Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

Στο ΧΑΟΣ λέμε ΝΑΙ - Υποχρεωτική η εβδομαδιαία 40ωρη λειτουργία των Φαρμακείων, χωρίς Αρχή και Τέλος!


                  

   Αθήνα, 7 Μαρτίου 2018
 
           
Αριθμ. Πρωτ. 1021
           
Προς:  1. Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Φ.Σ.
            2. Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της Χώρας
                     3. Τακτικούς Αντιπροσώπους στον Π.Φ.Σ.

Θέμα: «Περιγραφή ενεργειών και διευκρινήσεις για το ωράριο λειτουργίας φαρμακείων»

Σας αποστέλλουμε προς ενημέρωσή σας την διαδικασία που ορίζεται σύμφωνα  με τις διατάξεις του άρθρου 257 του Ν. 4512/2018 (ΦΕΚ Α΄ 5/17.01.2018) για το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων καθώς και διευκρινήσεις επί των εν λόγω ρυθμίσεων, ως τα ανωτέρω παρουσιάστηκαν κατά τη Συγκέντρωση των Προέδρων των Φαρμακευτικών Συλλόγων, η οποία έλαβε χώρα την Δευτέρα, 5 Μαρτίου 2018:

1ο. ΒΗΜΑ
Το Διοικητικό Συμβούλιο ή Γενική Συνέλευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου αποφασίζει για:
α) Το υποχρεωτικό ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων που θα προτείνουν στον αρμόδιο Περιφερειάρχη προκειμένου να λάβει εκείνος τη σχετική απόφαση.
β) Τον καθορισμό ανά περιφερειακή ενότητα ή ανά δήμο, του αριθμού των φαρμακείων που διημερεύουν και διανυκτερεύουν κάθε έτος και της σειράς διημέρευσης και διανυκτέρευσης αυτών, που θα προτείνουν στον αρμόδιο Περιφερειάρχη προκειμένου να λάβει εκείνος τη σχετική απόφαση.
γ) Τη σύνταξη των σχετικών πινάκων διημέρευσης και διανυκτέρευσης, οι οποίοι ισχύουν για ένα έτος και είναι υποχρεωτικοί για τα μέλη τους.
2ο. ΒΗΜΑ
Ο αρμόδιος κατά τόπον Περιφερειάρχης εκδίδει απόφαση για το ελάχιστο υποχρεωτικό ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων.
- Απαραίτητη προϋπόθεση για την διαμόρφωση του ελάχιστου υποχρεωτικού ωραρίου είναι η έκδοση Απόφασης του Περιφερειάρχη ύστερα από σύμφωνη γνώμη του οικείου Φαρμακευτικού Συλλόγου
- Η πρόταση του Φ.Σ. και η απόφαση  του Περιφερειάρχη μπορεί να διαφοροποιεί το ωράριο ανά χρονικές περιόδους (μπορεί να καθορίζει διαφορετικό ωράριο ανά εξάμηνο κλπ.) καθώς και ανά περιοχές, ανάλογα με τις ανάγκες του τοπικού πληθυσμού (ακόμη και για περιοχές μικρότερες από δήμους), καθώς εκ του νόμου καταλείπεται η διακριτική ευχέρεια στην Διοίκηση ως προς αυτόν τον καθορισμό.
- Τα φαρμακεία λειτουργούν υποχρεωτικά κατ’ ελάχιστον σαράντα (40) ώρες εβδομαδιαίως.
- Η διάταξη επιτρέπει με την ανωτέρω απόφαση να καθορίζεται ωράριο με περισσότερες από 40 ώρες, αλλά χωρίς υπέρβαση των χρονικών ορίων που προβλέπονται.
- Το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα κάτωθι ανώτατα χρονικά όρια, τα οποία πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά: α) από Δευτέρα έως Παρασκευή εντός της εβδομάδας και β) από τις 08:00 έως τις 21:00 εντός της ημέρας.
- Συνεπώς δεν είναι δυνατόν να ορισθεί το Σάββατο ως υποχρεωτική ημέρα λειτουργίας των φαρμακείων.
- Επί σκοπώ εξυπηρέτησης των φαρμακείων που θα επιλέξουν το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας ορίζεται ότι τα φαρμακεία δεν είναι υποχρεωτικό να λειτουργούν σε συγκεκριμένες αργίες.

