Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020

Ακάθεκτη επελαύνει η επιδημία κορονοϊού στη χώρα



Ο καλός καιρός εμποδίζει σε μεγάλο βαθμό την εξάπλωση του κορονοϊού, όμως παράλληλα προτρέπει σε συναθροίσεις που ευνοούν τη μετάδοσή του.

 

Παγιώνεται, όπως φαίνεται από τα τελευταία στοιχεία η καθημερινή διάγνωση 400 και πλέον νέων κρουσμάτων κορονοϊού, με την Ελλάδα πάντως να αποτελεί – ακόμη – μία από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες, όπου η επιδημία δεν έχει λάβει επιθετικές διαστάσεις. Ο ιός βέβαια εξακολουθεί να επελαύνει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Επικράτειας, αν και ο καλός καιρός εμποδίζει την εκθετική εξάπλωσή του. Την ίδια στιγμή όμως, λόγω του καλού καιρού, οι υπαίθριες συναθροίσεις λειτουργούν ως κοιτίδες μετάδοσης.

Η Αττική, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, δείχνει να τα πηγαίνει καλύτερα, όμως αυτό δε σημαίνει ότι, αφενός αυτό δεν μπορεί να αλλάξει και αφεταίρου ότι το ΕΣΥ μπορεί να αντέξει την εξάπλωση του ιού εκτός της συγκεκριμένης περιφέρειας. Είναι γεγονός ότι η ενίσχυση με κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, εστιάζεται κυρίως στην πολυπληθέστερη περιφέρεια της χώρας, όμως αυτή τη στιγμή, 4 στα 10 νέα κρούσματα εντοπίζονται σε αυτή, όταν πρν λίγες μέρες ήταν πάνω από τα μισά.

Σημειώνεται ότι χθες Κυριακή 18/10, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε πως τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 438, εκ των οποίων 32 συνδέονται με γνωστές συρροές και 28 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Μάλιστα θα πρέπει να επισημάνουμε και τη σημαντική μείωση των ελέγχων καθώς το προηγούμενο 24ωρο διενεργήθηκαν 14.898 μοριακοί έλεγχοι και 616 rapid test, αριθμός σημαντικά μειωμένος.

Να τονίσουμε δε, ότι από τα 406 εγχώρια κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες, τα 32 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 164 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Περιφέρεια Αττικής, 43 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, 23 στην Π.Ε. Ιωαννίνων, 33 στην Π.Ε. Κοζάνης, και 19 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 25.370 εκ των οποίων, τα 3.508 (13.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 10.153 (40.0%). Αν και οι υγειονομικές αρχές δεν το αναφέρουν, το γεγονός ότι το 46,2%, που είναι ένα σημαντικό ποσοστό κρουσμάτων που δεν συνδέεται με μια γνωστή πηγή, αποτελεί ένα σημαντικό «καμπανάκι» για την εξάπλωση της νόσου.

Διάφορα επιστημονικά μοντέλα καταδεικνύουν ότι η εξάπλωση του ιού στην κοινότητα και μάλιστα εκτός Αττικής, η οποία φαίνεται να τα πηγαίνει καλύτερα, σε επίπεδο Επικράτειας, κυμαίνεται μεταξύ 20.000 και 40.000 ενεργών κρουσμάτων. Επίσης να σημειώσουμε ότι τις τελευταίες 4 εβδομάδες, περισσότερα από 800 παιδιά έχουν διαγνωστεί με κορονοϊό, ενώ έχουν καταλήξει 165 συμπολίτες μας.

Για την ώρα, εξακολουθούμε να έχουμε ως σύμμαχο τον καλό καιρό, όπως αναφέραμε, καθώς σημαντικό μέρος των δραστηριοτήτων μας δεν έχει μεταφερθεί σε εσωτερικούς χώρους όπως σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, όπου διαπιστώνεται εκτίναξη των κρουσμάτων. Όμως όπως τονίζουν οι επιδημιολόγοι, αυτό θα αλλάξει σε μερικές εβδομάδες.

Μάλιστα δεν είναι τυχαία και η αναφορά του καθηγητή Πολιτικής Υγείας του London School of Econimcs κ. Ηλία Μόσιαλου, ο οποίος δεν απέκλεισε το γεγονός ότι μπορεί προς το τέλος Νοεμβρίου να δούμε και 1000 κρούσματα σε μία ημέρα. Όπως είπε, έχουμε όμως το χρόνο να προετοιμαστούμε.

Πάντως αντικειμενικά πλέον και παρά το γεγονός ότι δεν τίθεται σύγκριση ανάμεσα στις δύο περιόδους από πλευράς εντοπισμού κρουσμάτων, η Ελλάδα βρίσκεται στα επίπεδα που ήταν και κατά την περίοδο που επιβλήθηκε το καθολικό lockdown, όπως αποδεικνύεται από τις διασωληνώσεις και τους ημερήσιους θανάτους.

Πηγή : healthmag.gr