Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019

Ανάρτηση του νέου δελτίου τιμών φαρμάκων: Εξοικονόμηση 180 εκ. ευρώ



TwitterViberWhatsAppE-mailΠερισσότερα...
Η νέα έκδοση του νέου δελτίου τιμών φαρμάκων με τις αναθεωρημένες τιμές 8.057 φαρμακευτικών σκευασμάτων αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας. Σε 4.985 σκευάσματα διατηρείται σταθερή η τιμή τους , ενώ σε 3.072 μειώνεται η τιμή τους.
Καμία αύξηση στις τιμές των φαρμάκων δεν σημειώνεται, ενώ μειώνονται έως 7% οι τιμές πολλών άλλων  σύμφωνα με την «γραμμή» που είχε καθορίσει ηγ πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας  με σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.
Στην ανακοίνωσή του, το Υπουργείο επισημαίνει την σημαντική μείωση του κόστους, τόσο σε επίπεδο νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, όσο και σε επίπεδο εξωνοσοκομειακής δαπάνης.
Μάλιστα, η συνολική εξοικονόμηση εκτιμάται ότι  θα ξεπεράσει τα 180 εκ. ευρώ ετησίως.
Αιχμές αφήνει η νυν ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για την απελθούσα  καθώς η αναθεώρηση των τιμών των φαρμάκων και το νέο δελτίο τιμών εκδίδεται σήμερα μετά από ενάμισι χρόνο, παρά την ετήσια βάση έκδοσής του, «εξαιτίας της έλλειψης βούλησης της προηγούμενης κυβέρνησης να εφαρμόσει το νόμο».

Ενστάνσεις

Το Υπουργείο  καλεί  τους ενδιαφερόμενους ΚΑΚ, από αύριο και για πέντε ημέρες να υποβάλλουν ενστάσεις, ώστε να αναρτηθεί το διορθωτικό εντός του έτους.
Επίσης, ταυτόχρονα αρχίζει η διαδικασία για την ανατιμολόγηση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) και η επεξεργασία των δεδομένων για την τιμολόγηση των νέων αιτημάτων για συνταγογραφούμενα και ΜΗΣΥΦΑ, που κατατέθηκαν εντός του 2019.
Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι υποδειγματική ήταν η συνεργασία των υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΦ, σύμφωνα με το Υπουργείο για την ολοκλήρωση της διαδικασόας σε σύντομο χρονικό διάστημα, «εντός του προγραμματισμού και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα».
Πρόθεση του Υπουργού Υγείας, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση «είναι η συνέχιση των προσπαθειών για τον εξορθολογισμό των δαπανών στην υγεία, την προστασία του κοινωνικού συνόλου και την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος».
Πηγή :virus.com.gr