Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

Τιμολόγηση: Σε περίπου 2700 κωδικούς «απαγορεύτηκε» η άνοδος




Την πρώτη εικόνα των στατιστικών που προκύπτουν από την ανάρτηση των τιμών των φαρμάκων από τον ΕΟΦ προσδιόρισαν χθες οι φαρμακευτικές εταιρείες απ’ όπου προκύπτει σε γενικές γραμμές δεν φαίνεται τελικά να υπάρχει κάποια σημαντική διαφορά από την κατάσταση που είχαμε μέχρι σήμερα. Όπως φαίνεται συνολικά πάνω από τα μισά φάρμακα διατηρούν τις τιμές που είχαν ενώ περίπου 2300 κωδικοί σημείωσαν πτώση που φρέναρε στο -7%. Τα περισσότερα από αυτά ανήκουν στα γενόσημα τα οποία έτσι κι αλλιώς είχαν χαμηλές τιμές και άρα δεν θα υπάρξει κάποια ουσιαστική ελάφρυνση σε αυτά που δίνουν οι ασφαλισμένοι από την τσέπη τους καλύπτοντας τη συμμετοχή τους.
Συγκεκριμένα διαπιστώνεται ότι περίπου 2700 κωδικοί θα μπορούσαν με βάση το μέσο όρο των 2 χαμηλότερων της Ευρωζώνης να έχουν αυξηθεί αλλά λόγω της «απαγόρευσης» αυξήσεων με βάση το προηγούμενο δελτίο τιμών αυτό δεν έγινε. Την ίδια στιγμή γύρω στα 1000 σκευάσματα δεν ανατιμολογήθηκαν επειδή είτε ήταν εμβόλια, είτε παράγωγα αίματος ή είχαν ήδη διαμορφωμένη τιμή ΚΗΘ 0,2 ευρώ. Συνολικά λοιπόν μαζί με τις τιμές και άλλων κατηγοριών προκύπτει ότι περίπου το 60% των σκευασμάτων παραμένουν στα επίπεδα που είχαμε.
Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες, διαπιστώθηκε ένα μπέρδεμα σχετικά με τις τιμές της Σλοβενίας. Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, παρατηρήθηκε σχεδόν από όλες τις πολυεθνικές ότι η ex-factory τιμή της Σλοβενίας που αναγράφεται στη στήλη «Αυτόματη καταγραφή υπολογισμού τιμής» δεν συμφωνεί με την τιμή όπως υπολογίζεται από την επίσημη ιστοσελίδα της χώρας αλλά ούτε και με την ex-factory που αναγράφεται στον κατάλογο της χώρας «JAZMP».
Οι διαφορές είναι πολύ μικρές και η αγορά υποθέτει ότι πρόκειται στρογγυλοποιήσεις. Παρόλ’ αυτά δημιουργείται θέμα στην τιμολόγηση, ειδικότερα στις περιπτώσεις που η τιμή της Σλοβενίας ισούται με της Γαλλίας. Πιο συγκεκριμένα, ενώ η τιμή της Σλοβενίας σε μία σειρά προϊόντων ισούται με της Γαλλίας και επομένως η μια από τις δύο θα έπρεπε να λαμβάνεται υπόψη για τον μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών, η διαφορά ελάχιστων λεπτών του ευρώ οδηγεί στη χρήση των δυο αυτών σχεδόν όμοιων τιμών για τον υπολογισμό του μέσου όρου. Έτσι η τιμή που προκύπτει να είναι χαμηλότερη από αυτή που τα προϊόντα αυτά θα λάμβαναν αν η δεύτερη χώρα που θα λαμβάνονταν υπόψη η τιμή της ήταν άλλη. .
Για το θέμα αυτό οι εταιρείες ήδη στις παρατηρήσεις που υποβάλλουν στον ΕΟΦ κάνουν λόγο και αναμένεται να η λογική της επιλογής Γαλλίας ή Σλοβενίας και όχι και των δύο μαζί θα υιοθετηθεί από τον οργανισμό.
Πηγή : healthmag.gr