ΥΓΕΙΑ : Μπαράζ ληστειών σε φαρμακεία της Θεσσαλονίκης.

Οι φαρμακοποιοί δηλώνουν ότι βρίσκονται σε απόγνωση και ζητούν μεγαλύτερη αστυνόμευση στην περιοχή, αλλά και απλοποίηση της διαδικασίας κατάθεσης μήνυσης. 
 Καθημερινή "ρουτίνα" έχουν γίνει οι κλοπές και οι διαρρήξεις στα φαρμακεία της συμπρωτεύουσας, όπως καταγγέλλουν τα μέλη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως μόλις μέσα στον περασμένο μήνα καταγράφηκαν 7 περιστατικά διάρρηξης, κυρίως στην περιοχή του Φαλήρου, ενώ τα κρούσματα κλοπών σε κάποια από τα φαρμακεία μπορεί να φθάσουν έως και τα 3 την εβδομάδα! 

Οι φαρμακοποιοί κάνουν λόγο για μία κατάσταση "απελπιστική", αφού τα περιστατικά πλέον σημειώνονται ακόμη και μέρα μεσημέρι και στις κεντρικότερες περιοχές της πόλης. Οι επιτήδιοι, δε, δρουν είτε μεμονωμένα είτε σε ζευγάρια, με τον έναν να προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή του υποψήφιου θύματος και τον συνεργό του να κλέβει από καλλυντικά μέχρι βρεφικά γάλατα, κρύβοντάς τα κάτω από τα ρούχα του.
Από περιγραφές των μελών του ΦΣΘ, μάλιστα, φαίνεται πως οι επίδοξοι κλέφτες στην πλειονότητά τους δείχνουν ευυπόληπτοι πολίτες, που δεν κινούν σε καμία περίπτωση υποψίες, ενώ δείχνουν προτίμηση σε καλλυντικά και βρεφικά γάλατα, διότι είναι πιο εύκολο να τα πουλήσουν στην μαύρη αγορά.
"Είμαστε σε απόγνωση. Οι διαρρήξεις γίνονται κυρίως στις γειτονιές της ανατολικής Θεσσαλονίκης. Στις 4 ή 5 τα ξημερώματα οι επιτήδειοι παραβιάζουν στόρια και σπάνε τις κλειδαριές των φαρμακείων, εισβάλλουν μέσα και αρπάζουν ό,τι χρήματα βρουν. Ακόμη και ο συναγερμός να χτυπήσει, δεν πτοούνται. Πάλι κλέβουν και στη συνέχεια τρέπονται σε φυγή" αναφέρει ογραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) Διονύσης Ευγενίδης, τονίζοντας παράλληλα ότι σε επικοινωνία που είχε ο Σύλλογος με την Αστυνομία, τους εξήγησαν ότι πρόκειται για τις ίδιες σπείρες που χτυπούν και σπίτια. 
Σε ό,τι αφορά τα περιστατικά ληστειών, ο κ. Ευγενίδης επισημαίνει ότι είναι πιο σπάνια και πως σημειώνονται κυρίως στα διανυκτερεύοντα, όπου οι ληστές μπαίνουν συνήθως στο φαρμακείο με την απειλή πιστολιού ή μαχαιριού ζητώντας χρήματα. Γι΄αυτό και οι οδηγίες που έχει δώσει ο ΦΣΘ στα μέλη του είναι ιδιαίτερα κατά τις νυχτερινές ώρες να κατεβάζουν τα στόρια και να εξυπηρετούν τους πολίτες μέσα από το στόρι ή το ειδικό φινιστρίνι που προβλέπεται να υπάρχει βάσει νόμου. Δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο.
Οι μαρτυρίες
Θύμα διαρρηκτών έπεσε πριν από λίγο καιρό ο κ. Μιχάλης Φυντικάκης, ο οποίος διατηρεί φαρμακείο στην οδό Αρχαιολογικού Μουσείου. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δύο δράστες "χτύπησαν" γύρω στις 5:30-6:00 τα ξημερώματα. Στράβωσαν τα στόρια, μπήκαν στο φαρμακείο σερνόμενοι στο πάτωμα, καταφέρνοντας μάλιστα -άγνωστο πώς- να "ξεγελάσουν" το σύστημα συναγερμού, ώστε να μη χτυπήσει. 
 
