Φθινόπωρο: Κίνδυνοι για έξαρση της Μηνιγγίτιδας Β




FacebookTwitterPinterestΠερισσότερα...
Το πρόσφατο κρούσμα μηνιγγίτιδας Β σε έναν 13χρονο στη Σκύρο εντείνει τις ανησυχίες γονιών για τη νόσο. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι, την περίοδο που διανύουμε, είναι η επιτακτική η ανάγκη εμβολιασμού, ενόψει της επικείμενης έξαρσης των λοιμώξεων με την αλλαγή του καιρού και την πτώση της θερμοκρασίας.
Γενικά, το φθινόπωρο υπάρχει αυξημένος κίνδυνος από τη Μηνιγγίτιδα Β λόγω εποχικότητας της νόσου και της ευκολίας με την οποία μεταδίδεται με την έναρξη των σχολείων. Φέτος ένας λόγος παραπάνω λόγω του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων σε σχέση με πέρσι.
Θυμίζουμε ότι η περσινή σχολική χρονιά έκλεισε με τον θάνατο ενός βρέφους 8 μηνών από Μηνιγγίτιδα τύπου Β στην Κρήτη , ενώ  από την αρχή της χρονιάς έχουν καταγραφεί περιστατικά μηνιγγίτιδας, σε όλη την χώρα: ΑθήναΘεσσαλονίκηΡόδοΒέροιαΚομοτηνή και Τρίπολη.
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από μηνιγγίτιδα B
Τα βρέφη κάτω του 1 έτους διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα και ακολουθούν τα παιδιά ηλικίας 1 – 4 ετών. Επίσης, οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο προσβολής από τη νόσο.
Γιατί είναι σημαντικός ο εμβολιασμός
Η Μηνιγγίτιδα Β είναι μία από τις πλέον επικίνδυνες νόσους, καθώς εξελίσσεται ραγδαία, εντός 24 ωρών, και μπορεί να προκαλέσει σωματικές και νοητικές αναπηρίες ή ακόμα και τον θάνατο εάν δεν διαγνωσθεί εγκαίρως. Είναι ύπουληκαθώς εκδηλώνεται με συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά μιας απλής ίωσης, με αποτέλεσμα να διαφεύγει της προσοχής γονιών και γιατρών.
Ο μόνος σίγουρος και αποτελεσματικός τρόπος προστασίας των παιδιών είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος είναι εφικτός από το 2013, για όλες τις ηλικιακές ομάδες από την ηλικία των δύο μηνών και άνω. Το εμβόλιο έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων και χορηγείται δωρεάν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.
Στις ομάδες υψηλού κινδύνου είναι άτομα με ανατομική ή λειτουργική ασπληνία, ανεπάρκεια κλασμάτων συμπληρώματος, HIV λοίμωξη, προσωπικό εργαστηρίων που ασχολείται με καλλιέργειες μηνιγγιτιδόκοκκου,  ανεμβολίαστοι φοιτητές που μένουν σε φοιτητικές εστίες, στρατιώτες και πρόσωπα που μένουν ή ταξιδεύουν σε ενδημικές περιοχές (ζώνη μηνιγγίτιδας, υποσαχάρια Αφρική) κλπ.
Μόνο ο εμβολιασμός αποτελεί ουσιαστική πρόληψη δεδομένου ότι 1 στους 10 ενηλίκους φέρει το βακτήριο της νόσου μηνιγγίτιδας Β ασυμπτωματικά (χωρίς συμπτώματα) και μπορεί να μεταδώσει τη νόσο σε νεαρά μέλη της οικογένειας του μέσω απλών, καθημερινών συνηθειών, όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα.
Το φορτίο της νόσου στην Ελλάδα
Ο μηνιγγιτιδόκοκκος κατατάσσεται σε διάφορους ορότυπους, από τους οποίους οι ορότυποι A, B, C, Y και W135 συνδέονται με την εμφάνιση μηνιγγίτιδας. Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι ο μηνιγγιτιδόκοκκος Β είναι ο επικρατέστερος (σε ποσοστό 87%) προκαλώντας περίπου 40-50 περιστατικά ετησίως στη χώρα μας.
Πρόσφατη μελέτη στην Ελλάδα υπολογίζει τη φορεία μηνιγγιτιδόκοκκου σε 10,5% στο γενικό πληθυσμό. Αντίστοιχα, η φορεία έχει υπολογιστεί σε 13,1% και 11,3 σε παιδιά πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αντίστοιχα και σε 37,4% σε νεοσύλλεκτους. Παρόλα αυτά, έχει αποδειχθεί ότι σε κλειστούς πληθυσμούς κατά τη διάρκεια επιδημιών το ποσοστό της φορείας αγγίζει το 100%.
Πηγή :virus.com.gr