Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021

ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΖΗΚΑΣ : ΟΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

 


Ας δούμε αναλυτικά την δημοσίευση του νύν Γραμματέα του ΠΦΣ Σεραφείμ Ζήκα :

"ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΜΝΗΜΗ Η ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ...;;;!!!

Εφ ’όλης της ύλης , ΛΟΙΠΟΝ .

Με αφορμή τη σκληρή κριτική των τελευταίων μηνών για τις επιτυχίες ή μη της διοίκησης του ΠΦΣ, οδηγήθηκα σε μία αναδρομή που ξεκινά αρκετά πίσω, προσπαθώντας να είμαι όσο πιο δίκαιος με τους κριτές, εστιάζοντας στην τριετία που οι σημερινοί κριτές, είχαν το τιμόνι του ΠΦΣ....

«Ο αγωνιστής» κ. Λουράντος λοιπόν , προεκλογικά ΤΟΤΕ «διαρρήγνυε» τα ιμάτιά του, υποσχόμενος ότι θα επαναφέρει το νομικό , θεσμικό και οικονομικό πλαίσιο λειτουργίας των φαρμακείων , τα οποία είχαν λεηλατηθεί από τους κ.κ. Λοβέρδο, Λυκουρέντζο , Σαλμά , Γεωργιάδη , Βορίδη ,οπότε και κέρδισε την εμπιστοσύνη των συναδέλφων και ανέλαβε τη διοίκηση του ΠΦΣ, παρότι η παράταξη του, κατείχε μόλις το 18,5% , λαμβάνοντας τότε 32 ψήφους .

Με τη νίκη αυτή απέκτησε την ευκαιρία για δράσεις και διορθωτικές κινήσεις , που στόχο θα είχαν προφανώς την επιστροφή στον προ μνημονίου ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ..., όπως άλλωστε υποσχόταν....!

Πώς λοιπόν αγωνίστηκαν και τι αποτελέσματα έφεραν οι συνδικαλιστές της τριετίας 2014-2017 που ως Διοίκηση τότε , θα έσκιζαν τα μνημόνια, τα rebate, την πολυιδιοκτησία, την απελευθέρωση της τιμής των ΜΗΣΥΦΑ κλπ και που ως Αντιπολίτευση σήμερα , τα επαναφέρουν στο τραπέζι ως διεκδικήσεις , λες και η βάση του κλάδου , πάσχει από συλλογική απώλεια μνήμης.....!

1. Το REBATE , θεσμοθετήθηκε με το ν.3918/28-2-2011 και όχι στα τέλη του 2012 όπως αναφέρει ο κ. Λουράντος ,σε ανάρτησή του στις 15/1/21.Ήταν στο πλαίσιο των ΤΟΤΕ μνημονιακών μέτρων , με τα οποία ΠΟΤΕ και ΚΑΜΙΑ Διοίκηση του ΠΦΣ , δε συμφώνησε . Μάλλον ο κ.Λουράντος , μπερδεύεται χρονικά με την περίοδο , κατά την οποία ο ΙΔΙΟΣ και η παράταξή του “ΣΥΜΜΑΧΙΑ” ξεκίνησαν τον «ΑΝΕΝΔΟΤΟ ΑΓΩΝΑ» , υποσχόμενοι την κατάργηση όλων των μνημονιακών διατάξεων , στην περίπτωση που αναλάμβαναν τη Διοίκηση του ΠΦΣ .

Η συνέχεια γνωστή: όπως το βρήκαν, το παρέδωσαν !

2. ΜΗΣΥΦΑ ν.4254/2014 , απελευθέρωση της Χ.Τ (με ημερομηνία ισχύος 1-1-2017): αντί να πολεμήσουν ,όπως υποσχέθηκαν ,τον Απρίλιο του 2016 στην κυριολεξία «κατάπιαν αμάσητη» και την Υπουργική Απόφαση , η οποία προέβλεπε «τη δυνατότητα πώλησής τους από τα πιστοποιημένα e-φαρμακεία».!! Χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια από τις επόμενες διοικήσεις για να καθυστερήσει, μέχρι τουλάχιστον και σήμερα, η υλοποίηση αυτής της ρύθμισης .

