Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

Σοκ από την έξαρση της νόσου σε 2 μονάδες υγείας




FacebookTwitterViberWhatsAppE-mailΠερισσότερα...
Φόβοι για πισωγύρισμα στην έκβαση της νόσου COVID-19 στην χώρα μας εκφράζονται μετά την επιβεβαίωση κρουσμάτων σε δυο μονάδες υγείας εντός της Αττικής. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι δεν πρέπει να χαλαρώσουμε τα μέτρα υγιεινής, όπως επεσήμανε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σ. Τσιόδρας, όταν ήδη προγραμματίζεται η σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού σε ορίζοντα δυο μηνών, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς.
Αναστάτωση έχει προκαλέσει η είδηση του διπλού χτυπήματος του κοροναϊού σε μονάδες υγείας στα Νότια και Δυτικά προάστια αντίστοιχα. Ιδιαίτερα στη δεύτερη περίπτωση σε μονάδα αιμοκάθαρσης έχουν επιβεβαιωθεί 13 κρούσματα σε τροφίμους και 11 σε εργαζόμενους και ακόμη 4 σχετιζόμενα με αυτά. Η δομή έχει τεθεί σε καραντίνα και έχει στεγανοποιηθεί.
Στη δε μονάδα υγείας στα Νότια Προάστια με 300 τροφίμους και 170 εργαζόμενους, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ έχει λάβει 130 δείγματα, εκ των οποίων τα 92 που αφορούν εργαζόμενους, είναι αρνητικά.
Επί του θέματος, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς σε έντονο ύφος επεσήμανε ότι θα καταλογιστούν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες και δεν πρέπει να γίνονται εκπτώσεις στην άσκηση των καθηκόντων, καλώντας όλες τις δομές να εφαρμόζουν τα πρωτόκολλα και τα μέτρα.
Μάλιστα, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στη μετάβαση στην επόμενη φάση της δίμηνης άρσης των μέτρων, με ελάφρυνση αυτών ανά 14 ημέρες και αξιολόγηση αυτών βδομάδα με βδομάδα, επιβεβαιώνοντας ρεπορτάζ του Virus.com.gr.
Σε αυξημένη επαγρύπνηση κάλεσε και ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας, ιδιαίτερα σε χώρους φροντίδας ευπαθών ομάδων και προτείνοντας  στην επόμενη φάση τη χρήση υφασμάτινης μάσκας σε κλειστούς χώρους, όπως είναι τα ΜΜΜ, τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία κ.ά. όπως αποφάσισε η ειδική επιτροπή του υπουργείου Υγείας.
Επιδημιολογικά στοιχεία
Το τελευταίο 24ωρο προστέθηκαν 55 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στα 2463. Το 56% αυτών είναι άνδρες. Εκ του συνόλου:
  • 574 σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό.
  • 1131, δηλαδή το 46% συνδέονται με ήδη γνωστό κρούσμα.
  • 52 είναι οι διασωληνωμένοι ασθενείς. Η μέση ηλικία αυτών είναι 66 ετών. 15 είναι γυναίκες. Το 85% έχουν υποκείμενο νόσημα ή 70 ετών άνω.
  • 57 εξήλθαν από ΜΕΘ.
  • 4 νεκροί προστέθηκαν μέσα στο τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας τους θανάτους στους 125. Οι 33 ήταν γυναίκες. Η μέση ηλικία όλων  ήταν τα 74 έτη. Το 94% είχε υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία 70 ετών.
  • Έχουν διενεργηθεί 59.241 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.
Πηγή : virus.com.gr