3ο. ΒΗΜΑ
Εκδίδεται η προβλεπόμενη Απόφαση του Περιφερειάρχη περί διημερεύσεων και διανυκτερεύσεων, πάλι με την σύμφωνη γνώμη του οικείου φαρμακευτικού συλλόγου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το πρόγραμμα καθορίζεται ανά περιφερειακή ενότητα ή δήμο, σύμφωνα με τα κριτήρια που θέτει η διάταξη αυτή.
- Όλα τα φαρμακεία συμμετέχουν υποχρεωτικά στις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις.
- Η διημέρευση διαρκεί από τις 08:00 έως τις 21:00 και η διανυκτέρευση από τις 21:00 έως τις 08:00 κάθε ημέρας.
- Καθορίζεται ανά περιφερειακή ενότητα ή ανά δήμο, ο αριθμός των φαρμακείων που διημερεύουν και διανυκτερεύουν κάθε έτος και η σειρά διημέρευσης και διανυκτέρευσης αυτών.
- Συντάσσονται από τον κατά τόπον αρμόδιο φαρμακευτικό σύλλογο οι σχετικοί πίνακες διημέρευσης και διανυκτέρευσης, οι οποίοι ισχύουν για ένα έτος και είναι υποχρεωτικοί για τα μέλη τους.
- Για τον καθορισμό των φαρμακείων που διημερεύουν ή διανυκτερεύουν πρέπει να λαμβάνονται υπόψη ως κριτήρια: α) η ισόρροπη γεωγραφική κατανομή όλων των διημερευόντων και διανυκτερευόντων φαρμακείων, ώστε να καλύπτονται εύκολα οι ανάγκες πρόσβασης των πολιτών στο φάρμακο ανά δήμο όλο το 24ωρο, β) η ισομερής συμμετοχή όλων των φαρμακείων στις διανυκτερεύσεις και τις διημερεύσεις.
- Οι πίνακες διημερεύσεως και διανυκτερεύσεως των φαρμακείων αναρτώνται επί των προσόψεων των φαρμακείων κατά τις ημέρες και ώρες που αυτά παραμένουν κλειστά, με ευθύνη του φαρμακοποιού, καθώς και στις ιστοσελίδες, εφόσον υφίστανται, των αρμόδιων Περιφερειών ή Περιφερειακών Ενοτήτων και Φαρμακευτικών Συλλόγων.
- Το προσωπικό των φαρμακείων, που εργάζονται κατά το χρόνο διημέρευσης η διανυκτέρευσης, τουλάχιστον επί πέντε ώρες, δικαιούται πλήρη ανάπαυση την επόμενη ημέρα. Το τμήμα του χρόνου εργασίας που παρέχεται σε διημέρευση ή διανυκτέρευση και που δεν συμψηφίζεται με το χρόνο ανάπαυσης του προηγούμενου εδαφίου θεωρείται ως υπερωριακή εργασία και εφαρμόζονται για αυτό οι ισχύουσες διατάξεις για την αμοιβή υπερωριακής εργασίας