"Ήταν η πρώτη φορά που έπεσα θύμα διάρρηξης. Και μάλιστα ενώ είχα λάβει μέτρα φύλαξης. Είχα και σεκιούριτι και συναγερμό, αλλά δεν στάθηκαν ικανά να σταματήσουν τους δράστες. Τα ίχνη παραβίασης είδαν γείτονες και ειδοποίησαν την αστυνομία και αυτή εμένα. Υπολογίζω ότι η ζημιά ήταν γύρω στις 4.000-5.000 ευρώ. Το χειρότερο είναι ότι παρά τα μέτρα προφύλαξης έχω την αίσθηση ότι είμαι απροστάτευτος", σημειώνει ο κ. Φυντικάκης και προσθέτει ότι «διαρρήξεις και κλοπές έχουμε κάθε μέρα στην περιοχή. Σίγουρα χρειάζεται να αυξηθούν οι περιπολίες των αστυνομικών, διότι εμείς ό,τι μπορούσαμε να κάνουμε το έχουμε κάνει".
"Ρουτίνα" φαίνεται να έχουν γίνει από την άλλη πλευρά για τον κ. Αργύρη Σίσκο οι απόπειρες κλοπής στο φαρμακείο του, καθώς όπως λέει ο ίδιος από τον Μάιο και μετά τα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, φθάνοντας έως και τα 3 την εβδομάδα
“Συνήθως έρχονται δύο μαζί και ο ένας προσπαθεί να με απασχολήσει, όσο ο άλλος ή η άλλη κλέβει. Θυμάμαι ένα περιστατικό ζευγαριού όπου ο άνδρας δήθεν μου έκανε ερωτήσεις, για να μου αποσπάσει την προσοχή, τη στιγμή που η γυναίκα έκλεβε βρεφικά γάλατα και τα είχε βάλει κάτω από το φουστάνι της, ανάμεσα στα πόδια της και περπατούσε… κανονικά. Τελικά τους υποψιάστηκα, κι όταν κατάλαβαν ότι πάω να τσεκάρω την κάμερα ασφαλείας του φαρμακείου, όπου όλα ήταν καταγεγραμμένα, πήγε κοντά στη γυναίκα και με τη δικαιολογία ότι του έπεσε το κινητό την ενημέρωσε. Κι έτσι αυτή έβγαλε με την ίδια ευκολία τα κλεμμένα και τα άφησε στη θέση τους. Φυσικά μετά το έπαιζαν αθώοι και διαμαρτύρονταν ότι άδικα τους κατηγορούσα», περιγράφει ο κ. Σίσκος. 
Αλλαγή της διαδικασίας
Οι φαρμακοποιοί πάντως τονίζουν ότι χρειάζεται μεγαλύτερη αστυνόμευση στην περιοχή με συχνές περιπολίες και γρηγορότερη άφιξη της αστυνομίας στον τόπο του συμβάντος. Ζητούν επίσης να υπάρξει απλοποίηση της διαδικασίας κατάθεσης μήνυσης, καθώς όπως εξηγεί ο κ. Σίσκος "τώρα είναι χρονοβόρος και λειτουργεί αποτρεπτικά". Κι αυτό διότι πρέπει να κλείσει το φαρμακείο, να πάει για κατάθεση στην αστυνομία κι ανάλογα με το κόστος των προϊόντων που έχουν κλαπεί να πληρώσει και παράβολο. Μετά τρέχει στα δικαστήρια για την εκδίκαση της υπόθεσης, η οποία μπορεί να γίνει και μετά δύο χρόνια.
"Με όλα αυτά χάνεις πολύτιμο χρόνο και χρήμα. Και φτάνεις σε ένα σημείο που λες δεν μπαίνω σε αυτή τη διαδικασία. Αυτό πρέπει να αλλάξει», σημειώνει.

 Πηγή : healthmag.gr