3. Πολυ-ιδιοκτησία -ίδιος ν. 4254/2014-: καταργήθηκαν οι αποστάσεις κλπ., πλην πληθυσμιακού και επιτράπηκε η χορήγηση περισσότερων αδειών μόνο όμως σε φαρμακοποιούς. Καμία αντίσταση. Επί των ημερών τους μάλιστα η υπόθεση τερματίστηκε με τον ν. 4336/14-8-2015 καταργήθηκαν οι ηλικιακές δεσμεύσεις για σύνταξη και άρα ελαχιστοποιήθηκε η δυνατότητα εισόδου νέων συναδέλφων και με τις υπουργικές διευκρινιστικές αποφάσεις που εκδόθηκαν (10/2015 και 20-5-2016 ) εισήλθαν επίσημα στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων και ιδιώτες.!!! Χρειάστηκαν 17 ολόκληρες ημέρες(!!!) ( από 20/5/2016 έως 6/6/2016 ) για να συγκληθεί ΔΣ του ΠΦΣ και να αποφασιστεί προσφυγή στο ΣτΕ, χωρίς καμία άλλη δράση ή προσπάθεια. Μιλάμε για ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ!!!

4. Κλιμακωτό ποσοστό κέρδους, ( ν.Βορίδη 7/2014 ): επίσης «θα το έσκιζαν», όμως όπως το βρήκαν, το παρέδωσαν!!!

5. Σύμβαση ιατροτεχνολογικών : εσπευσμένα σε υπογραφή 2-1-2017 με απλή απόφαση ΔΣ ( σήμερα και για ήσσονος σημασίας ζητήματα , ζητάνε δύο και τρείς ΓΣ , δε τους φτάνει μία) και πλημμελή φυσικά ενημέρωση του σώματος του ΔΣ . Θριαμβολογούσαν για νέα ύλη μέχρι τον 7/2017 , οπότε και άρχισαν οι περικοπές που ξεπερνούσαν το 10% . Τιτάνιες προσπάθειες απαιτήθηκαν , ώστε να «μαζευτούν» οι άδικες περικοπές ,που σήμερα δεν ξεπερνούν το 0,2%, με εφαρμογή κοφτών και δυνατότητα θεραπεύσιμων περικοπών.

6. Συνεργασίες/ συνενώσεις φαρμακείων: έτοιμη πρόταση , από την προηγούμενη Διοίκηση Αμπατζόγλου , ΜΟΝΟ μια απλή αναφορά σε κάποια ΓΣ στο τέλος του 2016 , ποτέ δεν προχώρησαν σε μελέτη , το θέμα μπήκε στο συρτάρι.

7. Ο κ. Λουράντος προσωπικά -παραβαίνοντας τον ν. 5607/1932 άρθρο 9-δεν συμμετέχει στις επιθεωρήσεις για αδειοδότηση νέων φαρμακείων , στερώντας το δικαίωμα στον μεγαλύτερο Σύλλογο της χώρας , να αντιδράσει εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση της αδειοδότησης , προσφεύγοντας στη γνωμοδοτική επιτροπή του Υπουργ.Υγείας -ως έχει δικαίωμα- σε περιπτώσεις φαρμακείων που δεν πληρούν τις προδιαγραφές κλπ . Προς τι λοιπόν η έκπληξη από μερίδα συναδέλφων , όταν φυτρώνουν , σε shell , σε mall , σε ορόφους , σε υπόγεια και σε super market , φαρμακεία και ο Πρόεδρος του συλλόγου περί άλλων τυρβάζει, ασκώντας πλημμελώς τα καθήκοντά του ;;;

8. Δύο έγγραφα δε ( την 26/2/2019 περί παράνομης χρήσης της λέξης φαρμακείου και παραγώγων της , βάσει Ν. 4512/2018 και την 4/11/2019 περί ίδρυσης φαρμακείου σε κτίριο super market ) που απέστειλε ο ΠΦΣ προς τον ΦΣΑ , προφανώς και δεν ήρθαν ποτέ σε γνώση του ΔΣ του ΦΣΑ, αφού ποτέ , δεν απαντήθηκαν ούτε προκάλεσαν ενέργειες ως αναμένετο .

9. Επίσης , γνωρίζουμε πολύ καλά τον φυσικό και ηθικό αυτουργό του ωραρίου. Τον Νοέμβριο του 2011 και σαράντα περίπου μέρες , πριν ξεκινήσει η εφαρμογή του διευρυμένου (1/1/12 ) , σε συνάντηση ΠΦΣ με Υπ.Υγείας κ.Λοβέρδο στη μεγάλη αίθουσα στο Ζάππειο, στο μεγάλο τετράγωνο τραπέζι , στην οποία συμμετείχε και ο Πρόεδρος του ΦΣΑ, μπαίνοντας στην αίθουσα ο Υπουργός και ενώ εμείς καθόμασταν: «....ευτυχώς.....!!!», μας λέει πριν καθίσει , «είναι η τελευταία συνάντησή μας με αυτό το θέμα, άλλωστε με τον κύριο Λουράντο έχουμε συμφωνήσει σε ΟΛΑ». Όσο μιλήσατε εσείς, άλλο τόσο μίλησε και ο κατά τα άλλα λαλίστατος κ.Λουράντος, ο οποίος ξεροκατάπινε αμήχανος... Αυτά δεν ξεχνιούνται...και πρέπει να τα γνωρίζετε..., είναι γνωστή φυσικά η συνέχεια επί Διοίκησής του καθώς και το «σκίσιμο όλων των Μνημονιακών διατάξεων που αφορούσαν στο ωράριο»!