4ο. ΒΗΜΑ
Η έκδοση και δημοσίευση της Απόφασης του Περιφερειάρχη περί καθορισμού υποχρεωτικού ωραρίου αποτελεί προϋπόθεση για την έκδοση της Απόφασης του Περιφερειάρχη για τον καθορισμό των διημερεύσεων και διανυκτερεύσεων, η οποία με την σειρά της αποτελεί προϋπόθεση για την υποβολή των δηλώσεων των φαρμακείων που θα δηλώσουν διευρυμένο ωράριο.
- Κάθε «επιχείρηση» νόμιμου φαρμακείου, διά του «νομίμου εκπροσώπου» της, δύναται να επιλέξει ωράριο λειτουργίας του φαρμακείου του, καθ’ υπέρβαση των χρονικών ορίων της παραγράφου 1, πλην της Κυριακής, με την επιφύλαξη των παραγράφων 5 και 6 του άρθρου 22 του Ν. 1483/1984 (Α΄ 153) που παραμένουν σε ισχύ.
 Για πρώτη φορά σε κείμενο της φαρμακευτικής νομοθεσίας υιοθετείται ο όρος «νόμιμος εκπρόσωπος της επιχείρησης φαρμακείου», όταν μέχρι σήμερα στην φαρμακευτική νομοθεσία αναφορές γίνονταν ΜΟΝΟ σε φαρμακοποιούς, κατόχους άδειας ιδρύσεως και λειτουργίας φαρμακείου. Προφανώς η πρόβλεψη αυτή εντάσσεται στη λογική «απελευθέρωσης» του ιδιοκτησιακού των φαρμακείων του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο παρέχεται στους ιδιώτες η δυνατότητα να είναι εκείνοι οι νόμιμοι εκπρόσωποι της επιχείρησης φαρμακείου, και ουχί ο αδειούχος φαρμακοποιός, παρά την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
- Εξαιρείται ρητώς η Κυριακή από τις ημέρες που το φαρμακείο δύναται να επιλέξει ωράριο λειτουργίας του φαρμακείου του. Η αργία της Κυριακής δεν εφαρμόζεται στις περιπτώσεις των παρ. 5 και 6 του άρθρου 22 του Ν. 1483/1984, ήτοι: i) Η παρ. 6 ορίζει ότι από τις ρυθμίσεις για τα χρονικά όρια λειτουργίας των φαρμακείων, εξαιρούνται τα φαρμακεία που βρίσκονται στους διεθνείς κρατικούς αερολιμένες, τα οποία μπορούν να λειτουργούν συνεχώς, χωρίς περιορισμό, όλο το 24ωρο και καθ' όλο το έτος και ii) Η παρ. 6 ορίζει ότι τα φαρμακεία των νησιωτικών περιοχών και ιαματικών λουτροπόλεων δύνανται να λειτουργούν πέραν από τις κανονικές ώρες λειτουργίας και όλες τις ημέρες της εβδομάδας, μετά από σχετική απόφαση του οικείου νομάρχη. Όταν εκδοθεί τέτοια απόφαση, η ρύθμιση που θεσπίζει πρέπει να καταλαμβάνει υποχρεωτικά όλα τα φαρμακεία της συγκεκριμένης περιοχής (3834/1992 απόφαση του ΣτΕ).
- Τα φαρμακεία που επιλέγουν το διευρυμένο ωράριο εξακολουθούν να έχουν τις υποχρεώσεις του υποχρεωτικού ωραρίου λειτουργίας, των διημερεύσεων και διανυκτερεύσεων.
- Τα φαρμακεία που επιλέγουν το διευρυμένο ωράριο υποχρεωτικά δηλώνουν ανά δίμηνο κάθε έτος και τουλάχιστον ένα μήνα πριν την έναρξη του διμήνου αυτού, τις ώρες και ημέρες σε εβδομαδιαίο προγραμματισμό, που επιλέγει στους κατά τόπον αρμόδιους φαρμακευτικούς συλλόγους και στον κατά τόπον αρμόδιο Περιφερειάρχη. Η δήλωση μπορεί να γίνει με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο, ήτοι ακόμη και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αλλά πάντοτε εγγράφως.
Είναι απολύτως αδύνατο οι φαρμακευτικοί σύλλογοι να διαχειριστούν την γραφειοκρατία που θα προκληθεί από την διαδικασία, ενώ είναι βέβαιο ότι θα προκληθεί δυσβάστακτο οικονομικό κόστος στους Συλλόγους.
- Τα φαρμακεία που επιλέγουν το διευρυμένο ωράριο δεν είναι υποχρεωμένα να τηρούν το ωράριο που έχουν δηλώσει. Το φαρμακείο, εντασσόμενο στο διευρυμένο ωράριο, μετά τη συμπλήρωση των ωρών του υποχρεωτικού ωραρίου, θα δύναται (αφού το έχει δηλώσει) να κλείνει όποια ώρα το επιθυμεί ελευθέρως και ανέλεγκτα πριν το πέρας του ωραρίου που έχει δηλώσει, καθώς δεν υπάρχει πια σχετική νομοθετική πρόβλεψη. Και μάλιστα, ακόμη και διαφορετική ώρα ανά ημέρα, εβδομάδα κλπ.
