ΓΕΔΙΦΑ από την αρχή: Νέα προσπάθεια του ΕΟΦ να προσελκύσει εταιρίες.

 Την «αναβίωση» των  Γενικής Διάθεσης Φαρμάκων (ΓΕΔΙΦΑ) επιχειρεί ο ΕΟΦ, δημοσιεύοντας νέα εγκύκλιο για την υποβολή αιτημάτων ένταξης στη σχετική λίστα, πάνω από ένα χρόνο μετά την έναρξη της διαδικασίας, η οποία στέφθηκε μάλλον με… αποτυχία.
Ήταν πέρσι τον Ιούλιο όταν ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) απηύθυνε την πρώτη πρόσκληση προς τις εταιρίες διαδικασίας Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (διαβάστε εδώ), ενώ το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς είχε δημοσιεύσει τον ενδεικτικό κατάλογο με τις δραστικές ουσίες που μπορούν να λάβουν τον τίτλο των ΓΕΔΙΦΑ (διαβάστε εδώ).
Το ενδιαφέρον των εταιριών, όμως, ήταν σχεδόν μηδενικό, καθώς έκριναν πως τα ανοικτά ζητήματα που διακρίνουν στη σχετική διάταξη (διαβάστε εδώ) δεν διασφάλιζαν την επιτυχία μιας σχετικής επένδυσης.
Ένα από τα «αγκάθια» ήταν ο μεγάλος χρόνος έγκρισης ένταξης ενός σκευάσματος στη λίστα. Αυτό είναι, όπως τονίζουν στο Virus στελέχη της αγοράς, το μόνο σημείο που «διορθώνει» η νέα εγκύκλιος του ΕΟΦ.
Η παρουσία φαρμακοποιού ήταν ένα από τα βασικά αιτήματα των εταιριών, που το θεσμικό πλαίσιο δεν έχει προβλέψει. Η διάθεση σε σούπερ μάρκετ επίσης δεν φαίνεται να ελκύει, υπό τις παρούσες συνθήκες, τις εταιρίες του κλάδου, καθώς -πέρα από την απουσία φαρμακοποιού- προβληματισμό προκαλούν και οι μέθοδοι πληρωμής των υπεραγορών.
«Υπάρχουν μια σειρά προβληματισμών αναφορικά με την υπάρχουσα διάταξη για τα ΓΕΔΙΦΑ, που κάνουν τις εταιρίες να μην ενδιαφέρονται», αναφέρει στέλεχος της αγοράς των ΜΗΣΥΦΑ στο Virus.
Αν, λοιπόν, η μόνη αλλαγή είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας έγκρισης, άραγε πόσες εταιρίες θα αποφασίσουν να υποβάλλουν αίτημα;
Η Εγκύκλιος
Με την εγκύκλιο η πρόεδρος του ΕΟΦ Κ. Αντωνίου καλεί τις εταιρίες να υποβάλλουν αίτημα για αλλαγή του τρόπου διάθεσης από ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. σε Φάρμακα Γενικής Διάθεσης (ΓΕ.ΔΙ.ΦΑ.), με αναφορά στην ειδική διαδικασία αξιολόγησης και έγκρισης αιτημάτων που αντιστοιχούν στον ενδεικτικό κατάλογο των δραστικών ουσιών.
Έτσι, ειδικά για τα φαρμακευτικά προϊόντα που περιέχουν ως δραστική, ουσία που περιλαμβάνεται στον ενδεικτικό κατάλογο ορίζεται επιταχυνόμενη διαδικασία «που θα ολοκληρώνεται σε 60 ημέρες, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι ο υποβαλλόμενος φάκελλος είναι πλήρης».

Πηγή : virus.com.gr