10. Στην πρώτη - επί προεδρίας κ. Λουράντου-ΓΣ ΠΦΣ (τέλος του 2014) άλλωστε, σε μια προφανώς κρίση αυτοκριτικής , αλλά και προετοιμασίας του σώματος.... , για την αδράνεια σε όλα τα επίπεδα που θα επακολουθούσε , για τα όσα δήλωνε προεκλογικά και τα όσα έβλεπε μετεκλογικά ,παραδέχθηκε, «ότι αλλιώς βλέπεις τα πράγματα απ´ έξω και αλλιώς όταν έρχεται η ώρα να τα διαχειριστείς..» , με αλλά λόγια «στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα».

11. Και , επειδή μεγάλος ντόρος και σπέκουλα περί κυβερνητικού συνδικαλισμού από τον ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗ , υπήρξατε ή όχι κύριε Λουράντε ,Διορισμένος Πρόεδρος στον ΙΦΕΤ , επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας , με υπέρ πενταετή θητεία πολύ καλά αμειβόμενης « ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ....»;;;!!!

12. Πρωτοστατήσατε ή όχι το 2010 , ώστε να μη χορηγούμε ΦΥΚ με mark up 18% , συμβάλλοντας για ακόμα μία φορά ως αρνητικός πρωταγωνιστής σε απώλεια ύλης ;

13. Επίσης, και επειδή πολύ λάσπη στον ανεμιστήρα , από τα ελάχιστα πλέον τηλεκατευθυνόμενα παπαγαλάκια σας , στα περί πολύ-ιδιοκτητών στο ΔΣ του ΠΦΣ . Σαφώς και κατηγορηματικά , δεν υπάρχει κανένας πολύ-ιδιοκτήτης στο 15μελές του ΠΦΣ . Επιπλέον , σε ότι αφορά εμένα προσωπικά , κατέχω το 50% του φαρμακείου που συστεγάζεται με το φαρμακείο της κόρης μου . Ως δε προς το e-shop που διατηρώ και δεν το έκρυψα ποτέ , το ίδρυσα το 2014 , το γνώριζε από τότε ο κ. Λουράντος και ποτέ αυτό , στη τριετή Διοίκησή του 2014-2017 , δε στάθηκε εμπόδιο στη συνεργασία που μου ζητήθηκε από την πλευρά του (όντας εγώ στην αντιπολίτευση ), στο ΤΣΑΥ ( με όρισαν εκπρόσωπο ) , στον κλάδο των Μονοσυνταξιούχων επίσης , εκπρόσωπο για το ασφαλιστικό πριν και μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου , στο ΙΔΕΕΑΦ ( ως γραμματέα στο ΔΣ ) , καθώς επίσης και στις περιοδείες του κ. Λουράντου στους φαρμ. συλλόγους της χώρας , αλλά και σε ειδική εκδήλωση για το ασφαλιστικό στην Αίγλη Ζαππείου το Μάρτιο του 2017 , όπου ήμουν ο εισηγητής σε ζητήματα ασφαλιστικά και όχι μόνο!

14. Οι τελευταίες εκλογές στον ΦΣΑ έφεραν στην επιφάνεια, «μυστικά»..., τα οποία κάτω από διαφορετικές συνθήκες θα παρέμεναν «μυστικά»..., η ανάγκη όμως να υπάρξει πρόεδρος, ο συγκεκριμένος πρόεδρος, έστω και μειοψηφικός, αποκάλυψε τα όσα συμβαίνουν και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους ο μεγαλύτερος σύλλογος της χώρας, τα τελευταία χρόνια, δεν μπορεί να πραγματοποιήσει ούτε Γεν. Συνελεύσεις ( στις τελευταίες που έγιναν, από τα 3300 μέλη κατάφεραν να συγκεντρώσουν κάτω από 50 μαζί με το εννεαμελές ΔΣ) , αλλά ούτε και περισσότερα από 2-3 ΔΣ το χρόνο, σαν να έχουν λύσει κάθε τους πρόβλημα …….