Αντιθέτως στο προηγούμενο (Μνημονιακό και τότε) καθεστώς διευρυμένου ωραρίου προβλεπόταν ότι (άρθρο 36 παρ. 2β του Ν. 3918/2011 ως ίσχυε): «…Το διευρυμένο ωράριο στην περίπτωση του παρόντος εδαφίου β' θα πρέπει να συμπίπτει κατ' ελάχιστον με αυτό των εφημεριών όπως το ορίζει ο οικείος φαρμακευτικός σύλλογος και θα πρέπει να τηρείται για όλο το χρονικό διάστημα που έχει δηλώσει ο φαρμακοποιός. Η μη τήρηση του διευρυμένου ωραρίου στην περίπτωση του παρόντος εδαφίου β' επιφέρει τις προβλεπόμενες από την ισχύουσα νομοθεσία για τις εφημερίες κυρώσεις
- Σε περίπτωση λειτουργίας φαρμακείου, πέραν των χρονικών ορίων του υποχρεωτικού ωραρίου, κατά παράλειψη της δήλωσης ή καθ’ υπέρβαση των δηλωθέντων χρονικών ορίων αυτής, επιβάλλεται με απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου Περιφερειάρχη, πρόστιμο έως 3.000 ευρώ.
- Ουδεμία κύρωση προβλέπεται για τα διευρυμένα φαρμακεία που δεν τηρούν το διευρυμένο ωράριο που έχουν δηλώσει. Αντιθέτως στο προηγούμενο καθεστώς ωραρίου προβλεπόταν ότι (άρθρο 9 παρ. 5 του Ν. 1963/1991 ως προστέθηκε με το Μνημονιακό Ν. 4025/2011 άρθρο 36 παρ. 3): «5. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μετά από έλεγχο από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, στους φαρμακοποιούς, οι οποίοι από υπαιτιότητα τους δεν τηρούν το ωράριο που ορίζεται από τους οικείους φαρμακευτικούς συλλόγους ή το ωράριο που οι ίδιοι έχουν δηλώσει, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που εκδίδεται κάθε φορά ύστερα από εξουσιοδότηση της παραγράφου 2 του άρθρου 36 του ν.3918/2011 (Α' 31), αφαιρείται η άδεια λειτουργίας του φαρμακείου για ένα μήνα και σε περίπτωση υποτροπής αφαιρείται με την ίδια διαδικασία η άδεια λειτουργίας του φαρμακείου για έξι μήνες.»
Η ανωτέρω διάταξη καταργείται με τη νέα νομοθετική ρύθμιση.
- Ο κατά τόπον αρμόδιος φαρμακευτικός σύλλογος καταρτίζει διμηνιαίους χωριστούς πίνακες φαρμακείων που λειτουργούν πέραν του κατ’ ελάχιστον υποχρεωτικού ωραρίου, οι οποίοι αναρτώνται επί των προσόψεων των φαρμακείων κατά τις ημέρες και ώρες που αυτά παραμένουν κλειστά, καθώς και στις ιστοσελίδες, εφόσον υφίστανται, των αρμόδιων Περιφερειών και Φαρμακευτικών Συλλόγων.
Στο επάνω τμήμα των πινάκων αυτών, θα αναγράφεται ευκρινώς και με κεφαλαία γράμματα η πρόταση: «ΤΑ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΠΙΝΑΚΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΚ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΡΑΦΟΜΕΝΕΣ ΩΡΕΣ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ.»
Πρόκειται για απολύτως ανεφάρμοστες διατάξεις, οι οποίες θα καταστούν ανενεργές από την πρώτη ημέρα.
- Παρέχεται επί της ουσίας η δυνατότητα να λειτουργούν νομίμως διευρυμένα φαρμακεία όλο το 24ωρο (συνδυασμός διατάξεων της παρ. 3 και παρ. 5 εδ. β΄ του άρθρου 257).
- Με τις διατάξεις προκαλούνται ανεπίτρεπτες συνθήκες ανταγωνισμού μεταξύ των φαρμακείων παρά την ρητή κρίση του ΣτΕ και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ότι δεν νοείται να υφίσταται ανταγωνισμός μεταξύ των φαρμακείων για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

