Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021

Kαί από τα σούπερ μάρκετ τα self tests στην Αχαΐα



 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Και από τα super markets διατίθενται τα self tests στην Αχαΐα παρά το γεγονός ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις που θα έδιναν στην πολιτεία τη δικαιολογία να προχωρήσει στην αναίρεση της συμφωνίας που έχει κάνει με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ).

Μόλις πριν δύο μέρες ο ΠΦΣ (δες εδώ) ζήτησε να διευκρινιστεί σαφώς ότι η σχετική διάταξη που ήρθε προς ψήφιση στη Βουλή για τα «επιπλέον σημεία διάθεσης αυτοδιαγνωστικής διαδικασίας ελέγχου της νόσησης από κορωνοϊό COVID -19 με κρατική μέριμνα» στην ουσία μπορεί να εφαρμοστεί αποκλειστικά και μόνο στις περιπτώσεις εκείνες που το κράτος δεν έχει στη διάθεσή του το φαρμακείο ως κανάλι διανομής ουσιαστικά καθιστώντας τη διάθεση μέσα από άλλα κανάλια μόνο ως λύση ανάγκης.

Μάλιστα πρότεινε σχετική διόρθωση που έγινε αποδεκτή και έτσι πλέον δεν υπήρχε απολύτως κανένας λόγος ανησυχίας ότι ένα in vitro ιατροτεχνολικό προϊόν που σύμφωνα με τον ΕΟΦ διατίθεται μόνο από τα φαρμακεία θα έπρεπε ως λύση ανάγκης να διατεθεί και από άλλα κανάλια διανομής με τη διάταξη να μένει στη φαρέτρα της κυβέρνησης σε περίπτωση που για οποιοδήποτε  λόγο τα φαρμακεία θα σταματούσαν τη διάθεση των self tests

Χθες ωστόσο ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία η είδηση δες εδώ ότι στην Αχαΐα διατίθενται self tests και από τα σούπερ μάρκετ και μάλιστα με  λεπτομέρειες για τη διάθεσή τους από όλα τα καταστήματα πέντε συγκεκριμένων ομίλων και από συγκεκριμένα καταστήματα άλλων τριών ομίλων.

Για το θέμα το DailyPharmaNews απευθύνθηκε στον Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας κ. Ανδρέα Σοφιαννόπουλο για να επιβεβαιώσει εάν έχουν έτσι τα πράγματα. «Είναι βεβαιωμένο» ανέφερε σε ό,τι αφορά τη διάθεση από τα σούπερ μάρκετ σημειώνοντας ότι δεν έχει «εικόνα για το εάν υπάρχουν κάποιοι συνάδελφοι που ενδεχομένως να αρνούνται να τα δώσουν επειδή είναι εξοργισμένοι από την όλη κατάσταση. Δεν μπορώ να το ξέρω τι κάνει ο κάθε φαρμακοποιός. Αυτό μπορεί να το μαντέψει η κυβέρνηση και σε κάθε περίπτωση εκείνο που είναι δεδομένο είναι ότι δεν έχει την εξουσιοδότηση αυτή».  Για τα θέματα αυτά, όπως είπε ο κ. Σοφιαννόπουλος θα πρέπει να ερωτηθεί ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Το DailyPharmaNews προσπάθησε να επικοινωνήσει και να έχει την τοποθέτηση του προέδρου του ΠΦΣ κ. Απόστολου Βαλτά, απευθύνοντάς του το ερώτημα τι συμβαίνει με τα self tests στην Αχαϊα και γιατί διατίθενται και από τα σούπερ μάρκετ παρά τη συμφωνία με το Υπουργείο Υγείας αλλά δεν υπήρξε απάντηση.

Το ερώτημα πάντως το οποίο πρέπει να απαντηθεί και το έθεσε πολύ εύστοχα με πρόσφατο άρθρο του ο  Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και μέλος του ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Στέλιος Καλογερόπουλος είναι το «Ποιοι ανοίγουν την κερκόπορτα για την διάθεση των φαρμάκων από τα SUPER MARKET».

Ο κ. Καλογερόπουλος στο άρθρο του αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Η στάση ορισμένων συλλόγων, ανοίγει  την ΚΕΡΚΟΠΟΡΤΑ, στην λειτουργία των φαρμακείων και τίθεται σε κίνδυνο η Δημόσια Υγεία.

Η θέση της ΑΚΙΦ  στο Διοικητικό συμβούλιο  του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου(ΠΦΣ), ήταν για άλλη μια φορά ξεκάθαρη. Ας δούμε την τοποθέτηση μας:

“Το self test είναι ιατροτεχνολογικό προϊόν” και σύμφωνα με τον ΕΟΦ που έχει γνωμοδοτήσει  αλλά και το Υπουργείο Υγείας διατίθεται αποκλειστικά και μόνο από τα φαρμακεία.

Η άρνηση διάθεσης τους από τα φαρμακεία απεμπολεί το δικαίωμα της αποκλειστικότητας και συνεπώς προωθεί  τη διάθεσή τους από άλλα κανάλια διανομής.

Το φαρμακείο είναι ένας πρωτοβάθμιος  σταθμός Υγείας όπου διασφαλίζεται και προστατεύεται η Δημόσια Υγεία. Το φάρμακο και τα άλλα σκευάσματα υγείας ως  κοινωνικά αγαθά, διατίθενται από το φαρμακείο και δίδονται αποκλειστικά δια χειρός φαρμακοποιού.

Ο ΠΦΣ πρέπει να πάρει άμεσα θέση και να αναλάβει την ευθύνη της προστασίας του κλάδου, ανοίγοντας δίαυλο επικοινωνίας με το Υπουργείο Υγείας για το συγκεκριμένο θέμα και να εφαρμόσει τη νομοθεσία προστατεύοντας το ελληνικό φαρμακείο (κλείνοντας έτσι την κερκόπορτα στα άλλα κανάλια διανομής όπως τα Σούπερ Μάρκετ).

Το εύστοχο ερώτημα του κ. Καλογερόπουλου πρέπει να απαντηθεί με ειλικρίνεια και μακριά από συνδικαλιστικές σκοπιμότητες και όσοι έχουν την ευθύνη, πρέπει να βγουν μπροστά για να θέσουν το ερώτημα τι τελικά συμβαίνει με την ιστορία των self tests;

Πηγή : dailypharmanews.gr