Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

Σε ισχύ τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού



Γίνονται δεκάδες έλεγχοι σε Έλληνες που επιστρέφουν από την Ιταλία, ενώ έκλεισε προληπτικά και σχολείο στη Θεσσαλονίκη.

Άμεσα τέθηκαν σε ισχύ τα μέτρα που έχει αποφασίσει το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να ανακόψει την εξάπλωση του νέου κορονοϊού στην Ελλάδα, καθώς από έλεγχο περνούν όσοι επιστρέφουν από την Ιταλία, ενώ το σχολείο στο οποίο πηγαίνει το παιδί της 38χρονης από την Θεσσαλονίκη στην οποία ανιχνεύτηκε ο ιός, θα είναι κλειστό.
Όπως ανακοινώθηκε χθες  ότι λαμβάνονται ήδη τα πρώτα βασικά μέτρα που υλοποιούνται με σημαντικότερο τον έλεγχο όλων εκείνων που επιστρέφουν από περιοχές της Βόρειας Ιταλίας. Ειδικότερα σημειώνεται ότι μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος διενεργείται:
– Ιχνηλάτηση επαφών – με βάση ειδικό αλγόριθμο – της 38χρονης η οποία προσβλήθηκε από τον ιό από το ταξίδι της προς την Ελλάδα, μέχρι και τη στιγμή που εισήχθη στο νοσοκομείο. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν οι επιβάτες που κάθονταν δύο σειρές θέσεων μπροστά, πίσω, αριστερά και δεξιά από τη θέση που καθόταν η ασθενής που νοσεί, καθώς επίσης η οικογένεια και οι άνθρωποι που ήρθαν σε στενή επαφή μαζί της, όταν επέστρεψε από την Ιταλία.
– Ειδοποιούνται, ενημερώνονται, και τίθενται σε επιτήρηση της υγείας τους οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, έτσι ώστε αν εμφανίσουν συμπτώματα, να διαγνωστούν γρήγορα και να τεθούν σε απομόνωση για διάστημα 14 ημερών. Δεν συνιστάται να ταξιδεύουν, ούτε να έχουν κοινωνικές επαφές.
– Καταγράφονται όλα τα ύποπτα κρούσματα που αφορούν κυρίως ανθρώπους που είχαν ταξιδέψει στη Βόρεια Ιταλία. Αυτοί οι ασθενείς ελέγχονται.
Έλεγχοι
Σύμφωνα με τον ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, Καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, έχουν γίνει δεκάδες έλεγχοι υπόπτων κρουσμάτων στη χώρα τα οποία φυσικά ήταν αρνητικά με εξαίρεση το χθεσινό στη Θεσσαλονίκη. Την ίδια στιγμή όπως ανέφερε η μικροβιολόγος του ΠΑΣΤΕΡ, Ελίνα Χορευτή, έως το Σάββατο το εργαστήριο είχε ελέγξει 32 δείγματα. Από το Σάββατο έως σήμερα ελέχθησαν άλλα 7. Όλα τα δείγματα που έχουν ελεγχθεί από το Παστέρ είναι αρνητικά, όπως σημείωσε. Ακόμη ένα δείγμα από άτομο που είχε επισκεφθεί την Ιταλία είναι υπό διερεύνηση.
Ηπιότερος από τη γρίπη
Εκείνο που τονίζει πάντως η επιστημονική κοινότητα είναι το γεγονός ότι ο νέος κορονοϊός μοιάζει με τον ιό της γρίπης, όσον αφορά στην μεταδοτικότητά του. Φαίνεται όμως από πλευράς συμπτωματολογίας ότι είναι ηπιότερος και το σημαντικό είναι ότι δεν μεταδίδεται εύκολα στα παιδιά ή κι αν μεταδοθεί βιώνουν την νόσο σαν ένα απλό κρυολόγημα. Ο ιός δείχνει πιο επικίνδυνος σε μεγαλύτερες ηλικίες με βάση και τα συγκεντρωτικά επιδημιολογικά δεδομένα.
Προσλήψεις
Επίσης στην άμεση ενδυνάμωση του προσωπικού του ΕΣΥ προχωρά το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να ενισχύσει το δυναμικό του στο πλαίσιο αντιμετώπισης πιθανών ύποπτων κρουσμάτων του κοροναϊό 2019-nCov. Ο οργανισμός ανάρτησε τη σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος με στόχο να να συνάψει 3μηνες συμβάσεις με καθεστώς έκδοσης δελτίου παροχής υπηρεσιών, με 65 γιατρούς, 100 νοσηλευτές, 5 τεχνολόγους ιατρικών εργαστηρίων και 30 διασώστες για πλήρωμα ασθενοφόρων.
Έμφαση στους γιατρούς δίνεται στις ειδικότητες παθολόγων-λοιμωξιολόγων ή πνευμονολόγων και ακολουθούν παιδίατροι και μικροβιολόγοι, προκειμένου να στελεχωθούν τα νοσοκομεία αναφοράς καθώς και τα 3 εργαστηριακά κέντρα ελέγχου των δειγμάτων τα οποία θα ενισχυθούν και με 5 τεχνολόγους. Αντίστοιχα θα κατανεμηθούν και οι νοσηλευτές. Επίσης οι διασώστες θα κατανεμηθούν 20 στο ΕΚΑΒ και 10 στο παράρτημα του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης.
Πηγή : healthmag.gr