5. ΓΕΝΙΚΑ
- Η έκδοση και δημοσίευση των ανωτέρω αποφάσεων πρέπει να λάβει χώρα εντός εύλογου χρονικού διαστήματος και πάντως όχι αργότερα από τις 31.5.2018.
-  Έως την έκδοση και δημοσίευση των προαναφερόμενων αποφάσεων του κατά τόπον αρμόδιου Περιφερειάρχη εξακολουθεί να ισχύει το καθεστώς του ωραρίου και των διημερεύσεων και διανυκτερεύσεων που προϋπήρχε.
- Κάθε Περιφέρεια αμέσως μετά (ή ταυτόχρονα με) την έκδοση και δημοσίευση των ανωτέρω αποφάσεων θα καθορίσει το χρονικό σημείο της έναρξης του διμήνου από το οποίο θα ισχύουν οι δηλώσεις διευρυμένου ωραρίου καθώς και το χρονικό σημείο της λήξης της πρώτης προθεσμίας για την υποβολή των οικείων δηλώσεων.
- Οι ειδικές διατάξεις του άρθρου 1 παρ. 2 του Β.Δ. 398/1963 (σύμφωνα με το οποίο οι ώρες εργασίας δεν δύνανται να υπερβαίνουν τις δέκα ημερησίως στα μονοεδρικά φαρμακεία) και του Π.Δ. 479/1981 (που ορίζει το σύστημα διημέρευσης και διανυκτέρευσης για τους Δήμους ή Κοινότητες που λειτουργούν 2 έως 6 φαρμακεία) ισχύουν κανονικά και δεν έχουν καταργηθεί, το δε ωράριο και το σύστημα διανυκτερεύσεων και διημερεύσεων θα καθορίζεται εν προκειμένω σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις.
6. ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ
- Με απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου Περιφερειάρχη, δύνανται να απαλλάσσονται της υποχρέωσης διημερεύσεων ή διανυκτερεύσεων φαρμακεία, μόνον για τους εξής λόγους:
α) για σοβαρούς λόγους υγείας που αφορούν στο πρόσωπο του λειτουργούντος το φαρμακείο φαρμακοποιού, οι οποίοι αποδεικνύεται με γνωμάτευση από αρμόδια υγειονομική επιτροπή, ή
β) για σοβαρούς οικονομικούς λόγους, ύστερα από γνώμη του κατά τόπον αρμόδιου φαρμακευτικού συλλόγου, οι οποίοι πρέπει να αποδεικνύονται εγγράφως, βάσει των οποίων είναι αδύνατος ο εφοδιασμός του φαρμακείου με το απαραίτητο φαρμακευτικό υλικό για την ανταπόκρισή του στις ανάγκες της εφημερίας ή της διανυκτέρευσης.
- Θα εκδοθεί απόφαση του Υπουργού Υγείας με την οποία θα εξειδικεύονται ειδικότερα, τα ανωτέρω κριτήρια απαλλαγής καθώς και καθορίζεται ή συγκροτείται η υγειονομική επιτροπή η οποία θα αποφαίνεται επ’ αυτών.
- Έως την δημοσίευση της υπουργικής απόφασης, με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη, ύστερα από γνώμη του οικείου Φαρμακευτικού Συλλόγου, απαλλάσσονται της υποχρέωσης διημερεύσεων και διανυκτερεύσεων προσκαίρως ή οριστικώς, οι φαρμακοποιοί, για τους οποίους συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας, αποδεικνυόμενοι με πιστοποιητικό νοσηλευτικών ιδρυμάτων ή άλλοι σοβαροί λόγοι, για τους οποίους θα εκφέρει γνώμη ο οικείος φαρμακευτικός σύλλογος.
- Μετά τη δημοσίευση του υπουργικής απόφασης θα επανεξεταστούν όλες οι περιπτώσεις της απαλλαγής από τις διημερεύσεις και τις διανυκτερεύσεις σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην απόφαση αυτή.
- Οι απαλλαγές περί διημερεύσεων και διανυκτερεύσεων εξακολουθούν να ισχύουν έως την δημοσίευση της υπουργικής απόφασης.

