ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ : Ο Τιτανικός της Φαρμακευτικής Δαπάνης.

Το αδιέξοδο της εφαρμοζόμενης πολιτικής κατέστη σαφές από την έναρξη της συζήτησης στο 3ο πάνελ του 8ου Pharma & Health Conference, με τον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ να ανακοινώνει το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης των αναασφαλίστων και να επισημαίνει πως τα ισχύοντα μέτρα απλά «ξυρίζουν το παγόβουνο».
Σύμφωνα με τον Τ. Γεωργακόπουλο, το claw back δεν μπορεί να καταργηθεί αύριο. Αυτό που επιχειρείται όμως είναι μια δικαιότερη κατανομή τόσο του claw back όσο και του rebate.  Αφού αναφέρθηκε στην υπέρβαση της δαπάνης για το πρώτο 3μηνο του έτους, η οποία ανήλθε σε περίπου 110 εκατ. ευρώ, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ ξεκαθάρισε πως «τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί ξυρίζουν την κορυφή του παγόβουνου, αλλά επί της ουσίας αφήνουν από κάτω το παγόβουνο, που παραμένει επικίνδυνο».
«Η ιστορία έχει αρχίσει να θυμίζει Τιτανικό», συμπλήρωσε και τόνισε πως αυτό που απαιτείται είναι ο έλεγχος της συνταγογράφησης και η σύνδεση της με το φάκελο του ασθενούς.
Ενδιαφέροντα ήταν τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Γεωργακόπουλος για τη δαπάνη φαρμάκου των ανασφάλιστων. Συγκεκριμένα, το σύνολο του 2016 η εν λόγω δαπάνη έφθασε στα 58,350 εκατ. ευρώ, εξ αυτών περίπου 33,8 εκατ. ευρώ αφορούσαν τα ιδιωτικά φαρμακεία και περισσότερα από 24 εκατ. ευρώ τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Το τρέχον έτος, τους πρώτους 4 μήνες, στο σύνολο η δαπάνη έχει ήδη φθάσει τα 44, 869 εκατ. ευρώ, με περίπου 17,378 να αφορούν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και 27,493 τα ιδιωτικά φαρμακεία.
Για το Δρ. Νίκο Μανιαδάκη, Καθηγητή & Διευθυντή του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών & Αναπληρωτή Κοσμήτορα της ΕΣΔΥ, υπέρβαση σχετίζεται με το στόχο. «Αν οριστεί στο 1 δισ. ευρώ η φαρμακευτική δαπάνη θα υπάρξει υπέρβαση. Αυτό είναι βέβαιο», σημείωσε.
Τόνισε, δε, ότι «το σύστημα υγείας, με το υπάρχον μείγμα πολιτικής, υποχρηματοδοτείται. Έχουμε πάει από το ένα άκρο στο άλλο», ενώ εκτίμησε ότι ο στόχος του 1% του ΑΕΠ θα πρέπει κάποια στιγμή να αντικατασταθεί από κάτι άλλο.  «Οι πολιτικές δεν πρέπει να είναι οριζόντιες αλλά στοχευμένες», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με στοιχεια που παρουσίασε, η συμμετοχή των Ελλήνων προ κρίσης για το φάρμακο ήταν στο 10% και τώρα έχει εκτιναχθεί στο 32%. Συνεπώς, η υποχρηματοδότηση του συστήματος είναι χωρίς τη θέσπιση ασφαλιστικών μηχανισμών για την προστασία των οικονομικά αδύναμων πολιτών, όταν στο εξωτερικό υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια για να προστατεύονται. «Μπορεί η χώρα να μην έχει ΗΤΑ αλλά διαθέτει στοιχεία ΗΤΑ και η αξιολόγηση έχει ήδη ξεκινήσει», εκτίμησε ο κ. Μανιαδάκης.
Σε ό,τι αφορά στα γενόσημα, για τον καθηγητή έχουν γίνει σοβαρά λάθη διαχρονικά. Συνεπώς, τα πρόσφατα μέτρα δεν αναμένεται να βοηθήσουν στη διείσδυση τους. «Η πολιτεία θα έπρεπε να δώσει ισχυρότερα κίνητρα στους φαρμακοποιούς για να τα προάγουν», σημείωσε και εκτίμησε πως «αν ανεβάζαμε τη χρήση των γενοσήμων στα ευρωπαϊκά επίπεδα και αλλάζαμε το μείγμα της πολιτικής, η δαπάνη θα έφτανε».
