Τρίτη 30 Ιουλίου 2019

Πόσο κοστίζει το φαρμακείο των διακοπών;




Αναλυτικές οδηγίες για όσα πρέπει να περιέχει το φαρμακείο των διακοπών εξέδωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ).
Το περιεχόμενο του φαρμακείου εξαρτάται από τον προορισμό, την διάρκεια και το σκοπό του ταξιδιού, αλλά και από την κατάσταση της υγείας κάθε ταξιδιώτη. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένα προϊόντα τα οποία όλοι πρέπει να έχουμε μαζί μας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΦΣΘ κ. Διονύσιο Ευγενίδη, τα προϊόντα αυτά είναι:
Φυτικό εντομοαπωθητικό
Κρέμα, τζελ ή stick για τα τσιμπήματα από κουνούπια, μέλισσες ή από επαφή με μέδουσες και φυτά
Αντηλιακό γαλάκτωμα σώματος
Καταπραϋντική κρέμα για τα ηλιακά εγκαύματα.
«Δεν ξεχνάμε ποτέ να εφαρμόζουμε το αντηλιακό σε πρόσωπο και σώμα, επαναλαμβάνοντας συχνά την επάλειψη», τονίζει. «Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις, όμως, πρέπει να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο και τη ζέστη. Και οι γονείς δεν πρέπει να αφήνουν ποτέ τα παιδιά στον ήλιο χωρίς φανελάκι και καπέλο».
Για πιθανούς τραυματισμούς
Για παν ενδεχόμενο, το φαρμακείο των διακοπών πρέπει επίσης να περιέχει είδη πρώτης ανάγκης για την αντιμετώπιση τραυματισμών. Τα είδη αυτά είναι βαμβάκι, οξυζενέ, ιώδιο, αποστειρωμένες γάζες, υποαλλεργικοί αυτοκόλλητοι μικροεπίδεσμοι και υποαλλεργικές αυτοκόλλητες ταινίες.
Καλό είναι ακόμα να πάρετε μαζί αντιβιοτική σκόνη και αλοιφή, καθώς και παυσίπονα, αντιπυρετικά χάπια. Μην ξεχάσετε επίσης να πάρετε μαζί οφθαλμικές σταγόνες για τον ερεθισμό από τη θάλασσα ή το νερό της πισίνας και τσιμπιδάκι φρυδιών. Το τσιμπιδάκι θα είναι πολύ χρήσιμο αν, λ.χ., τρυπηθείτε από τα αγκάθια ενός αχινού ή σας τσιμπήσει μέλισσα.
Αν, εξ άλλου, προγραμματίζετε πολύωρο ή/και δύσκολο ταξίδι, μην ξεχάσετε να ζητήσετε από τον φαρμακοποιό σας και κάποιο σκεύασμα για τη ναυτία. Συμβουλευθείτε τον επίσης για την αντιμετώπιση ενοχλημάτων από το πεπτικό (π.χ. διάρροια, δυσκοιλιότητα, έμετο, δυσπεψία, πόνο).
Η προμήθεια αυτών των ειδών είναι ιδιαιτέρως απαραίτητη σε όσους θα ταξιδέψουν ή θα μείνουν σε προορισμούς όπου δεν είναι άμεσα προσβάσιμο ένα φαρμακείο (π.χ. είναι μακριά).
Η μεταφορά και φύλαξη των φαρμάκων
Ο σωστός τρόπος μεταφοράς και αποθήκευσης είναι πολύ σημαντικός για να παραμείνει ασφαλές και αποτελεσματικό το φαρμακείο των διακοπών.
Τα φάρμακα που αναγράφουν ότι χρειάζονται ψυγείο, πρέπει να μεταφέρονται σε τσάντα στην οποία έχουν τοποθετηθεί παγοκύστες. Όταν φθάσετε στον προορισμό σας, να τα βάλετε αμέσως στο ψυγείο. Όσο, όμως, βρίσκεστε στη θάλασσα, πρέπει να τα έχετε σε σκιερό μέρος, σε τσάντα μαζί με τις παγοκύστες.
Σε γενικές γραμμές όλα τα φάρμακα χρειάζονται φύλαξη σε σκιερό μέρος, με τη θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 25 βαθμούς Κελσίου. «Σε καμία περίπτωση δεν τα αφήνουμε εκτεθειμένα στον ήλιο και τη ζέστη είτε στην παραλία είτε μέσα στο αυτοκίνητο», τονίζει ο κ. Ευγενίδης.
Το συνολικό κόστος
Πόσο κοστίζει όμως η προμήθεια όλων των ανωτέρω; Ο ΦΣΘ υπολόγισε πως το πλήρες φαρμακείο των διακοπών μπορεί να κοστίσει σχεδόν 65 ευρώ (χωρίς τα τυχόν φάρμακα που ενδεχομένως παίρνει κάποιος).
Το συνολικό κόστος για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (παυσίπονα, αντιπυρετικά, αντιδιαρροϊκά, αντισταμινικά, κατά της ναυτίας) είναι περίπου 16 ευρώ.
Για τις πρώτες βοήθειες σε περίπτωση τραυματισμού ή ηλιακού εγκαύματος (από γάντια μιας χρήσης και γάζες έως αντιβακτηριακή αλοιφή και τζελ για τα εγκαύματα) είναι περίπου 23 ευρώ.
Θερμόμετρο και κολλύριο για τα μάτια κοστίζουν περίπου 8 ευρώ, ενώ εντομοαπωθητικά, αντηλιακό και αντιβακτηριακά μαντιλάκια/υγρό χεριών άλλα 18 ευρώ.
Πηγή :iatronea.gr