Πέμπτη 15 Απριλίου 2021

Εν αναμονή της θετικής επίδρασης των self test στην Επιδημία



 Πολιτικές και επιστημονικές εξηγήσεις κατά την χθεσινή ενημέρωση για το νέο αυτό εργαλείο.

 

Τη σημασία των self test ανίχνευσης κρουσμάτων κορονοϊού, για το άνοιγμα νέων δραστηριοτήτων επεσήμανε χθες η Κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορονοϊό. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ , από τις 11 Aπριλίου 2021 έως σήμερα, έχουν καταγραφεί στην πλατφόρμα του Self Testing 254.157 ηλεκτρονικές δηλώσεις αυτοδιαγνωστικού αποτελέσματος. Από τα 4.201 άτομα που προσήλθαν για επανέλεγχο έως τις 13 Aπριλίου 2021, έχουν καταγραφεί 575 θετικά, ενώ εκκρεμούν 144 αποτελέσματα.

Εδώ να σημειώσουμε ότι λογικά είχαν διανεμηθεί επιπλέον 130 χιλ. τεστ, των οποίων το αποτέλεσμα δε δηλώθηκε, όμως αυτό δεν καταργεί το εντοπισμό των 575 θετικών κρουσμάτων κορονοϊού.

Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη, ο εφοδιασμός των φαρμακείων και η διάθεση των self test από αυτά εξελίσσεται ομαλά. Μέχρι στιγμής, 10.155 φαρμακεία έχουν διαθέσει 832.831 self test σε συμπολίτες μας.

Μετά τα σχολεία επεκτείνεται η διανομή και σε άλλους τομείς δραστηριοτήτων, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, και το σχέδιο αυτό εισέρχεται στη δεύτερη φάση υλοποίησής του από τη Δευτέρα 19 Απριλίου 2021.

Ειδικότερα η χρήση τους επεκτείνεται σε μια σειρά δραστηριοτήτων του ιδιωτικού τομέα και συγκεκριμένα:

·         Το λιανεμπόριο, συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων και ποτών.

·         Η εστίαση.

·         Οι μεταφορές, χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές.

·         Οι υπηρεσίες καθαρισμού.

·         Τα κουρεία, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής και οι υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων.

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr τη βεβαίωση πραγματοποίησης του οικιακού τεστ, ακολουθώντας τις οδηγίες που έχουν ήδη δοθεί σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Επίσης και στον δημόσιο τομέα και συγκεκριμένα:

·         Σε ό,τι αφορά στο δημόσιο τομέα, οι κατηγορίες οι οποίες καλούνται σε υποχρεωτικό έλεγχο με self test είναι οι εξής:

·         Οι υπάλληλοι των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.

·         Οι υπάλληλων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού που απασχολούνται στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

·         Οι απασχολούμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας.

·         Οι δικαστικοί λειτουργοί και οι δικαστικοί υπάλληλοι.

Προληπτικό εργαλείο

Σύμφωνα με τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη, τα self-tests στην παρούσα φάση αποτελούν μια μορφή προσυμπτωματικού ελέγχου, το λεγόμενο screening, το οποίο στην ουσία αποσκοπεί στην έγκαιρη διάγνωση με σκοπό την πρόληψη.
“Με απλά λόγια, ελέγχουμε υγιείς ανθρώπους για να εντοπίσουμε μια νόσο σε πρώιμα στάδια, πριν, δηλαδή, εμφανιστούν συμπτώματα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιου τύπου  προσυμπτωματικού ελέγχου ευρείας κλίμακας είναι το τεστ «Παπανικολάου», το γνωστό τεστ ΠΑΠ, οι μαστογραφίες, αλλά και τα τεστ για τον ιό του ΗΙV. Το καλύτερό μας όπλο αυτή τη στιγμή, εκτός από τα εμβόλια, είναι η διακοπή της μετάδοσης” ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής.

Ένα αποτέλεσμα που είναι πολύ ακριβές αλλά χρειάζεται μία ημέρα για να ολοκληρωθεί, έχει μικρότερη προληπτική αξία από ένα αποτέλεσμα που έχει ελαφρώς μικρότερη ακρίβεια αλλά ολοκληρώνεται σε 15 με 20 λεπτά. Και αυτό διότι στις ώρες που περιμένει κάποιος το αποτέλεσμα, θα μπορούσε να μεταδίδει τη νόσο.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά των συσκευών αυτοδιαγνωστικής ανίχνευσης για τον συγκεκριμένο, έλεγχο είναι η ευαισθησία και η ειδικότητα. Επιτρέψτε μου να εξηγήσω δύο πράγματα σε αυτά.
Η ευαισθησία του τεστ είναι η πιθανότητα να δώσει θετικό αποτέλεσμα εφόσον έχω τη νόσο. Δηλαδή η ευαισθησία 80% σημαίνει από τους 100 που έχουν τη νόσο, το τεστ θα εντοπίσει τους 80.
Η ειδικότητα του τεστ είναι η πιθανότητα να δώσει αρνητικό αποτέλεσμα εφόσον δεν έχω τη νόσο. Δηλαδή ειδικότητα 99% σημαίνει από τους 100 που δεν έχουν τον ιό, το τεστ θα θεωρήσει ότι όντως οι 99 δεν έχουν μολυνθεί. Τα συγκεκριμένα αυτοδιαγνωστικά τεστ που διατίθενται, χαρακτηρίζονται κατ’ αρχήν από την πολύ υψηλή ειδικότητα, υψηλότερη από 99%, έτσι ώστε το ποσοστό των ψευδώς θετικών στον πληθυσμό θα είναι χαμηλό ακόμα και όταν ο ιός δεν είναι τόσο συχνός ανάμεσά μας. Επίσης, οι δοκιμασίες έχουν αρκετά υψηλή ευαισθησία, δηλαδή υψηλότερη και από 80%. Ωστόσο, η ευαισθησία αυτών αυξάνεται παραπάνω από το 80%, αρκετά παραπάνω, και φτάνει και το 95%, όσο μεγαλύτερο είναι το φορτίο του ιού στον οργανισμό” ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.

Πηγή : healthmag.gr