Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

Θεσμοθέτηση επιστημονικής αμοιβής για τα φαρμακεία μας



Αθήνα,  4/2/2020

Αρ. Πρωτ. 414
Προς
 Τους Φ.Σ Χώρας

Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Θεσμοθετήθηκε πλέον η επιστημονική αμοιβή για την διάθεση Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από τα φαρμακεία μας  μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας  μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και του  Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου  .
Η Συλλογική Σύμβαση θα υπογραφεί εντός της άλλης εβδομάδας και συμβαδίζει  επακριβώς με τους όρους και τις προϋποθέσεις που έθεσε η Γενική Συνέλευση του κλάδου  στις 22.9.2019. Το Δ.Σ. του ΠΦΣ στη συνεδρίαση του στις 23.1.2020, με ψήφους 12  υπέρ  1 κατά, έκρινε ότι το Μνημόνιο Συνεργασίας και η Συλλογική Σύμβαση, συμβαδίζουν απόλυτα με τις προϋποθέσεις της Γενικής  Συνέλευσης .
Συνάδελφοι,
Μετά τον  τελικό έλεγχο του μηχανογραφικού συστήματος και την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης  θα λάβετε άμεσα  οδηγίες για τον τρόπο εκτέλεσης των συνταγών που αφορούν τελικά μόνο  39 φάρμακα. Σας αποστέλλουμε το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράφηκε με το Υπουργείο Υγείας   και το Δελτίο Τύπου που θα αποσταλεί στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Με Συναδελφικούς Χαιρετισμούς
Ο Πρόεδρος                                                                     Ο Γεν. Γραμματέας
   Απόστολος Βαλτάς                                                        Κωνσταντίνος Κούβαρης



ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ :

Δελτίο Τύπου

Η Υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των  Υπουργείου Υγείας και Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου για την διάθεση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από τα Φαρμακεία , συνιστά μια εξέλιξη σημαντική τόσο για την Δημόσια Υγεία όσο και για τον Φαρμακευτικό Κλάδο.
Οι  Έλληνες Φαρμακοποιοί με την συνεργασία αυτή συμμετέχουν αποφασιστικά στην εξάλειψη της ταλαιπωρίας των ασθενών με βαριές παθήσεις  επιπλέον  δε εξασφαλίζουν την αναγκαία στήριξη και ενημέρωση για την ορθή λήψη των φαρμάκων και την αποφυγή συμβάντων που εγκυμονεί  η απουσία φαρμακοποιού από την αλυσίδα διάθεσης των Φαρμάκων .
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος υλοποιώντας στο ακέραιο τις αποφάσεις της Γ.Σ. του Κλάδου που πραγματοποιήθηκε στις 22/9/2019 , υπέγραψε  το Μνημόνιο  Συνεργασίας, το οποίο  αποτυπώνει όλες τις προϋποθέσεις  που ετέθησαν σε αυτήν.
Το Μνημόνιο προβλέπει την θεσμοθέτηση επιστημονικής αμοιβής των φαρμακοποιών  για το έργο της διάθεσης των συγκεκριμένων  ΦΥΚ, μετά το πέρας της πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου .
Με τη ρύθμιση αυτή αναγνωρίζεται και κατοχυρώνεται για πρώτη φορά επιστημονική αμοιβή για τους φαρμακοποιούς και αυτό είναι μια θεσμική κατάκτηση κάτι που είναι θεσμοθετημένο για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η απόφαση για την επιστροφή των ΦΥΚ στα φαρμακεία μας συμβάλλει στην βελτίωση της Δημόσιας Υγείας και την διευκόλυνση της προσβασιμότητας  των ασθενών στο Φάρμακο τους με την ασφάλεια που παρέχει το φαρμακείο και η επιστημονική επάρκεια του Φαρμακοποιού.
Η συμφωνία αποδεικνύει την αναγκαιότητα της συνεργασίας των επιστημονικών φορέων με την Πολιτεία προς όφελος της Δημόσιας Υγείας, του Ασθενή και  των Επιστημόνων Υγείας .
                                      
