ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΟΥ : Δεν είναι φάρμακο για καμία ασθένεια η κάνναβη.

Αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών στην πρόθεση του υπουργείου Υγείας για νομιμοποίηση της χρήσης για ιατρικούς σκοπούς
Δεν αποτελεί φάρμακο εκλογής για καμία ασθένεια η κάνναβη, γι΄ αυτό δίνεται ως ύστατη λύση. Μάλιστα, η προώθηση της αντίληψης ότι πρόκειται για φάρμακο και όχι ναρκωτικό, έχει ήδη τα πρώτα οδυνηρά αποτελέσματα για τη νεολαία. Το 9,1% των 15χρονων μαθητών έχει κάνει χρήση χασίς και το 22% θεωρεί την κάνναβη ακίνδυνη σύμφωνα με έρευνα του ΕΠΙΨΥ στη χώρα μας το 2015.

Επιπλέον, στις χώρες όπου νομιμοποιήθηκε η χρήση της κάνναβης, αυξήθηκε κατά πολύ η χρήση της (Ολλανδία κατά 44%), αλλά και ο αριθμός των εξαρτημένων από όλα τα ναρκωτικά.
Τα παραπάνω στοιχεία παραθέτει ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών, με αφορμή την πρόθεση του Υπουργείου Υγείας για νομιμοποίηση της χρήσης της φαρμακευτικής κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΣΠ εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για τη νομοθετική οριοθέτηση αυστηρού πλαισίου ορθολογικής χρήσης, ώστε να αποτραπεί η δημιουργία ενός ιδιότυπου τρόπου εύκολης πρόσβασης στα ναρκωτικά από νέους και εφήβους με "όχημα" τη συνταγογράφηση για έναν πάσχοντα ασθενή.
Η πρόεδρος του ΙΣΠ Άννα Μαστοράκου, τονίζει πως η πιθανή νομιμοποίηση της χρήσης ιατρικής κάνναβης στην Ελλάδα μπορεί να προκαλέσει περισσότερα αρνητικά παρά θετικά, εάν δεν εφαρμοστεί διαρκής έλεγχος και ηλεκτρονική επιτήρηση συνταγογράφησης σε συγκεκριμένα μητρώα ασθενειών και ασθενών, αυστηρό πλαίσιο ιατρικών ενδείξεων, αποκλεισμός υπερσυνταγογράφησης και δικλείδες ασφαλείας κατά του πιθανού "εφοδιασμού" της ουσίας στην ευρύτερη κοινωνία.
Αξίζει να επισημανθούν τα εξής:
·         Θα πρέπει να υπάρξει ανοιχτή διαβούλευση με όλους τους θεσμικούς φορείς και εκπροσώπους των φορέων πρόληψης και απεξάρτησης (ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ). 
·         Από την ιατρική έρευνα προκύπτει, ότι η κάνναβη δίδεται ως ύστατη λύση και δεν αποτελεί φάρμακο εκλογής για καμία ασθένεια.
·         Στις ΗΠΑ, η Υπηρεσία ελέγχου τροφίμων και φαρμάκων ανακοίνωσε (11/8/2016), ότι η κάνναβη δεν πληροί επί του παρόντος τα κριτήρια αποδεκτής ιατρικής χρήσης, δεν θεωρείται ασφαλής η χρήση της ακόμη και υπό ιατρική παρακολούθηση με υψηλές πιθανότητες παρουσίας κατάχρησης. Γι αυτό η κάνναβη παραμένει απαγορευμένη σε Ομοσπονδιακό επίπεδο. Την ίδια περίοδο το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Καναδά έκρινε αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις της χώρας για τη χρήση της μαριχουάνας για ιατρικούς σκοπούς.
·         Η αθώωση της κάνναβης, η προώθηση της αντίληψης ότι πρόκειται για φάρμακο και όχι ναρκωτικό, έχει ήδη τα πρώτα οδυνηρά για τη νεολαία αποτελέσματα. Το 9,1% των 15χρονων μαθητών έχει κάνει χρήση χασίς και το 22% θεωρεί την κάνναβη ακίνδυνη (έρευνα ΕΠΙΨΥ στη χώρα μας,2015). Ο μέσος όρος ηλικίας έναρξης της χρήσης έχει κατέβει στα 13,5 χρόνια, ενώ η κάνναβη αποτελεί την πρώτη ουσία εισόδου στη χρήση και εξάρτηση για όλα τα ναρκωτικά
·         Στις χώρες όπου νομιμοποιήθηκε η χρήση της κάνναβης αυξήθηκε κατά πολύ η χρήση της (Ολλανδία κατά 44%), αλλά και ο αριθμός των εξαρτημένων από όλα τα ναρκωτικά.
Ο ΙΣΠ θεωρεί ιδιαίτερα προβληματική τη νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης και δηλώνει αντίθετος στο εγχείρημα και απαιτεί να ληφθούν μέτρα για την Πρωτογενή Πρόληψη και μάλιστα τώρα σε μια περίοδο, που τα οξυμένα προβλήματα των νέων (ανεργία, μισθοί πείνας, φραγμοί στη μόρφωση) οδηγούν αρκετούς από τους νέους στη «φυγή» από την πραγματικότητα μέσω των ουσιών.


Πηγη : healthmag.gr