Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

Ανησυχία από τα πάνω από 5400 νέα κρούσματα του τελευταίου τριημέρου



Αν και η επιστημονική κοινότητα ανέμενε υποχώρηση των νέων διαγνώσεων κορονοϊού, τελικά τα στοιχεία δείχνουν ότι το lockdown δεν έχει αποδώσει.

 

Με αγωνία παρακολουθεί την πορεία της επιδημίας η Κυβέρνηση καθώς φαίνεται να χάνεται ο έλεγχος στις εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης περιφέρειες. Η σχετικά καλή πορεία όσον αφορά στην πορεία της επιδημίας στα μεγάλα αστικά κέντρα, δεν αποτυπώνεται στα συνολικά στοιχεία της Επικράτειας, όπου η επιδημία φαίνεται να κινείται επιθετικά.

Χθες και πάλι τα κρούσματα κορονοϊού ξεπέρασαν τις 2000, κι αυτό σε μια περίοδο που η πορεία της επιδημίας κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη για τις αποφάσεις της Κυβέρνησης. Είναι γεγονός ότι έχουμε απομακρυνθεί με βεβαιότητα από τα ρεκόρ προηγούμενων ημερών, όμως χρειάζεται να δούμε ραγδαία αποκλιμάκωση ώστε να θεωρήσουμε ότι υπάρχει αναχαίτιση του κινδύνου. Την ίδια στιγμή οι νοσηλείες δείχνουν μια σχετική αποκλιμάκωση παραμένοντας όμως πάνω από τις 4100, όμως υπήρξαν και σημαντικά αυξημένα εξιτήρια.

Η χθεσινή ημέρα δυστυχώς ακύρωσε την εκτίμηση ότι τα κρούσματα της 1ης Δεκεμβρίου ήταν ίσως ένα μεμονωμένο γεγονός. Μετά από 3 και πλέον εβδομάδες lockdown, θα περίμενε κανείς ότι δεν θα είχαμε τόσα πολλά κρούσματα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις εκπροσώπων της επιστημονικής κοινότητας, θα πρέπει να κρατήσουμε το θετικό γεγονός ότι η επιδημία έχει κινηθεί πτωτικά. Όμως κινείται με έναν αργό ρυθμό και θα πρέπει να δούμε και τις επόμενες ημέρες πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση στα νοσοκομεία, αν και οριακή δείχνει να παρουσιάζει κάποια σχετική εικόνα βελτίωσης. Οι συνολικές νοσηλείες παραμένουν πάνω από 4100, απέχοντας από τα ρεκόρ όμως αλλά και οι ΜΕΘ σε πληρότητα κοντά στο 90%.

Προσπαθώντας να προσεγγίζουμε μια συνολικότερη εικόνα, θα ήταν δόκιμο να συγκρίνουμε τα συνολικά στοιχεία του τελευταίο 4ημέρου με εκείνο μιας εβδομάδας πριν. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ είχαμε το διάστημα 29 Νοεμβρίου – 2 Δεκεμβρίου επιβεβαιώθηκαν συνολικά 6.621 νέα κρούσματα, τα οποία επιβεβαιώθηκαν από 59.667 μοριακούς ελέγχους, ενώ είχαν γίνει και 27.534 rapid test. Το δε διάστημα 22-25 Νοεμβρίου, ανακοινώθηκαν συνολικά 7.167  νέα κρούσματα, ενώ έγιναν 67.434 μοριακοί έλεγχοι και 27.127 rapid test.

Η κατάσταση δείχνει μια ήπια βελτίωση όμως βασική παράμετρος φαίνεται ότι εξακολουθούν να παίζουν τα τεστ. Και φυσικά σε ποιες περιοχές γίνονται οι έλεγχοι αυτοί.

Είναι λοιπόν ιδιαίτερα σημαντικό να δούμε πως θα κινηθούν τα στοιχεία τις επόμενες δύο ημέρες προκειμένου να διαπιστωθεί και ο βαθμός της απόδoσης του lockdown στην τέταρτη εβδομάδα, Πανελλαδικά, ενώ να υπενθυμίσουμε ότι η Θεσσαλονίκη έχει ήδη μπει στην πέμπτη εβδομάδα.