15. Ο κ. Λουράντος ουδέν έχει πράξει, έχοντας ανεχθεί επί της ουσίας επί σειρά ετών τις παράνομες και καταχρηστικές ατομικές συμβάσεις ολίγων συναδέλφων με την Τ.τ.Ελλάδος, χωρίς να μεριμνήσει για την τήρηση (αφού ποτέ δεν έπραξε τα δέοντα…..) της κείμενης Νομοθεσίας και την τήρηση του Κώδικα Φαρμακευτικής Δεοντολογίας, ανοίγοντας τους ασκούς του Αιόλου με απρόβλεπτες συνέπειες για την τύχη της σταθερής λιανικής τιμής των φαρμάκων, κλείνοντας ουσιαστικά το μάτι, θα μπορούσε να ισχυριστεί πολιτικά μιλώντας κανείς,σε μια ελάχιστη μειοψηφία συναδέλφων που οικειοποιούνται τα οφέλη αυτής της παράνομης πράξης σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των υπολοίπων συναδέλφων.

16. Ούτε είναι δυνατό να ξεχαστεί φυσικά ότι η φιλοδοξία σας κ. Λουράντε να διεκδικήσετε την προεδρία της PGEU, μας στοίχισε πάνω από 200 χιλ. €, χρήματα όλων των συναδέλφων, οι οποίοι κάτω από πολύ δύσκολες οικονομικά συνθήκες, απαιτούν η εισφορά 0,4% που καταβάλουν να πιάνει τόπο, και όχι να γίνονται χαρτοπόλεμος, σε φιέστες και ταξίδια αναψυχής σε υψηλοτάτου επιπέδου ταξιδιωτικούς προορισμούς, με σκοπό την ψήφο των εκλεκτών Ευρωπαίων συναδέλφων!

Μήπως τελικά μόνο ο στείρος κομματικός συνδικαλισμός είναι η κινητήριος δύναμη της κριτικής του κ.Λουράντου;;;; Μόνο τυχαία δεν είναι επιλογή, του κ. Λουράντου, να λάμπει δια της απουσίας του από τις κρίσιμες συνεδριάσεις ΓΣ και ΔΣ του ΠΦΣ ή να τις παρακολουθεί επί της ουσίας κρυπτόμενος όπως συνέβη στην τελευταία τηλεδιάσκεψη των Προέδρων των ΦΣ (23/12/20), όταν επί 7 ώρες παρακολουθούσε με κλειστή οθόνη και κλειστό μικρόφωνο τη συνεδρίαση. Φαίνεται ότι για τον κ. Λουράντο το μόνο πεδίο δόξης λαμπρό είναι το facebook και οι σε ρυθμό πολυβόλου αναρτήσεις επί παντός επιστητού, δοξαζόμενος από τα likes των ίδιων και των ίδιων κάθε φορά θαυμαστών. Πολιτικοί αγώνες στο facebook όμως δεν νοούνται. Πολιτικοί αγώνες, κρυπτόμενος, επίσης δεν νοούνται.

Όποιος ξεχνά και κρίνει χωρίς αιτία, είναι καταδικασμένος να κριθεί ξανά για ό,τι δεν έπραξε στις μέρες του. ΄Aλλωστε , ας μην ξεχνιόμαστε, η παράταξη Συμμαχία του κ.Λουράντου , έχει τη δική της ενδιαφέρουσα ιστορία :

Έλαβε :

- 32 ψήφους το 2014

- 17 ψήφους το 2017

- και 8 ψήφους το 2020

μέσα σε 6 χρόνια κατάφερε 75% ,(ελεύθερη) πτώση!!!

Μετά από αυτά και 6 μήνες μετά την τελευταία εμφάνισή τους , μάλλον ,ούτε επιτραπέζιο παιγνίδι δεν μπορούν να παίξουν , παρά ΜΟΝΟ , τάβλι και μάλιστα,« φεύγα», μιας και οι «πόρτες» είναι όλες ΚΛΕΙΣΤΕΣ !!!

Χρόνια πολλά σε όλους , χαρούμενο και ευτυχισμένο το 2021 , αφήνοντας οριστικά πίσω τις αρνητικές σε όλους τους τομείς συνέπειες της Πανδημίας και ατενίζοντας με ελπίδα και αισιοδοξία το μέλλον.!!!

ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΖΗΚΑΣ

Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Π.Φ.Σ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΔΕΕΑΦ''