ΠΑΝΙΚΟΣ : Ιλαρά σε νοσηλευτές και γιατρούς - Ανάγκη για άμεσα μέτρα.


Η κατάσταση έχει ξεφύγει, καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ - Διαθέσιμη ενημέρωση από το Ινστιτούτο Prolepsis

Από ιλαρά νόσησαν 5 εργαζόμενοι του Θριασίου Νοσοκομείου. Πρόκειται για 2 νοσηλευτές, ένα γιατρό και 2 υπαλλήλους του κυλικείου, σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, η οποία κάνει λόγο για εγκληματική καθυστέρηση αντιμετώπισης της νόσου από το Υπουργείο Υγείας.


Σύμφωνα με την ομοσπονδία, από την στιγμή που διαπιστώθηκαν κρούσματα ιλαράς στους επαγγελματίες υγείας, φαίνεται ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει. Κινδυνεύει όχι μόνο η ζωή των προσβληθέντων επαγγελματιών υγείας, αλλά και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι του νοσοκομείου και πολύ περισσότερο οι ασθενείς, ιδίως αυτοί που είναι σε ανοσοκαταστολή, λόγω των επιπλοκών της νόσου (εγκεφαλίτιδα, παράλυση).

Η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν αντιδραστήρια και ότι ο έλεγχος των αντισωμάτων σύμφωνα με τις οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ, αφορά μόνο τους γεννηθέντες μετά το 1972, καθώς θεωρείται ότι όσοι γεννήθηκαν πριν από την χρονιά αυτή, θεωρείται ότι έχουν ανοσία.

Επίσης καταγγέλλει το Υπουργείο Υγείας ότι δεν φρόντισε να προμηθεύσει τα Νοσοκομεία με τα απαραίτητα εμβόλια ιλαράς. 

Σημειώνει ότι η ιλαρά μεταδίδεται δύο ημέρες πριν την συμπτωματολογία και τέσσερις ημέρες μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων. 

Οι εν λόγω ασθενείς επαγγελματίες υγείας μπορεί να μετέδωσαν τη νόσο και σε πολλούς άλλους προσωπικό και ασθενείς. 

Ακόμη δεν υπάρχουν στοιχεία για άλλα νοσοκομεία. 

Στο μεταξύ, με αφορμή τις συνεχιζόμενες επιδημίες ιλαράς σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Ρουμανία, Γερμανία) και την καταγραφή κρουσμάτων στην Ελλάδα τόσο στο γενικό πληθυσμό όσο και σε επαγγελματίες υγείας, το Ινστιτούτο Prolepsis υπογραμμίζει την ανάγκη προώθησης των εμβολιασμών στους επαγγελματίες υγείας και παρέχει πληροφορίες για την πρόληψη της νόσου και το σχετικό εμβόλιο. 

Επισημαίνεται ότι η ιλαρά μεταδίδεται εξαιρετικά εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων της αναπνοήςΟι ενήλικες που γεννήθηκαν μετά το 1970 στην Ελλάδα, πρέπει είτε να επιβεβαιώσουν την ανοσία τους στην ιλαρά, την παρωτίτιδα και την ερυθρά, είτε να έχουν σαφές ιστορικό 2 δόσεων του εμβολίου MMR. 

Το Ινστιτούτο έχει στείλει ενημερωτικό υλικό, που αφορά στο εμβόλιο MMR, για την ενίσχυση της ενημέρωσης του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και των επαγγελματιών υγείας γενικότερα.

Το συγκεκριμένο υλικό και τα εκπαιδευτικά εργαλεία αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος HProImmune “Promotion of Immunization for Health Professionals in Europe” με συντονιστή το Ινστιτούτο Prolepsis (2011-2014) και τη συμμετοχή συνολικά 10 οργανισμών από 8 χώρες της Ε.Ε. 

Το πρόγραμμα αυτό βασίστηκε στην εμπειρία από την αντιμετώπιση της πανδημίας γρίπης 2009 και προέβλεψε ήδη από το 2014 την ανάγκη προώθησης συγκεκριμένων εμβολιασμών για την προστασία των επαγγελματιών υγείας συνολικά, μέσα στους οποίους περιλαμβάνεται και ο εμβολιασμός με το MMR.

Το HProImmune χρηματοδοτήθηκε από το 2ο Πρόγραμμα Δημόσιας Υγείας 2008-2013 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκτός από το Ινστιτούτο Prolepsis συμμετείχαν από την χώρα μας το  Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) και ο Εθνικός Σύνδεσμος Νοσηλευτών Ελλάδος (Ε.Σ.Ν.Ε.).

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του προγράμματος: http://www.hproimmune.eu

Πηγή : healthmag.gr