Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2020

Κορονοϊός: Απολογισμός Αυγούστου από το Σωτήρη Τσιόδρα. Οι 3 στους 10 δεν είχαν συμπτώματα.

 



Ρεκόρ κρουσμάτων τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού, όμως το 29% ήταν ασυμπτωματικά.

 

Στα ενδιαφέροντα επιδημιολογικά στοιχεία του μήνα Αυγούστου, κατά τον οποίο σημειώθηκε ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού, αναφέρθηκε χθες κατά την ενημέρωση για τον νέο ιό, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας κ. Σωτήρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας. ¨Όπως σημείωσε, ανασκοπώντας κανείς την επιδημιολογική κατάσταση του Αυγούστου, 4.880 κρούσματα ήταν εγχώρια και 759 εισαγόμενα.

Τόνισε δε ότι το 29% από αυτά τα κρούσματα ήταν εντελώς ασυμπτωματικά.

Από αυτά τα κρούσματα που διερευνήθηκαν από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), το 67% ανέφερε στενή επαφή με βεβαιωμένο κρούσμα, ενώ 681 περιστατικά ήταν μέρος σημαντικών συρροών από επαγγελματικούς χώρους και κοινωνικά γεγονότα.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στο γεγονός ότι εξακολουθεί να απασχολεί την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, στο Υπουργείο Υγείας, τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, όλους τους φορείς, την Πολιτική Προστασία, που ασχολούνται με την αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας, σημαντικές επιδημίες σε κλειστές δομές με ευπαθείς ομάδες, όπως οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων όπου χαρακτηριστικά μέσα στον Αύγουστο είχαμε 4 σημαντικές συρροές.

·         Προσλήψεις ιατρικού και λοιπού προσωπικού στα νοσοκομεία Παπαγεωργίου και Παπανικολάου

Μάλιστα είπε ότι καταγράφηκαν 137 περιστατικά σε κλειστές δομές τον Αύγουστο που αφορούσαν ενοίκους και προσωπικό. Δυστυχώς σημείωσε, είχαμε και αρκετούς θανάτους. Μόνο σε μία δομή είχαμε 21 θανάτους έως σήμερα (η δομή φιλοξενίας ηλικιωμένων στο Ασβεστοχώρι, Αγία Κυριακή).

Από τα κρούσματα του Αυγούστου, τα 480 κρούσματα είχαν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας. Αυτό δείχνει τη δυναμική διασπορά που έχει ο ιός, ο οποίος δεν σέβεται σύνορα, ούτε γεωγραφικούς προορισμούς.

Να επισημάνουμε ότι από την 1 Ιανουαρίου μέχρι σήμερα έχουν συνολικά ελεγχθεί 966.346 κλινικά δείγματα εκ των οποίων το 1,13% ήταν θετικά στον κορονοϊό.

Τουρισμός

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι από την 1 Ιουλίου έως τις 30 Αυγούστου, έχουν διεξαχθεί στα σημεία εισόδου της χώρας 406.857 στοχευμένοι έλεγχοι σε σύνολο 3.239.194 εισερχομένων επισκεπτών και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 853.

Σημείωσε ότι οι έλεγχοι είναι στοχευμένοι, γίνεται δηλαδή τεστ στους ταξιδιώτες εκείνους που έχουν αυξημένες πιθανότητες να είναι φορείς του ιού, όπως μας υποδεικνύει κάθε φορά και το πρόγραμμα EVA.

Όσον αφορά στην ευρύτερη εικόνα από την έναρξη της πανδημίας δηλαδή στις 26 Φεβρουαρίου και μέχρι και τις 30 Αυγούστου, δηλαδή μέχρι και την Κυριακή, έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 10.134 κρούσματα εκ των οποίων αυτή τη στιγμή 3.386 είναι ενεργά, 1.333 συνάνθρωποί μας πήραν εξιτήριο από νοσοκομεία και 5.153 ανάρρωσαν κατ’ οίκον.

Πηγή : healthmag.gr