ΦΑΡΜΑΚΟ - Σοκ στην Φαρμακοβιομηχανία :Αλλάζει το νοσοκομειακό rebate!


Αναβρασμός για ακόμη μία φορά επικρατεί στον χώρο της φαρμακοβομηχανίας, καθώς αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του rebate στα νοσοκομειακά φάρμακα με τροπολογία του Υπουργείου Υγείας.



Η εν  λόγω τροπολογία, εντάχθηκε στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Ευρωπαϊκή εντολή έρευνας στις ποινικές υποθέσεις – Εναρμόνιση της νομοθεσίας με την Οδηγία 2014/41/ΕΕ» το οποίο έχει κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.
Η κίνηση αυτή, σηματοδοτεί αναμφισβήτητα μία αρνητική εξέλιξη για τη φαρμακοβιομηχανία κυρίως όσον αφορά στο κομμάτι των επενδύσεων. Πλέον οι επιχειρήσεις, μιλούν για αποεπένδυση, για αποσύρσεις φαρμάκων αλλά και απολύσεις ανθρώπινου δυναμικού.
Μέχρι τώρα βάσει του ν.4486/17, άρθρο 97, ο υπολογισμός του rebate γίνεται για κάθε νοσοκομείο ξεχωριστά, από την γενική Διεύθυνση Οικονομικών του Υπουργείου Υγείας. Με την νέα τροπολογία ο υπολογισμός του rebate θα γίνεται επί του συνόλου των νοσοκομειακών πωλήσεων και όχι ανά νοσοκομείο.
Επίσης, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας «στον τύπο Pnew (ποσοστό επιστροφής) όπως αυτό τροποποιείτε με το προτεινόμενο άρθρο εντάσσονται πλέον όλα τα νέα φάρμακα που εντάχθηκαν ή θα ενταχθούν μετά 01-01-2017 στη θετική λίστα αποζημίωσης και όχι αυτά που εντάχθηκαν μετά τη δημοσίευση του ως άνω ν. 4486/17, (Α’ 115) όπως οριζόταν στο άρθρο 97 του τελευταίου» αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όλα τα φάρμακα που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ επιβαρύνονται αναδρομικά με rebate 25% από τις αρχές του έτους.
Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να μειώσει κατά 30% το clawback του ΕΟΠΥΥ και για να το καταφέρει αυτό επέβαλλε το νέο rebate, και χωρίς να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις που ήταν αναγκαίες,
Ωστόσο, ούτε το clawback μειώθηκε και τα rebates αυξήθηκαν, με αποτέλεσμα η συνολική επιβάρυνση των εταιρειών να ξεπεράσει φέτος το 1 δις ευρώ. Και πως είναι δυνατόν, με τέτοια επιβάρυνση, να σκεφθούν αναπτυξιακά οι επιχειρήσεις. Η μόνη σκέψη πολλών εταιρειών δυστυχώς, είναι οι αποσύρσεις φαρμάκων αλλά και απολύσεις προσωπικού. 

Οργισμένος ο ΣΦΕΕ

Χθες εξάλλου, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Πασχάλης Αποστολίδης μιλώντας στο συνέδριο του Health Daily για τις Πολιτικές του Καρκίνου, άσκησε σκληρή κριτική στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τις πολιτικές της στο θέμα των νέων θεραπειών που αφορούν ειδικότερα τους καρκινοπαθείς. 
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Τα νέα είναι πολύ άσχημα για τον κλάδο του φαρμάκου. Στη χώρα μας η εφαρμογή του νέου συστήματος αποζημίωσης 9-6-3 δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την πρόσβαση στις νέες θεραπείες, πολλώ δε μάλλον όταν το Υπουργείο Υγείας ετοιμάζει να φέρει απόψε για ψήφιση στη Βουλή νέα τροπολογία, η οποία προβλέπει την αναδρομική επιπλέον επιβάρυνση με 25% τέλος εισόδου με ισχύ από 1/1/2017 για όλα τα νέα φάρμακα που αποζημιώνονται». Η απόφαση αυτή, αναμένεται να πλήξει σοβαρά τον κλάδο και να έχει μεγάλες συνέπειες στις φαρμακευτικές εταιρείες και τον ασθενή στην Ελλάδα», σχολίασε ο κ. Αποστολίδης.

Δικαιότερο το rebate από το clawback λέει ο Ξανθός

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας χθες, σε συνέντυξη τύπου για τη στελέχωση των ΤΟΜΥ, χαρακτήρισε το clawback απολύτως άδικο, το οποίο επιμερίζει μία υπέρβαση δαπάνης ισότιμα σε όλους. Και πρόσθεσε:
«Δηλαδή και σε αυτούς που ενδεχομένως δεν συμβάλουν στην υπέρβαση της δαπάνης και σε αυτούς οι οποίοι έχουν τον κύριο ρόλο και την κύρια ευθύνη για αυτήν την υπέρβαση. Το rebate όγκου το οποίο έχει μία κλιμάκωση. Το rebate είναι μία έκπτωση, η οποία αυξάνεται το ποσοστό έκπτωσης ανάλογα με τον όγκο. Νομίζω ότι είναι μία αποδεκτή από όλους δικαιότερη κατανομή αυτής της επιβάρυνσης.
Εμείς λοιπόν με τις παρεμβάσεις που έχουμε κάνει, επιδιώξαμε να αλλάξουμε την ισορροπία ανάμεσα στη σχέση, ανάμεσα rebate και claw back.
Δηλαδή, να ενισχυθεί το rebate που κατά την άποψη όλων έχει πιο δίκαια, έχει μία λογική δικαιοσύνης στον επιμερισμό των βαρών, εις βάρος του claw back, το οποίο είναι απολύτως άδικο και ανισότιμο για τις φαρμακευτικές εταιρείες ή για άλλους παρόχους υπηρεσιών υγείας.

Πηγή : onmed.gr