Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

Κορονοϊός: Σε κρίσιμο σημείο η επιδημία. Δεν αναμένεται κανένα άνοιγμα πριν τα μέσα Απριλίου



Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων υπό το βάρος δυσμενών επιδημιολογικών στοιχείων

 

Με τις διασωληνώσεις να έχουν πλέον ξεπεράσει τις 700, τον επταήμερο μέσο όρο νέων κρουσμάτων να διατηρείται στις 2550 και τα νοσοκομεία να στενάζουν, δεν υπάρχει καμία περίπτωση η συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων να αποφασίσει κάποια εισήγηση που να αφορά σε μέτρα. Η ατζέντα της σημερινής διάσκεψης σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται να αφορά σε πρωτόκολλα για τα self test αλλά και σε ένα μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό για το άνοιγμα του τουρισμού.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης (25/3) ότι τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα του κορονοϊού είναι 2.588, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Τα 1.317 εντοπίστηκαν στην Αττική.

Η κατανομή των κρουσμάτων στην Αττική σήμερα είναι εξής:

– Ανατολική Αττική 170

– Βόρειος Τομέας Αθηνών 195

– Δυτική Αττική 61

– Δυτικός Τομέας Αθηνών 173

– Κεντρικός Τομέας Αθηνών 366

– Νήσοι 13

– Νότιος Τομέας Αθηνών 150

– Πειραιάς 189

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 706 (64.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 82.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.643 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας (24/3) ήταν 439, ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου ήταν 480 ασθενείς.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 ήταν 52, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.701 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Φαίνεται λοιπόν ότι στα σχέδια της Κυβέρνησης, τα στοιχεία της επιδημίας είναι επιβαρυντικά. Η Επιτροπή λοιπόν θα πρέπει να εξετάσει τα εξής:

·         Ο εμβολιασμός κινείται σχετικά αργά και με βάση το υπάρχον σενάριο μέχρι τέλος Απριλίου η ανοσία του πληθυσμού δεν θα ξεπερνά το 20%. Μάλιστα οι επιστήμονες έχουν σημειώσει πως ένα ικανοποιητικό τοίχος ανοσίας δεν προβλέπεται πριν τα μέσα καλοκαιριού.

·         Θα πρέπει να μειωθεί η διασπορά του ιού και χρειάζεται η συντήρηση μέτρων.

·         Η κορύφωση του τρίτου κύματος αναμένεται μέσα στο επόμενο δεκαήμερο και άρα έναρξη ουσιαστικής αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων δεν μπορούμε να δούμε πριν τα μέσα Απριλίου.

·         Το ΕΣΥ πιέζεται αφόρητα, με την πίεση αυτή να μην αφορά μόνο στην Αττική αλλά και σε άλλες περιοχές. Ήδη πανελλαδικά οι 6 στις 10 απλές κλίνες και οι 8 στις 10 ΜΕΘ για covid είναι κατειλημμένες.

·         Τα κρούσματα παραμένουν ιδιαίτερα υψηλά και ο μέσος όρος 7ημέρου κινείται στα επίπεδα των 2550 με την αποκλιμάκωση όταν αυτή έρθει να έχει πολύ αργό ρυθμό.

Από όλα τα παραπάνω συμπεραίνεται ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αλλάξει κάτι άμεσα όσον αφορά στα μέτρα που ισχύουν. Σύμφωνα με πληροφορίες δε η επικοινωνία Κυβέρνησης και Επιστημόνων είναι στο πλέον ισορροπημένο σημείο από ποτέ, καθώς είναι κατανοητό απόλυτα ότι όπως αναφέραμε δεν υπάρχουν περιθώρια ευελιξίας.

Να αναφέρουμε ότι τα σημερινά επιδημιολογικά στοιχεία, δεν θα είναι αντιπροσωπευτικά, όσον αφορά στην πορεία των κρουσμάτων, καθώς λόγω της χθεσινής αργίας έχουν γίνει πολύ λιγότερα τεστ.

Πηγή :healthmag.gr