Τρίτη 9 Ιουλίου 2019

Β. Κικίλιας: Δεν υπάρχει χώρος για πολιτικό ρεβανσισμό – Κρινόμαστε από την ανθρωπιά



Σε κλίμα ενότητας η παράδοση - παραλαβή του υπουργείου Υγείας, απόντος του Π. Πολάκη

Ταχύτερη πρόσβαση των ασθενών στο σύστημα υγείας, με μέτρα που θα αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη, όπως η καθιέρωση 2ης βάρδιας για τα απεικονιστικά συστήματα, αλλά και την διασφάλιση της επάρκειας ώστε να μπορούν να κάνουν οι γιατροί τη δουλειά τους είναι στις προτεραιότητες του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια σύμφωνα με τις δηλώσεις του κατά την τελετή παραλαβής – παράδοσης του υπουργείου.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, στόχος είναι κατ΄ αρχήν, να μην ταλαιπωρείται ο μέσος πολίτης. Ο νέος υπουργός δήλωσε πως θα ξεκινήσει από τα μικρά καθημερινά ζητήματα και πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν μικρές, μεσαίες και μεγάλες παρεμβάσεις, ενώ αναφερόμενος στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σημείωσε πως «ήμουν νιος και γέρασα».
Επισημαίνοντας ότι στην υγεία «δεν υπάρχει χώρος για πολιτικό ρεβανσισμό», κατέληξε λέγοντας πως «κρινόμαστε από την ανθρωπιά και από τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερόμαστε στους ανθρώπους».
Ο νέος υφυπουργός
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, εξέφρασε τη χαρά του που επέστρεψε στο υπουργείο Υγείας, ιδίως δίπλα στον Βασίλη Κικίλια με τον οποίο είναι φίλοι, για να αστειευτεί λέγοντας πως θα είναι ένα «δίδυμο που έχει … ανάστημα».
Συνέχισε σημειώνοντας πως «δεν είναι σωστό να ρίχνουμε ευθύνες για το τι έγινε και τι δεν έγινε σωστά, αλλά τι πρέπει να γίνει από δω και στο εξής».
Όντας από τους βασικούς συντελεστές κατάρτισης του προγράμματος της Ν.Δ. για την υγεία, πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα έχει συγκεκριμένες δράσεις ότι ο νέος υπουργός, εκτός από γιατρός είναι και μπασκετμπολίστας και ξέρει τι σημαίνει ομαδική δουλειά.
«Ήρθαμε να ενώσουμε, όχι να διχάσουμε, ξέρουμε τι θα κάνουμε, πώς θα το κάνουμε και θα το κάνουμε, και δεν θα αφήσουμε κανένα συμπολίτη μας πίσω», κατέληξε ο υφυπουργός.
Ο Ανδρέας Ξανθός
Το υπουργείο Υγείας παρέδωσε στην νέα πολιτική ηγεσία ο απερχόμενος υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, διαβεβαιώνοντας για την ομαλή μετάβαση.
Ο κ. Ξανθός δήλωσε περήφανος γιατί παρέλαβε το υπουργείο σε μια περίοδο κρίσης και δημοσιονομικής επιτροπείας, και πέτυχε την επιβίωση της δημόσιας περίθαλψης, με ένα σύστημα υγείας λειτουργικό και προσβάσιμο σε όλους.
Και πρόσθεσε ότι το σύστημα υγείας έχει ένα αξιόπιστο σύστημα ΠΦΥ με επίκεντρο τον οικογενειακό γιατρό, ένα αξιόπιστο σύστημα αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών και μια βιώσιμη φαρμακευτική πολιτική.
Καταλήγοντας, ευχήθηκε στη νέα πολιτική ηγεσία μακροημέρευση.
Απών στην τελετή παραλαβής – παράδοσης ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, ο οποίος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον νέο υπουργό Βασίλη Κικίλια, του ευχήθηκε καλή επιτυχία, όμως οικογενειακές υποχρεώσεις στην Κρήτη, δεν του επέτρεψαν να παρευρεθεί στην εκδήλωση.
Η ατζέντα
Στους αρχικούς σχεδιασμούς του νέου υπουργού Υγείας, μέχρι να ενημερωθεί από τους υπηρεσιακούς παράγοντες, περιλαμβάνεται η επίσκεψή του σε όλες τις μονάδες υγείας της χώρας.
Παράλληλα, ο νέος υπουργός θα δεχθεί τους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων της υγείας, προκειμένου να παραλάβει υπομνήματα με τις θέσεις και προτάσεις τους και να ενημερωθεί για τα ειδικότερα ζητήματα του τομέα.
Η τοποθέτηση των προτεραιοτήτων, θα ακολουθήσει με τις προγραμματικές δηλώσεις.
Πηγή : healthmag.gr