                              Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος


ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ :

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ
ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΥΨΗΛΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ

Στην Αθήνα Αττικής σήμερα την 3η Φεβρουαρίου 2020, ημέρα Δευτέρα, οι κάτωθι υπογεγραμμένοι, αφενός μεν το Υπουργείο Υγείας, εδρεύον στην Αθήνα επί της οδού Αριστοτέλους αρ. 17, και εκπροσωπείται από τον Υφυπουργό Υγείας κ. Βασίλειο Κοντοζαμάνη, αφετέρου δε το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος Ν.Π.Δ.Δ.», εδρεύον στην Αθήνα επί της Λεωφόρου Πειραιώς αρ. 134 και Αγαθημέρου, Α.Φ.Μ. 090283932/Δ.Ο.Υ. ΣΤ΄ Αθηνών, καλούμενο εφεξής χάριν συντομίας «Π.Φ.Σ.», ως νομίμως εκπροσωπείται από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Απόστολο Βαλτά, νομίμως εξουσιοδοτημένο για την υπογραφή της παρούσας δυνάμει της υπ’ αριθμόν 3/23.01.2020 αποφάσεως του Δ.Σ. του Π.Φ.Σ., συμφωνούν, συνομολογούν και συναποδέχονται τα ακόλουθα:
1. Κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 74 του Ν. 4623/2019 (ΦΕΚ Α΄ 134) ως τροποποιήθηκε δυνάμει των άρθρων τέταρτου και πέμπτου του Ν. 4655/2020 (ΦΕΚ Α΄ 16), και της σχετικής αποφάσεως του Υπουργού Υγείας που θα εκδοθεί κατ’ εξουσιοδότηση της ανωτέρω διατάξεως, ο ΕΟΠΥΥ και ο Π.Φ.Σ. θα προβούν στη σύναψη Συλλογικής Συμβάσεως Διάθεσης Φαρμάκων Υψηλού Κόστους με αντικείμενο την ατομική διακίνηση των περιοριστικώς οριζόμενων στην εν λόγω σύμβαση φαρμάκων υψηλού κόστους από ΕΟΠΥΥ και τελικό σημείο παράδοσης το ιδιωτικό φαρμακείο. Στο πρόγραμμα εντάσσονται φάρμακα ογκολογικά και φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, τα οποία πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις: α) από του στόματος χορηγούμενα, β) συντηρούμενα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος (25ο C), και γ) δεν απαιτείται προέγκριση από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (Σ.Η.Π.). Στην ανωτέρω Σύμβαση ρυθμίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, οι λεπτομέρειες, τα συγκεκριμένα φάρμακα, καθώς και η διαδικασία διάθεσης των εν λόγω φαρμάκων.
2. Η διάρκεια ισχύος της ανωτέρω σύμβασης συμφωνήθηκε για ένα (1) έτος, αρχής γενομένης από την υπογραφή της. Στo πλαίσιο του κοινωνικού ρόλου τους, τα ιδιωτικά φαρμακεία θα διακινούν τα εν λόγω αποκλειστικώς αναφερόμενα φάρμακα υψηλού κόστους, χωρίς να λαμβάνουν αμοιβή για το χρονικό διάστημα ισχύος της εν λόγω συμβάσεως.
3. Πριν τη λήξη της εν λόγω σύμβασης, με απόφαση του Υπουργού Υγείας θα οριστεί η επιστημονική αμοιβή που θα λαμβάνουν τα ιδιωτικά φαρμακεία για την υπηρεσία χορήγησης και εκτέλεσης των συνταγών των εν λόγω φαρμάκων, το ύψος της καθώς και ο τρόπος καταβολής της.
Σε πίστωση των ανωτέρω συντάχτηκε το παρόν εις διπλούν, αφού αναγνώστηκε, υπογράφεται ως έπεται και κάθε πλευρά έλαβε από ένα πρωτότυπο.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ                                 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ του Π.Φ.Σ.


     ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ                               ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΛΤΑΣ