Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020

Τα σταθερά νέα κρούσματα απομακρύνουν αλλά δεν ακυρώνουν το lockdown



Σταθεροποιούνται οι νέες διαγνώσεις κορονοϊου στα επίπεδα των περίπου 350 ημερησίως, όμως μένει να δούμε αν σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υποχωρήσουν.

 

Στο «πορτοκαλί» εξακολουθεί να βρίσκεται ο συναγερμός, για την εξέλιξη της επιδημίας κορονοϊού στην Ελλάδα και ειδικά στην Αττική και μένει να δούμε εάν τις επόμενες μέρες τα μέτρα που έχουν ληφθεί θα μειώσουν τον κίνδυνο για εκθετική αύξηση ή όχι. Για την ώρα η σταθερή πορεία των κρουσμάτων στα περίπου 350 θεωρείται ένα θετικό γεγονός, όμως δεν επιτρέπεται καθησυχασμός.

Χθες, περισσότερα από 200 νέα κρούσματα κορονοϊού επιβεβαιώθηκαν για μια ακόμη φορά στην Αττική, αυξάνοντας την ανησυχία ότι η ευρύτερη περιοχή της Πρωτεύουσας βρίσκεται λίγο πριν από το συναγερμό για λήψη αυστηρότερων μέτρων. Η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί την πορεία της επιδημίας στην περιοχή, με τους εκπροσώπους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας να αναφέρουν ότι θα πρέπει να δούμε την τροχιά που θα ακολουθήσει, ώστε να αποφανθούν για τη λήψη περαιτέρω επιπλέον μέτρων.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού πάντως ήταν σαφές, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη λήψη νέων περιορισμών.  Αν και ξεκαθάρισε ότι ένα lockdown ανάλογο με αυτό της προηγούμενης Άνοιξης δεν μπορεί να επιβληθεί, επεσήμανε την ανάγκη να δούμε, ειδικά στην Αττική, τα νέα κρούσματα να μειώνονται. Επίσης με βάση τα λεγόμενά του, η σταθεροποίηση του αριθμού των νέων διαγνώσεων στα εν λόγω επίπεδα, δεν οδηγεί στη λήψη αυστηρότερων μέτρων όπως πχ την καθολική χρήση μάσκας ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους.

Την ίδια στιγμή ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας ανέφερε χθες ότι τα επιβεβαιωμένα ενεργά  κρούσματα στην περιοχή της Αθήνας φτάνουν τα 900. Ο αριθμός αυτός, ίσως θεωρείται χαμηλός όμως αν πολλαπλασιαστεί  επί 3 ή επί 5 με βάση τα επιδημιολογικά μοντέλα για τη διάδοση στην κοινότητα, φανερώνει το ότι οι πολίτες που κυκλοφορούν δεν είναι δύσκολο να εκτεθούν στο ιό. Να τονίσουμε δε ότι μόνο την τελευταία εβδομάδα, 1000 και πλέον ορφανά κρούσματα εντοπίστηκαν συνολικά στην Αττική.

Με βάση όλα τα παραπάνω δεν πρόκειται να ζήσουμε απόλυτες απαγορεύσεις όπως το Μάρτιο – Απρίλιο, αλλά θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητά μας εάν η κατάσταση δε βελτιωθεί.

Αξίζει να σημειώσουμε ακόμη ότι χθες ο καθηγητής κ. Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που συγκάλεσε ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας με τους τομεάρχες υγείας των κοινοβουλευτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, επεσήμανε ότι παρατηρείται σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων, η οποία φαίνεται να έχει επιτευχθεί τις τελευταίες ημέρες, χωρίς όμως να επιτρέπεται εφησυχασμός.

Ο Καθηγητής, ενημερώνοντας του συμμετέχοντες για την επιδημιολογική πορεία του κορονοϊού τόνισε ότι τα μέτρα χρειάζονται πάνω από 10 ημέρες ακόμα για να φανεί αν αποδίδουν, καθιστώντας το επόμενο διάστημα κρίσιμο. Φυσικά δεν αναφέρθηκε πουθενά το ενδεχόμενο ενός lokdown το οποίο για να επιβληθεί απαιτείται ραγδαίο πολλαπλασιασμό νέων κρουσμάτων που θα εξαντλήσει το ΕΣΥ.

Στο σημείο αυτό, να αναφέρουμε και την τελευταία τοποθέτηση του καθηγητή κ. Ηλία Μόσιαλου, ο οποίος επεσήμανε ότι η Ελλάδα κατά το πρώτο κύμα της επιδημίας είχε ένα από τα συντομότερα lockdown γιατί το έκανε νωρίς.

«Τώρα χρειάζεται να είμαστε όλοι υπεύθυνοι. Χρειάζονται συντονισμένες ενέργειες της πολιτείας με τα πολιτικά κόμματα, τους κοινωνικούς φορείς και τους πολίτες. Αλλά χρειάζεται και διεπιστημονική προσέγγιση στο πρόβλημα. Επιπλέον οι συμπεριφορές των δημόσιων προσώπων πρέπει να είναι αντίστοιχες με αυτές που η πολιτεία ζητά να έχουν οι πολίτες. Δηλαδή είναι επιτακτικό να έχουμε οριζόντια εφαρμογή των μέτρων, χωρίς εξαιρέσεις. Και επίσης χρειάζεται εθνικό σχέδιο και συνεννόηση. Έτσι θα αποφύγουμε το δεύτερο lockdown», είπε χαρακτηριστικά.

Χθες πάντως τα επιδημιολογικά στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ δεν ήταν ευχάριστα. Είχαμε 342 νέα κρούσματα εκ των οποίων μόνο τα 30 εισαγόμενα και επίσης 213 νέα στην Αττική. Το πιο άσχημο δε ήταν οι 9 νέοι θάνατοι που βρίσκεται κοντά στο ρεκόρ των ημερήσιων καταγραφών.

Βεβαίως καταγράφηκε μικρότερος αριθμός διασωληνώσεων, οι οποίες με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία είναι πλέον 61, ενώ συνολικά σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 77. Συνολικά βέβαια οι νοσηλείες αυξήθηκαν στις 635,

Πηγή : healthmag.gr