Οι περισσότεροι γονείς απευθύνονται σε ιδιώτη ιατρό για τον εμβολιασμό των παιδιών τους.

Διαπιστώσεις
Τέλος, από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι: 
Το 53% καταναλώνει 1,6 μερίδες φρούτων –λαχανικών ημερησίως και το 28% δύο μερίδες όταν η συνιστώμενη κατανάλωση είναι 5 μερίδες. Η χαμηλή αυτή κατανάλωση δεν έχει τροποποιηθεί στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας.
Το ποσοστό των καθημερινών καπνιστών (29%) παρουσιάζει σημαντική μείωση από το 2006 (40%), με τη μεγαλύτερη μείωση να παρατηρείται μετά το 2011 (36%).

Η Πανελλαδική έρευνα HELLAS HEALTH VII, πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2017 σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του ενήλικου ελληνικού πληθυσμού, σε συνεργασία με την Metron Analysis και το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και με την χορηγική υποστήριξη των ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, Elpen, MSD και Pfizer.

Πηγή: healthmag.gr