Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019

Ακριβά φάρμακα στα φαρμακεία με εξοικονόμηση 30 εκ. ευρώ



Κοστολογημένη πρόταση υπέβαλαν οι φαρμακαποθηκάριοι στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια

Πρόταση για τη διακίνηση των φαρμάκων υψηλού κόστους από τα φαρμακεία μέσω φαρμακαποθηκών και συνεταιρισμών φαρμακοποιών, κατέθεσε στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων, στην κατεύθυνση της πρόθεσης της κυβέρνησης να εξαλειφθούν οι ουρές αναμονής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
Από την πρόταση όπως κατατέθηκε, προκύπτει:
·         συνολική εξοικονόμηση της τάξης των 30 εκ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και ετήσια εξοικονόμηση 21 εκ. ευρώ στη συνέχεια,
·         δημιουργία 400 νέων θέσεων εργασίας πανελλαδικά – χωρίς να έχει υπολογιστεί το όφελος του Δημοσίου από τη φορολόγηση και τις εισφορές των νέων αυτών εργαζομένων, ενώ
·         δεν έχει υπολογιστεί η εξοικονόμηση του κόστους των ταχυμεταφορών που χρησιμοποιεί ο ΕΟΠΥΥ.
Στην πρόταση επισημαίνονται επίσης και τα ποιοτικά οφέλη που θα προκύψουν, καθώς προβλέπεται μεταξύ άλλων:
·         Μείωση του χρόνου παράδοσης σε λιγότερο από 4 ώρες, όταν σήμερα ο ΕΟΠΥΥ εκτιμά ότι ο μέσος χρόνος πρόσβασης φθάνει την εβδομάδα,
·         Δεν υπάρχει πλέον λόγος μετακίνησης των ασθενών για να λάβουν τη θεραπεία τους, αφού θα χρησιμοποιηθεί το υπάρχον δίκτυο διανομής με τα 11.000 φαρμακεία από την Κρήτη έως τον Έβρο και από το Καστελόριζο έως την Κέρκυρα
·         Το δίκτυο των φαρμακαποθηκών είναι εναρμονισμένο με την Κοινοτική Οδηγία C-343 και διαθέτει όλα τα τεχνολογικά μέσα (ψυκτικούς θαλάμους, ψυχόμενα μέσα μεταφοράς, ειδικές συσκευασίες, εξειδικευμένο λογισμικό, κτιριακή υποδομή) που απαιτούνται για τη μεταφορά θερμοευαίσθητων και/ ή φωτοευαίσθητων σκευασμάτων, όπως είναι κατά πλειοψηφία τα ΦΥΚ. (Σημειώνεται στην πρόταση ότι οι φαρμακαποθήκες είναι πιστοποιημένες κατά GDP από τον ΕΟΦ, έχουσες –σύμφωνα με την Κοινοτική και Εθνική Νομοθεσία- θέση Δημόσιας Υπηρεσίας στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας).
·         Τα φάρμακα θα παραδίδονται στους λήπτες τους από επιστήμονες φαρμακοποιούς, οι οποίοι συν τοις άλλοις στη συντριπτική πλειοψηφία τους γνωρίζουν πλήρως το ιστορικό των ασθενών-πελατών τους. Οι άνθρωποι αυτοί είναι οι καταλληλότεροι:
– να συμβουλεύσουν τους ασθενείς για πιθανές παρενέργειες και/ ή αλληλεπιδράσεις
– να εφαρμόσουν συστήματα φαρμακο-υπενθύμισης
– να αποτελέσουν σημείο πρωτοβάθμιας περίθαλψης για τους πιο ευπαθείς –και όχι μόνο.
Η πρόταση
Η πρόταση προβλέπει την παράλληλη λειτουργία και των 2 καναλιών διανομής (Δημοσίου και ιδιωτικού) για έναν χρόνο, προκειμένου να γίνει αξιολόγηση στα οφέλη από τη χρήση του ιδιωτικού καναλιού.
Παράλληλα προτείνει αλλαγές στη σχετική υπουργική απόφαση με μείωση των ποσοστών κέρδους των φαρμακείων σε 4 κλίμακες, για τα συγκεκριμένα φάρμακα ως εξής:
·         Χονδρική τιμή από 0 έως 500 ευρώ, ποσοστό κέρδους 6,5%
·         Χονδρική τιμή από 500,01 έως 1000 ευρώ, ποσοστό κέρδους 5%
·         Χονδρική τιμή από 1000,01 έως 2000 ευρώ, ποσοστό κέρδους 3,75%
·         Χονδρική τιμή από 2000,01ευρώ και άνω, ποσοστό κέρδους 2,5%
Επίσης ζητά:
·         Απαλοιφή της προϋπόθεσης εγγραφής των ασθενών σε μητρώα ασθενών τα οποία δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμη, πρόβλεψη να επιτρέπεται η διάθεση των ΦΥΚ και μέσω ιδιωτικών φαρμακείων, με ανώτατο όριο εκτέλεσης συνταγών τις 30.000 ευρώ ανά φαρμακείο, έναντι του ισχύοντος περιορισμού των 20.000 ευρώ ανά μήνα.
·         Διατήρηση της διάταξης περί γενοσήμων, με την δημιουργία clusters με τα γενόσημα της ίδιας δραστικής ουσίας, όταν λήγει η περίοδος προστασίας για τα συγκεκριμένα ΦΥΚ, με εξαίρεση για τα βιολογικά και τα προϊόντα στενού θεραπευτικού εύρους. Προτείνει επίσης τη διατήρηση της δυνατότητας ειδικών κριτηρίων χρήσης, όπως η υποχρεωτική έναρξη των νέων ασθενών στο γενόσημο ή στο φθηνότερο φάρμακο.
·         Διατήρηση διάθεσης μέσω ΕΟΠΥΥ των φαρμάκων που το κόστος τους ξεπερνά τις 3000 ευρώ.
·         Αύξηση του rebate για τις φαρμακευτικές κατά 16,5%, για να μην υπάρξει πρόσθετη επιβάρυνση του ΕΟΠΥΥ, καθώς σήμερα οι φαρμακευτικές διαθέτουν τα φάρμακά τους στον Οργανισμό σε νοσοκομειακή τιμή μείον 5%, δηλαδή στο 82% της χονδρικής τιμής, ενώ από την έναρξη πώλησης στις φαρμακαποθήκες, θα τους καταβάλλεται το 98,5% της χονδρικής τιμής. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η επιβάρυνση του ΕΟΠΥΥ θα είναι 5,8% (δηλ.1,5% για τους χονδρέμπορους και 4,3% -μεσοσταθμικά- για τα φαρμακεία.
Με την υπόθεση εργασίας ότι τα μισά φάρμακα θα διατίθενται μέσω ΕΟΠΥΥ και τα άλλα μισά μέσω φαρμακαποθηκών, προκύπτει συνολική επιβάρυνση του Οργανισμού για φαρμακαποθήκες και φαρμακεία της τάξης των 29 εκ. ευρώ, όμως προβλέπεται συνολική εξοικονόμηση άλλων 58 εκ. ευρώ, για να καταλήξει τελικά σε εξοικονόμηση της τάξης των 30 εκ. ευρώ από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής.
Πηγή : healthmag.gr