Επίσης χρειάζεται άμεσα αποκλιμάκωση και των νοσηλειών καθώς από αυτές προέρχονται και τα πλέον σοβαρά περιστατικά τα οποία πιέζουν το ΕΣΥ όσον αφορά στις κλίνες ΜΕΘ και φυσικά προκαλούν και τους αυξημένους θανάτους.

Η περιοχή της Β. Ελλάδος παραμένει στο «κόκκινο«, όπως μάλιστα επεσήμανε και ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος κατά τη χθεσινή ενημέρωση ανάφερε ότι «Αντιμετωπίζει μια τεράστια πίεση σε ό,τι έχει να κάνει με τον κορονοϊό και γίναμε όλοι μάρτυρες τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες μιας τιτάνιας προσπάθειας. Πρώτα των Νοσοκομείων του Νομού Θεσσαλονίκης, της συμπρωτεύουσας, και τώρα των Νοσοκομείων της υπόλοιπης βόρειας Ελλάδας που δοκιμάζονται. Τα νοσοκομεία Κατερίνης, Δράμας, Σερρών, Βέροιας, Έδεσσας, Γιαννιτσών και Φλώρινας δοκιμάζονται και πιέζονται από τον κορονοϊό και η εντολή από τον Πρωθυπουργό είναι να κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τους ηρωικούς αυτούς νικητές, γιατρούς, νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό που δίνει μάχη για να στηρίξει τα Νοσοκομεία σε αυτές τις πόλεις. Αρκεί να σας πω ότι από την 3η και 4η Υγειονομική Περιφέρεια έχουν πάει στα Νοσοκομεία αυτά 167 ιατροί, 265 νοσηλευτές και 110 άτομα λοιπό προσωπικό για να στηρίξουν σε αυτή τη μάχη«.

Παράλληλα ανέφερε ότι στο πλαίσιο της περαιτέρω ενίσχυσής τους, μεταβαίνουν 8 γιατροί από το Ε.Σ.Υ., 5 Παθολόγοι, 2 Γενικοί Ιατροί και 1 Καρδιολόγος, που σήμερα υπηρετούν σε Νοσοκομεία της Αττικής και στο Κέντρο Υγείας Λυγουριού Αργολίδας. Για τους 8 αυτούς γιατρούς και για όσους συναδέλφους τους από το Ε.Σ.Υ., γιατρούς και νοσηλευτές στις ειδικότητες που χρειάζονται οι κλινικές COVID, συνδράμουν στην προσπάθεια των Νοσοκομείων «πρώτης γραμμής» που έχουν ανάγκη στην παρούσα φάση, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας καταθέτει αύριο νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, η οποία προβλέπει διπλασιασμό των αποδοχών τους για το χρονικό διάστημα που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εκεί.

Επίσης, ο Υπουργός Υγείας επικοινώνησε χθες με τις διοικήσεις ιδιωτικών Νοσοκομείων και ευχαρίστησε για τη διάθεση σε εθελοντική βάση 22 γιατρών από το δυναμικό τους, που θα συνδράμουν στην προσπάθεια των συναδέλφων τους στα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. στη Β. Ελλάδα. Πιο αναλυτικά:
Ο Όμιλος Hellenic Healthcare διαθέτει από τα νοσοκομεία «Υγεία», «Μητέρα», «Metropolitan» και «Metropolitan General», 9 παθολόγους, 2 πνευμονολόγους και 1 λοιμωξιολόγο.
Το «Ερρίκος Ντυνάν» διαθέτει 2 Αναισθησιολόγους, 3 Παθολόγους και 1 Πνευμονολόγο.
Το «Ιασώ» διαθέτει 3 Εντατικολόγους και 1 Αναισθησιολόγο.

Πηγή : healthmag.gr