Τρίτη 30 Ιουλίου 2019

Συνάντηση ΠΕΦ – Υπουργού Υγείας



Πραγματοποιείται σήμερα στο Υπουργείο Υγείας η πρώτη επίσημη συνάντηση εκπροσώπων της φαρμακοβιομηχανίας με την νέα πολιτική ηγεσία.

Συνεχίζοντας τον κύκλο των επαφών του με φορείς του χώρου της Υγείας, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έχει προγραμματίσει σήμερα συνάντηση με την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας. Όπως έχει επισημανθεί στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας Κυβέρνησης βασικός στόχος στο πεδίο του φαρμάκου είναι ο σχεδιασμό Φαρμακευτικής Πολιτικής και χρήση της Τεχνολογίας Υγείας με σκοπό την αξιολόγηση της καινοτομίας, της αποτελεσματικότητας του εξοπλισμού, του φαρμάκου, της θεραπείας, με προτεραιότητα το όφελος των ασθενών και την επίτευξη της πιο συμφέρουσας τιμής για όλα τα συμβαλλόμενα μέρη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η διαδικασία της τιμολόγησης που θεσμοθέτησε η προηγούμενη Κυβέρνηση όσο και η διαδικασία αποζημίωσης βρίσκονται στο «αέρα», καθώς η νέα τιμολογιακή πολιτική δεν εφαρμόστηκε ποτέ αφού δεν εκδόθηκε δελτίο τιμών και επίσης δεν υπήρξε καμία απόφαση ή νομοθέτηση σχετικά με τις αλλαγές στον τρόπο αποζημίωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα ηγεσία μεθοδεύει την αλλαγή των σχετικών κανονισμών και όπως έχει δεσμευτεί αυτό θα το πράξει σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς.
Από την πλευρά της η ΠΕΦ, αναμένεται να προβάλει τη δυνατότητά της να διασφαλίσει την κάλυψη και πρόσβαση των ασθενών στις αναγκαίες θεραπείες αλλά και την αναπτυξιακή πλευρά της ελληνικής παραγωγής. Μάλιστα στην πρόσφατη συνάντηση του προέδρου της ΠΕΦ κ. Θεόδωρου Τρύφων και του κ. Βασίλη Κικίλια στο πλαίσιο 23ο συνέδριο του «Economist», ο κ. Τρύφων έδωσε το στίγμα των αιτημάτων της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας επισημαίνοντας για μια ακόμη φορά ότι ο κλάδος μπορεί να στηρίξει άμεσα και έμπρακτα, με επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ, την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, με την προϋπόθεση ότι θα μειωθεί άμεσα η υπερφορολόγηση που υφίσταται και η οποία φθάνει το 70%, αν στους υπερβολικούς άμεσους και έμμεσους φόρους, συνυπολογίσουμε και το καταχρηστικό clawback.
Ο πρόεδρος της ΠΕΦ τόνισε ότι προϋποθέσεις για την επίτευξη του επενδυτικού στόχου της φαρμακοβιομηχανίας είναι:
Φορολογικά κίνητρα: Πρέπει να ανατραπεί το σημερινό καθεστώς της υπερβολικής έμμεσης και άμεσης φορολογία που οδηγεί σε αναστολή επενδύσεων, απώλεια θέσεων εργασίας, χαμένες επιχειρηματικές ευκαιρίες, υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου / της οικονομίας
Συμψηφισμός των παραγωγικών επενδύσεων και των δαπανών R&D της φαρμακοβιομηχανίας με τις υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) που της επιβάλλονται, οι οποίες υπονομεύουν την αναπτυξιακή δυναμική της.
Εισαγωγή του στοιχείου της συνυπευθυνότητας της φαρμακοβιομηχανίας και της Πολιτείας στην συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης.
Επίσης αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή της φαρμακοβιομηχανίας στην κάλυψη των ασθενών και τη διασφάλιση της πρόσβασής τους σε κάθε απαραίτητη θεραπεία, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «επιχειρούμε με στόχο την οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».
Οι σημερινές συναντήσεις
Επισημαίνεται ότι σήμερα ο Υπουργός Υγείας έχει προγραμματίσει συναντήσεις με:
Το Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών
Την Ένωση Κέντρων Αποκατάστασης Ελλάδας
Την Ένωση Πιστοποιημένων Κέντρων Αποκατάστασης Αλεύας
Την Ένωση Ψυχιατρικών Κλινικών
Τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών
Την Πανελλήνια Ένωση Εργαστηριούχων Φυσιοθεραπευτών
Την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Μονάδων Χρόνιας Αιμοκάθαρσης
Το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων
Τον Πανελλήνιο Σύλλογο Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών
Τον Πανελλήνιο Σύλλογο Αναπνευστικών Συσκευών και Ορθοπεδικών Ειδών
Την Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ
Το Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος
Την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία
Την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών
Την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας
Το Σύνδεσμο Διεθνών Εταιρειών Φαρμάκου Ελλάδος
Τον Πανελλήνιο Σύλλογο Οδοντοτεχνιτών
Πηγή : healthmag.gr