Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

49χρονος το πρώτο θύμα της γρίπης - Δεν ήταν εμβολιασμένος, αν και ανήκε σε ομάδα υψηλού κινδύνου



Ο εμβολιασμός συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται σε όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης.

Ένας 49χρονος άνδρας, ο οποίος ανήκε στις ομάδες υψηλού κινδύνου, αλλά δεν είχε εμβολιαστεί, είναι το πρώτο θύμα της περιόδου από τον ιό της γρίπης.
Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ο συγκεκριμένος ασθενής είχε προσβληθεί από στέλεχος ιού τύπου Α και είχε νοσηλευτεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας.
Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ σημειώνουν πως την εβδομάδα 19 – 25 Νοεμβρίου οι επισκέψεις σε γιατρό με γριπώδη συνδρομή βρίσκονταν σε χαμηλά επίπεδα.
Το ίδιο διάστημα, στάλθηκαν για ανάλυση στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης 42 “ύποπτα” δείγματα, από τα οποία κανένα δεν βρέθηκε θετικό στον ιό. Το πρώτο θετικό δείγμα είχε απομονωθεί στις αρχές του μήνα.
Η γρίπη είναι μια οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από διάφορους ιούς οι οποίοι μπαίνουν στον οργανισμό μας με την εισπνοή σταγονιδίων που εκπέμπονται με την ομλία, τον βήχα ή το φτέρνισμα των νοσούντων.
Τρεις βασικοί τύποι ιών που προκαλούν τη γρίπη, δηλαδή ο Α, ο Β και ο C. Ο τύπος Α προκαλεί τις πιο σοβαρές λοιμώξεις και ο C τις πιο ελαφρές.
Έξαρση της γρίπης παρουσιάζεται μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου οπότε και εκδηλώνονται κάθε χρόνο σποραδικά κρούσματα.
Κάθε δύο έως τρία χρόνια, έχουμε συνήθως εμφάνιση επιδημιών γρίπης, ενώ κάθε 10 έως 15 χρόνια έχουμε πανδημίες, με την πλειονότητα του πληθυσμού να προσβάλλεται από την νόσο.
Τα κύρια συμπτώματα της γρίπης είναι πονοκέφαλος, πόνοι στις αρθρώσεις και στην πλάτη, ζάλη και ίλιγγος, αδυναμία και κομάρες, πυρετός υψηλός που έρχεται συνήθως απότομα και συνοδεύεται από ρίγη και διαρκεί 3 έως 4 ημέρες και έντονοι ιδρώτες.
Εμβόλιο
Ο εμβολιασμός συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται σε όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης. Όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, το εμβόλιο προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, συμβάλλοντας στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης.
Με δεδομένο το ότι ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται σε διαφορετικούς υποορότυπους, έτσι και για την περίοδο 2018 - 2019 η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Για τη φετινή περίοδο μπορεί να συνταγογραφείται οποιοδήποτε αντιγριπικό εμβόλιο, του οποίου η σύνθεση περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη από τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
Μέσω των συστημάτων φαρμακοεπαγρύπνισης που λειτουργούν διεθνώς, δεν έχουν καταγραφεί σοβαρές συστηματικές παρενέργειες του αντιγριπικού εμβολίου.
Πηγή : .iatronet.gr