Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021

Παράταση του lockdown για μία εβδομάδα-Κρίσιμη κατάσταση σε Πειραιά και Δυτ. Αττική



TwitterViberWhatsAppE-mailΠερισσότερα...

‘Όπως αναμενόταν, παρατείνεται το lockdown στην Αττική για άλλη μία εβδομάδα, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό. Κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση ιδιαίτερα σε Πειραιά και Δυτική Αττική και εκεί οι ειδικοί απευθύνουν έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας.

Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου παραδέχθηκε ότι το lockdown δεν αποδίδει όπως πέρσι και δεν είχαμε την αναμενόμενη μείωση στα νέα κρούσματα. Ανέφερε ότι πιθανόν το πρόβλημα να οφείλεται στις κακές καιρικές συνθήκες, αλλά και στις μεταλλάξεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την προηγούμενη εβδομάδα αύξηση στις νέες διαγνώσεις είχαμε σε 56 από τις 76 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας. Ο αριθμός των ημερήσιων εισαγωγών στα νοσοκομεία αυξήθηκε ελαφρά στις 260 και συνολικά ο αριθμός των ασθενών έχουν φθάσει τις 2.500. Μάλιστα, ένας στους τρεις είναι 45-65 ετών.

Όπως ανέφερε και ο επ. καθηγητής κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, την επόμενη εβδομάδα αναμένουμε μικρή αύξηση των εισαγωγών στην εντατική, αλλά και των θανάτων. Από την άλλη, όμως, είπε πως είναι θετικό ότι είχαμε σαφή μείωση της επίπτωσης στα άτομα άνω των 65 ετών και έχουμε τα πρώτα σημάδια ότι αποδίδει ο εμβολιασμός.

Ήδη, ένας στους δύο υπερήλικες έχουν ήδη εμβολιαστεί στη χώρα μας και η κα Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι έχει παρατηρηθεί να προσέρχονται στα νοσοκομεία ηλικιωμένοι με διάγνωση covid, αλλά να έχουν ήπια συμπτώματα λόγω εμβολιασμού. Αναφέρθηκε στο Ισραήλ, όπου πλέον έχει ανοίξει τα σχολεία, η εστίαση, τα γυμναστήρια και πρόσφατα πραγματοποιήθηκε η πρώτη συναυλία. Κάλεσε, δε, όσους είχαν αρχικά ενδοιασμούς για τον εμβολιασμό να προσέλθουν και να κλείσουν ραντεβού.

Ο κ. Μαγιορκίνης επικαλέστηκε νέα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου κυριαρχεί η λεγόμενη βρετανική μετάλλαξη του ιού, τα οποία δείχνουν ότι τα ήδη διαθέσιμα εμβόλια προσφέρουν επαρκή προστασία.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ποιες περιοχές παραμένουν στο κόκκινο και ποιες βγαίνουν από το αυστηρό lockdown. Έχουμε και λέμε:

  • Σε αυστηρή καραντίνα παραμένουν εκτός από την Αττική, η Αχαϊας, η Αρκαδία, ο δήμος Εύοσμου-Κορδελιού στη Θεσσαλονίκη
  • Σε καθεστώς αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) μπαίνουν οι Π.Ε. Λευκάδας (εκτός από το Μεγανήσι), Θεσπρωτίας, Ηρακλείου Κρήτης, Κορινθίας, Σύρου και Σάμου, οι δήμοι Διδυμοτείχου, Λοκρών, Αμφιλοχίας.
  • Στο κόκκινο παραμένουν οι Π.Ε. Κεφαλλονίας, Ηλείας, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Ρεθύμνου και οι δήμοι Άργους, Τανάγρας και Θηβαίων.
  • Από την άλλη, αίρονται τα μέτρα στους δήμους Τεμπών και Καρπάθου. Επίσης, βγαίνει από το βαθύ κόκκινο η Μύκονος.

Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε ειδική αναφορά στους δήμους Λάρισας και Βόλου, όπου παρατηρείται αυξημένη διασπορά του ιού και κάλεσε τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα για να μη χρειαστεί η λήψη μέτρων. Τόνισε ότι την Τσικνοπέμπτη ισχύουν κανονικά όλα τα μέτρα και εξήγγειλε πιο αυστηρά μέτρα στις χερσαίες εισόδους της χώρας σε Κακαβιά και Ευζώνους:

  • ωράριο λειτουργίας 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα
  • Ανώτατο όριο εισερχόμενων ατόμων 400 την ημέρα
  • Μοριακό τεστ έως και 72 ώρες νωρίτερα
  • Κατ’ οίκον καραντίνα 14 ημερών για όλους όσοι εισέρχονται εκτός από τους οδηγούς φορτηγών.

Τέλος, ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι σήμερα έχουν γίνει 25.000 εμβολιασμοί και συνολικά έχουμε ξεπεράσει τους 850.000. Αναφέρθηκε σε μεμονωμένα περιστατικά παράκαμψης της λίστας και διαβεβαίωσε ότι οι καταγγελίες διερευνώνται και θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις. Εξήγγειλε επίσης αναθεώρηση της λίστας αναπλήρωσης δόσεων, που εφαρμόζεται όταν υπάρχουν αδιάθετες δόσεις σε περιπτώσεις μη προσέλευσης των ραντεβού. Δεν έδωσε όμως σαφείς λεπτομέρειες για ποιες ομάδες του πληθυσμού θα συμμετέχουν και με ποια κριτήρια.

Πηγή :virus.com.gr