7. Σε φαρμακοποιούς ή φαρμακεία, που δηλώνουν ότι θα τηρήσουν διευρυμένο ωράριο, δεν επιτρέπεται η χορήγηση απαλλαγής από την υποχρέωση:
α) διημέρευσης, εφόσον το διευρυμένο ωράριο δηλώθηκε για το χρονικό πλαίσιο της εφημερίας από 08:00 έως 21:00 και για όσο χρόνο τηρεί το ωράριο αυτό, και
β) διανυκτερεύσεων, εφόσον διευρυμένο ωράριο δηλώθηκε για το χρονικό πλαίσιο της διανυκτέρευσης από 21:00 έως 08:00 και για όσο χρόνο τηρεί το ωράριο αυτό.

8. Με απόφαση του αρμόδιου Περιφερειάρχη μετά από έλεγχο από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας, ή από την αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας, στις επιχειρήσεις φαρμακείων οι οποίοι από υπαιτιότητα τους δεν τηρούν το υποχρεωτικό ωράριο που ορίζεται με την Απόφαση του Περιφερειάρχη επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο από τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ έως είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής με πρόσκαιρο κλείσιμο του φαρμακείου από δύο (2) έως έξι (6) μήνες.

9. ΑΔΕΙΑ ΠΡΟΣΚΑΙΡΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΟΣ
Κατόπιν σχετικής προτάσεως του Π.Φ.Σ. η οποία είχε υποβληθεί από την πρώτη ημέρα (της ακατανόητης) καταργήσεώς του δυνάμει του Ν. 4254/2014, επανέρχονται σχεδόν αυτούσιες οι διατάξεις του άρθρου 11 του Ν. 5607/1932 (Α΄ 300) περί προσωρινού κλεισίματος Φαρμακείου.
Έτσι φαρμακείο που βρίσκεται σε λειτουργία δε μπορεί να μείνει κλειστό, χωρίς άδεια του αρμόδιου Περιφερειάρχη. Τερματίζεται τοιουτοτρόπως η ασυδοσία μερικών, οι οποίοι έκλειναν τα φαρμακεία τους όποτε το επιθυμούσαν, ενεργώντας εις βάρος των τοπικών κοινωνιών και του φαρμακευτικού επαγγέλματος.
Άδεια για προσωρινό κλείσιμο του φαρμακείου χορηγείται:
α) Για χρονικό διάστημα μέχρι έξι (6) μήνες μόνον στις κάτωθι περιπτώσεις:
αα) Για μεταφορά ή ανακαίνιση του φαρμακείου, ή
ββ) για λόγους υγείας του φαρμακοποιού, ή
γγ) για οικονομικούς ή άλλους σοβαρούς λόγους, αν κατά την κρίση της αρμόδιας Αρχής είναι αδύνατη για το φαρμακοποιό η ανεύρεση αντικαταστάτη.
β) Για χρονικό διάστημα μέχρι ένα μήνα το χρόνο, χωρίς ειδική αιτιολογία, μετά από γνώμη του αρμόδιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Επίσης κατάστημα φαρμακείου δεν μπορεί να αλλάξει τη χρήση του για όσο χρονικό διάστημα λειτουργεί ως φαρμακείο.
Με απόφαση του αρμόδιου Περιφερειάρχη, οι παραβάτες των διατάξεων της προηγούμενης παραγράφου τιμωρούνται με πρόστιμο μέχρι 5.000 ευρώ που εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου που ισχύει για τη είσπραξη δημοσίων εσόδων.
Σε περίπτωση παύσης της λειτουργίας του φαρμακείου χωρίς άδεια του αρμόδιου Περιφερειάρχη, για περισσότερο από τρεις (3) μήνες, ή αλλαγής χρήσης του καταστήματος που στεγάζει φαρμακείο, ανακαλείται η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας του φαρμακείου με απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου Περιφερειάρχη.
Με την διάταξη αυτή δίδεται επιτέλους λύση στο ζήτημα που απασχολούσε πλείστους όσους φαρμακευτικούς συλλόγους, όπου, καίτοι δεν υφίστατο φυσική έδρα – κατάστημα του φαρμακείου, εντούτοις οι φαρμακοποιοί αυτοί διατηρούσαν επί έτη τις άδειες ιδρύσεως και λειτουργίας των φαρμακείων τους.

10. Η περίπτωση 35 της παρ. ΙΙ του άρθρου 75 του ν. 3463/2006 (Α΄ 114), αντικαθίσταται ως εξής: «3. Η λήψη απόφασης σχετικά με τον καθορισμό των ωρών ανοίγματος, μεσημβρινής διακοπής και κλεισίματος των φαρμακαποθηκών».
Συνεπώς παραμένει στους Δήμους η ανωτέρω αρμοδιότητα μόνο για τις φαρμακαποθήκες.

11. Τα φαρμακεία λειτουργούν υπό τη διαρκή παρουσία και επίβλεψη αδειούχου φαρμακοποιού. Εφόσον, κατόπιν ελέγχου των αρμόδιων ελεγκτικών οργάνων, διαπιστωθεί ότι φαρμακείο δεν λειτουργεί υπό την παρουσία και επίβλεψη αδειούχου φαρμακοποιού, επιβάλλεται στον κάτοχο της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας του φαρμακείου χρηματικό πρόστιμο πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ έως τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ, με απόφαση του Δ.Σ του Ε.Ο.Φ., ανάλογα με τη σοβαρότητα και τη συχνότητα της παράβασης.
Επί της ουσίας επαναλαμβάνεται η υποπαράγραφος 3 της παρ. 7 του άρθρου 95 του Ν.4172/2013 (Α΄ 167) με την άνευ περιεχομένου προσθήκη της λέξεως «λειτουργίας».

Είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση.

Με εκτίμηση

               Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


      ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ                                   ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΖΗΚΑΣ