ΥΓΕΙΑ-8ο Pharma & Health Conference: Αναγκαία η στήριξη της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων

Σχέδιο Προβολής Γενόσημου Φαρμάκου είναι ήδη έτοιμο από την Κυβέρνηση, όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια του 8ου Pharma & Health Conference, ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης, Ε. Ζαφείρης.
Στην ανάγκη στήριξης της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων, αλλά και στη σημασία που έχει για την οικονομία και τον περιορισμό της δαπάνης η προώθηση των γενοσήμων αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια του 8ου Pharma & Health Conference, ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης, κ. Ευ. Ζαφείρης.

Πιο συγκεκριμένα, συμμετέχοντας σε Στρογγυλό Τραπέζι με θέμα "Η πολιτική συναντά την επιχειρηματικότητα στην υγεία", ο κ. Ζαφειρηςεπεσήμανε την ανάγκη για ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ επιχειρήσεων και Πολιτείας, ώστε να διευκολυνθεί η ανάπτυξη του κλάδου φαρμάκου, ο οποίος όπως είπε χαρακτηριστικά "έχει πολλά να προσφέρει στο ΑΕΠ".
Προς την κατεύθυνση αυτή μάλιστα, όπως ανέφερε ο γγ Βιομηχανίας, υπάρχει ήδη έτοιμο Σχέδιο Προβολής Γενόσημου Φαρμάκου, ενώ σε φάση σχεδιασμού είναι και μία δεύτερη καμπάνια που θα αφορά τους δύο αλληλένδετους κρίκους της αλυσίδας διάθεσης γενοσήμων: τους φαρμακοποιούς και τους γιατρούς.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Κυβέρνηση αναζήτησε επίσης μια εναλλακτική πηγή ανάπτυξης του κλάδου φαρμάκου, αναγνωρίζοντας πως οι τιμές των γενοσήμων έπεσαν ραγδαία και ταυτόχρονα έθεσε ως κύριο στόχο του Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης της Εγχώριας Φαρμακοβιομηχανίας την στήριξη της εγχώριας παραγωγής, το σύνολο δηλαδή των επιχειρήσεων που έχουν ερευνητική ή/και παραγωγική δραστηριότητα στην ελληνική επικράτεια, ανεξαρτήτως ιδιοκτησιακού καθεστώτος.
Ο ίδιος ανακοίνωσε επίσης πως έχει διαμορφωθεί ένα Σχέδιο Δράσης σε 6 άξονες, στο πλαίσιο του οποίου μάλιστα ετοιμάζεται ένα νέο ειδικό πακέτο χρηματοδότησης για τη φαρμακοβιομηχανία, με τη συμμετοχή και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Α. Γεωργιάδης, υποστήριξε πως “απέχουμε πόρρω από την επιβολή ενός σταθερού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις” παρότι όπως υποστήριξε, επί κυβέρνησης Σαμαρά δόθηκε ο χρόνος στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία να προσαρμοστεί.
Παράλληλα, ασκώντας εμμέσως κριτική στην κυβέρνηση, ανέφερε πως “η περίοδος ΣΥΡΙΖΑ προσέφερε και κάτι καλό, παρότι κόστισε 100 δισ. ευρώ”, και το οποίο αφορά στη συνειδητοποίηση ότι αν δεν βρεθεί τρόπος να ενισχυθεί “η ιδιωτική οικονομία προκοπή στον τόπο μας δεν θα έχουμε”.
Τοποθετούμενος, τέλος, για το claw back, ο κ. Γεωργιάδης υπενθύμισε πως θεσμοθετήθηκε με τη λογική ότι θα είχε ημερομηνία λήξης 2 - 3 χρόνια μετά, υπογραμμίζοντας το μεν νοσοκομειακό  claw back “τοξικό και τερατώδες” και το δε για την εξωνοσοκομειακή δαπάνη ως κάτι που “μακροπρόθεσμα θα καταστρέψει τη φαρμακοβιομηχανία”.
Στο claw back αναφέρθηκε και ο Μάκης Παπαταξιάρχης, Διευθύνων Σύμβουλος της Janssen Ελλάδος και Πρόεδρος του PhRMA Innovation Forum, Προέδρος, AMCHAM Pharma Committee τονίζοντας: “Καλύψαμε το κενό του κράτους κι αυτό ακόμη ποινικοποιήθηκε. Αντιπροσωπεύουμε το 3,5% του ΑΕΠ”, σημείωσε και συνέστησε να εξεταστεί ο μακροχρόνιος ορίζοντας των μέτρων που ορίστηκαν πριν από 4 χρόνια.
Μίλησε επίσης για έλλειμμα επικοινωνίας με την ηγεσία του υπουργείου. "Ενδεχομένως ο σχεδιασμός να είναι ελλειμματικός, καθώς επιλέγονται συγκεκριμένοι ομιλητές και εξαιρούνται άλλοι», είπε ο κ. Παπαταξιάρχης, προσθέτοντας ότι "οι επιχειρηματίες δεν θα έπρεπε να χτυπούν την πόρτα του υπουργού".
Ανάλογη ήταν και η θέση τόσο του Δ. Αναγνωστάκη, Προέδρου και Δ. Συμβούλου της Boehringer Ingelheim Ελλάς, ο οποίος υπογράμμισε ότι “ο διάλογοςμεταξύ πολιτικής και βιομηχανίας πρέπει να είναι πάντα ανοιχτός και διαρκής”, καθώς και η Υπεύθυνη Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Υγείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ε. Χριστοφιλοπούλου.
"Παρόλα τα clawback έχουν πέσει οι τιμές αλλά η πρόσβαση του ασθενή έχει πάρα πολλά προβλήματα. Έπρεπε να είναι one-off το clawback και μετά να πάμε στα registries” τόνισε η κα Χριστοφιλοπούλου, προσθέτοντας πως “αν αναδιοργανωθεί μπορεί να έχει οικονομίες κλίμακας και να αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό”.
"Η επιβολή του ΦΠΑ είναι το βασικό πρόβλημα που το κράτος θα έπρεπε να παρέμβει. Στις χώρες που ανταγωνιζόμαστε το ΦΠΑ είναι 0! Επιχειρούμε να βάλουμε γκολ από τα αποδυτήρια”, είπε από την πλευρά του ο Βασίλης Γ. Αποστολόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, χαρακτηρίζοντας αναγκαία τη μείωση του συντελεστή, όπως άλλωστε και την επανεξέταση των  rebate και clawback.


Πηγή : healthmag.gr