Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

Όλα τα φάρμακα δια χειρός φαρμακοποιού



Τα τελευταία χρόνια γίναμε μάρτυρες συνεχούς  αφαίμαξης της ύλης των φαρμακείων μας. Οι πολλαπλές μειώσεις των τιμών των φαρμάκων και η μεγάλη πτώση του τζίρου , οδήγησαν σε δραματική συρρίκνωση των εσόδων μας .

Προσπάθεια μας είναι να αυξήσουμε την ύλη των Φαρμακείων μας. Πρόσφατα εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση για την χορήγηση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από τα Φαρμακεία μας.

Τα ΦΥΚ μέχρι το 2009 τα χορηγούσαμε  εμείς. Από το 2010 η δυνατότητα δόθηκε και στα φαρμακεία των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ. Με το νόμο  4623/ 9.8.2019 θα χορηγούνται και από τα φαρμακεία μας .  

Η αρχική αυτή απόφαση που αναδεικνύει  και τον κοινωνικό ρόλο του επιστήμονα Φαρμακοποιού αφορά την χορήγηση συγκεκριμένων σκευασμάτων , χωρίς καμιά επιβάρυνση του Φαρμακοποιού για συγκεκριμένο  χρονικό διάστημα.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει διατυπώσει  ξεκάθαρα και κατηγορηματικά την θέση του ότι για την συνεισφορά αυτή των Φαρμακοποιών θα  ορισθεί Επιστημονική Αμοιβή. Η Αμοιβή αυτή  θα καθορισθεί κατόπιν ειδικής μελέτης που θα έχει σαν βάση της την εξοικονόμηση των πόρων της Πολιτείας από την προσφερόμενη υπηρεσία των Φαρμακοποιών.

Τα φαρμακεία μας πρέπει να συγκεντρώσουν νέα ύλη και κυρίως πρέπει να έχουμε ρόλο και λόγο στα "νέα μόρια" .

Η φαρμακοβιομηχανία είναι έτοιμη. Οι Φαρμακοποιοί Πρέπει να μείνουν απλοί θεατές;

Συνάδελφοι,

το οικονομικό περιβάλλον έχει αλλάξει. Τα φαρμακεία πρέπει   να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών To  φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και  οποιοδήποτε φάρμακο πρέπει να δίνεται δια χειρός φαρμακοποιού από τα φαρμακεία.

Δίνουμε πίστωση χρόνου στην Κυβέρνηση και διεκδικούμε την επιστημονική αμοιβή μας.

Γιά τήν ΑΚΙΦ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