Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

ΑΚΙΦ : Οι προτάσεις του Υπουργείου Υγείας προς τους Φαρμακοποιούς για το Ωράριο και το Ιδιοκτησιακό!



Στα χρόνια των  μνημονίων οι φαρμακοποιοί χτυπήθηκαν από παντού, έδωσαν και δίνουν τις μάχες τους, άλλοτε προκαλώντας “θόρυβο” και άλλοτε χωρίς να ανοίξει “ρουθούνι”.

Θα έλεγε κανείς ότι είναι “ευλογημένοι” , γιατί κατάφεραν να μείνουν όρθιοι παρ’ όλα τα χτυπήματα, δίνοντας στην κάθε κυβέρνηση την δυνατότητα να μιλά στους “Θεσμούς” για τα κατορθώματα της.

 Αξιοσημείωτο είναι ότι μετά τα τόσα χρόνια ταλαιπωρίας, οι μόνοι που παραμένουν “φίλοι μας” είναι οι ασφαλισμένοι. Οι φίλοι της διπλανής πόρτας που έχασαν μισθούς και συντάξεις. Είναι αλήθεια ότι το “κοινωνικό κράτος”, κάποτε το είχαν υποκαταστήσει μόνο οι Φαρμακοποιοί, σήμερα  έρχονται  να προστεθούν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, ώστε όλοι οι ανασφάλιστοι, οι πρόσφυγες και οι οικονομικά μετανάστες κ.α να είναι ασφαλισμένοι πλέον στον Ελληνικό Λαό που τολμά να έχει μία σύνταξη και ένα μισθό.

Μέτα από αυτή την εισαγωγή, είναι ώρα να κάνουμε και μία “Αριστερή Ανάγνωση” του νομοσχεδίου, τόσο για το ωράριο λειτουργίας (Ν.4512/2018)των φαρμακείων όσο και για το ιδιοκτησιακό(Ν.4509/2017).

Ας δούμε λοιπόν τι μας προτείνει- επιβάλλει ο Υπ. Υγείας μέσω των δύο νομοσχεδίων:
1)Δεν προβλέπεται ορισμένη ώρα κλεισίματος των φαρμακείων για εκείνους που επιλέγουν διευρυμένο ωράριο, με αποτέλεσμα να απαξιώνονται οι διανυκτερεύσεις και να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς.
2) Υποχρεωτική λειτουργία των φαρμακείων 40 ώρες από Δευτέρα έως Παρασκευή και από τις 8πμ – 9μμ μετά από σύμφωνη γνώμη του περιφερειάρχη και του οικείου φαρμακευτικού συλλόγου.
3) Για πρώτη φορά σε κείμενο της φαρμακευτικής νομοθεσίας υιοθετείται ο όρος “νόμιμος εκπρόσωπος της επιχείρησης του φαρμακείου”
4)Εξαιρείται ρητώς η Κυριακή από τις ημέρες που το φαρμακείο δύναται να επιλέξει ωράριο λειτουργίας.
5)Δεν είναι υποχρεωτική αργία η 1η του Μάη, αλλά ούτε και οι άλλες επίσημες Αργίες.
6)Τα φαρμακεία που επιλέγουν διευρυμένο ωράριο δεν είναι υποχρεωμένα να τηρούν το ωράριο που έχουν δηλώσει.
Δεν προβλέπονται κυρώσεις για τους διευρυμένους.
7)Δύναται να υπάρχουν νομίμως διευρυμένα φαρμακεία καθ’ όλο το 24ωρο.

Παρά την απόφαση του ΣτΕ και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ότι δεν μπορεί να υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των φαρμακείων για λόγους δημοσίου συμφέροντος και προστασία της δημόσιας υγείας, ο υπουργός θεώρησε σκόπιμο να καλλιεργήσει τον ανταγωνισμό, μέσω των Ν.4512/2018 και του Ν.4509/2017.

Επίσης ο Υπ.Υγείας προτείνει την απελευθέρωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού με το προτεινόμενο σχέδιο προεδρικού διατάγματος που περιγράφεται στον  Ν.4509/2017. Συγκεκριμένα στο σχέδιο προεδρικού διατάγματος καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις, η διαδικασία κ.α. για την χορήγηση άδειας.

Δικαίωμα άδειας έχουν:
Φυσικά πρόσωπα που έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού,
Φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν ιδιότητα του φαρμακοποιού(ιδιώτες)και
Συνεταιρισμούς μέλη της ΟΣΦΕ (Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος).
Κάθε φυσικό πρόσωπο έχει δικαίωμα να έχει μέχρι 10 άδειες σε “Πανελλαδική Κλίμακα” έως το 2020.

Με όλα τα προαναφερόμενα ο υπουργός μας προτείνει να γίνουμε διευρυμένοι 24 ωρών και να λειτουργούν τα Φαρμακεία με τις ώρες που εμείς επιλέγουμε, αρκεί να μην είναι λιγότερες των 40 ωρών και να γίνουμε κάτοχοι μέχρι 10 αδειών Πανελλαδικά έως το 2020.

Εμείς όμως οι Φαρμακοποιοί έχουμε εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, στα οποία θα προσφύγουμε  και θα δώσουμε τον Αγώνα μας για να παραμείνουν τα Φαρμακεία στα χέρια μόνο των Φαρμακοποιών, αλλά και το Φάρμακο να παραμείνει "κοινωνικό αγαθό"!

Οι δυο νόμοι για το Ωράριο και το Ιδιοκτησιακό κατάφεραν να συσπειρώσουν τον Κλάδο και να τον οδηγήσουν σε λύσεις επιβίωσης, που δεν είναι άλλες από τις προτεινόμενες από τον Υπουργό Υγείας.
Είμαστε Εσείς..

Η Συντακτική Ομάδα της ΑΚΙΦ.
Ανεξάρτητη Κίνηση Φαρμακοποιών.