Όπως εξήγησε, έχει η παρέμβαση στην αγορά είναι μεγάλη (over-regulation)  κι αυτό δημιουργεί στρεβλώσεις. «Στα γενόσημα δεν χρειάζεται παρέμβαση και περιορισμοί αλλά κίνητρα στο γιατρό για τη συνταγογράφηση», κατέληξε. «Καμία επιθυμητή αλλαγή δεν θα φέρουν τα μέτρα της κυβέρνησης αν δεν γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές», τόνισε.
«Τα τελευταία χρόνια έγινε μονομερής εστίαση στη μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης», τόνισε η Φαίη Κοσμοπούλου, Γενική Διευθύντρια της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), υπογραμμίζοντας πως τα εξαντλητικά και βίαια μέτρα μείωσης τιμών που έχουν ληφθεί έχουν πλήξει ιδιαιτέρως τα γενόσημα.
Υποστήριξε, δε, πως είναι επί της αρχής λανθασμένη προσέγγιση αυτή που θέλει τα ελληνικά γενόσημα να είναι ακριβότερα, καθώς τα στοιχεία που συγκρίνονται είναι διαφορετικά.
«Διαφορετικές λιανικές τιμές, συστημάτων υγείας και αποζημίωσης, πρόσθετων επιβαρύνσεων, κουλτούρας γενοσήμων κ.λπ. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τις τιμές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έτσι», σημείωσε.
«Ο Έλληνας καρδιολόγος έχει εμπιστοσύνη στα γενόσημα», δήλωσε από την πλευρά του ο Δημήτρης Ρίχτερ, Διευθυντής Β’ καρδιολογικής Κλινικής της Ευρωκλινικής Αθηνών & Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λιπιδιολογίας. Όπως εξήγησε η δισλιπιδαιμία είναι από τις κατηγορίες με το μεγαλύτερο κομμάτι γενοσήμων, ενώ το πρωτόκολλο είναι εξαιρετικά γενναιόδωρο.
Την ίδια ώρα, ακόμα και ασθενείς που πάνε στον ιδιωτικό τομέα ρωτάνε για το κόστος των φαρμάκων. Όπως ανέφερε ο κ. Ρίχτερ, σε έρευνα προκύπτει ότι οι  Έλληνες κόβανε, λόγω κρίσης, όλα τα ακριβά φάρμακα, εκτός από τους β-αναστολείς και την ασπιρίνη που κάνουν μαζί 3 με 4 ευρώ.
Τις δυσκολίες του 2016 για τις επιχειρήσεις του κλάδου, με τις υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές να ανέρχονται στο 1 δισ. ευρώ (50% από το 2015), αναμένεται να ξεπεράσουν αυτές που θα συνοδεύσουν το 2017, με δυσμενέστερες επιπτώσεις στους ασθενείς, τις φαρμακευτικές εταιρείες αλλά και το σύστημα υγείας, όπως κατέστη σαφές από τα όσα ανέφερε ο, Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Μιχάλης Χειμώνας.
«Οι εταιρίες σιγά-σιγά μικραίνουν, υπάρχει μια διολίσθηση στα έξοδα που κανείς δεν θα το διαφημίσει γιατί δεν τον συμφέρει και το απαγορεύει και η εταιρία», σημείωσε.
«Πρέπει να πείσουμε τον Καρόνε ότι χρειάζεται να γίνει η χρήση της εμπορικής ονομασίας», εκτίμησε και ανέφερε πως το φθινόπωρο θα κάτσουν σε ένα κοινό τραπέζι φαρμακοβιομηχανία και Καρόνε για να συζητήσουν.
«Θα θέλαμε μεγαλύτερη διαφάνεια όσον αφορά την παροχή στοιχείων ως ΣΦΕΕ, και διαβούλευση με τον Υπουργό», σημείωσε ο κ. Χειμώνας και δεν δίστασε να μεταφέρει την ενόχληση του κλάδου, ο οποίος περιμένει μια άλλη στάση από την Πολιτεία.

Πηγή : virus.com.gr