Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

Τσιόδρας: Θεωρία συνωμοσίας ότι ο κοροναϊός δημιουργήθηκε σε εργαστήριο



«Δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποδεικνύουν ότι ο συγκεκριμένος ιός μπορεί να προήλθε από εργαστηριακά πειράματα» είπε, μεταξύ άλλων, ο Σωτήρης Τσιόδρας

Τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας που θέλουν τον νέο κοροναϊό να αποτελεί δημιούργημα εργαστηρίων στην Κίνα επιχείρησε να βάλει ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πανδημία στη χώρα μας, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας σημείωσε ότι ο ίδιος και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δεν συμμερίζονται το σενάριο που θέλει τον επικίνδυνο ιό να δημιουργήθηκε σε εργαστήρια, θέση την οποία προβάλλει επανειλημμένως ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.
 «Δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποδεικνύουν ότι ο συγκεκριμένος ιός μπορεί να προήλθε από εργαστηριακά πειράματα» είπε χαρακτηριστικά.
Αντιθέτως, σημείωσε ότι προήλθε από τη φύση και συγκεκριμένα από τις νυχτερίδες. «Πώς πέρασε προς τον άνθρωπο, η επικρατέστερη θεωρία λέει ότι έγινε μέσα από έναν μυρμηγκοφάγο» υπογράμμισε.
Tραμπ: Εξετάζουμε αν ο ιός προήλθε από εργαστήριο της Ουχάν
Η όλη συζήτηση πάντως γύρω από το θέμα ξεκίνησε όταν ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του προσπαθεί να εξακριβώσει εάν και κατά πόσον ο κοροναϊός προήλθε από το ερευνητικό εργαστήριο στην πόλη Ουχάν της κεντρικής Κίνας.
«Εξετάζουμε πολύ διεξοδικά αυτή τη φρικιαστική κατάσταση» απάντησε σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.
Ερωτηθείς στη συνέχεια εάν έχει εγείρει το θέμα αυτό στις συζητήσεις που έχει κάνει με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, ο Τραμπ απάντησε: «Δεν θέλω να μιλήσω για το τι συζήτησα με αυτόν για το εργαστήριο, απλά δεν θέλω να το θίξω, θα ήταν ανάρμοστο αυτή τη στιγμή».
Από την πλευρά του, ο στρατηγός Μαρκ Μίλι, ο επικεφαλής του αμερικανικού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, δήλωσε την Τρίτη πως οι πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει οι υπηρεσίες κατασκοπείας των ΗΠΑ κατατείνουν στο ότι ο κοροναϊός μεταδόθηκε στον άνθρωποι από κάποιο ζώο και όχι ότι δημιουργήθηκε σε εργαστήριο στην Κίνα, πρόσθεσε όμως πως δεν υπάρχει τρόπος να ειπωθεί αυτό με απόλυτη βεβαιότητα.
Οι αποκαλύψεις της Washington Post
Σημειώνεται ότι πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post αναφερόταν στις προειδοποιήσεις των αξιωματούχων της αμερικανικής πρεσβείας στην Κίνα για τις ελλείψεις ασφαλείας που προέκυπταν από το ερευνητικό εργαστήριο της Ουχάν, το οποίο είχαν επισκεφθεί στα μέσα του 2018.
Ειδικότερα, εκείνη τη χρονιά οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ στο Πεκίνο είχαν στείλει επιστήμονες για να επισκεφτούν το εργαστήριο επιδημιολόγιας της Ουχάν. Σύμφωνα με την Washington Post, την επίσκεψη, πραγματοποίησαν ο Τζέιμσον Φας επιτετραμμένος των ΗΠΑ στην Ουχάν μαζί με την ομάδα του Ρικ Σουιτζερ, επιστημονικός επικεφαλής, θεμάτων υγείας της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Κίνα. Η εφημερίδα προσθέτει δε, ότι η ιστοσελίδα του εργαστηρίου είχε ανάρτηση στην αγγλική γλώσσα για την εν λόγω επίσκεψη, την οποία όμως διέγραψε προσφάτως.
Ως εκ τούτου, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν στείλει δυο ειδοποιήσεις προς το υπουργείο Εξωτερικών τον Μάρτιο του 2018, στις οποίες έκαναν λόγο για «θέματα ασφάλειας και διαχείρισης» στο εργαστήριο. Η πρώτη ειδοποίηση την οποία έχει στην διάθεση της η εφημερίδα αναφερόταν συγκεκριμένα στις έρευνες του εργαστηρίου στις νυχτερίδες και στο ενδεχόμενο μιας πανδημίας τύπου SARS.
«Κατά την παραμονή μας εκεί και τις συνομιλίες μας με τους επιστήμονες, μας τόνισαν ότι υπάρχουν ελλείψεις σε ειδικούς και τεχνικούς που μπορούν να διαχειριστούν τέτοιου είδους ερευνητικές εργασίες» αναφέρει η ειδοποίηση των αμερικανικών αρχών στην Κίνα προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Κυρίως όμως», σημειώνει το έγγραφο το οποίο επικαλείται η Washington Post, «υπήρξαν σοβαρά ευρήματα για την πιθανότητα ένας κοροναϊος τύπου SARS να μεταδοθεί από τις νυχτερίδες στους ανθρώπους».
Η απάντηση της Κίνας
Παίρνοντας τη σκυτάλη μετά τους παραπάνω ισχυρισμούς, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει πει πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο κοροναϊός, που έχει μολύνει περισσότερα από δύο εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, δημιουργήθηκε σε εργαστήριο.
Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ζιάο Λιζιάν έκανε την παρατήρηση αυτή απαντώντας σε ερώτηση για τις κατηγορίες ότι ο κοροναϊός δημιουργήθηκε σε εργαστήριο στην πόλη Ουχάν.
Ο Ζιάο είπε τους δημοσιογράφους κατά την καθημερινή συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο πως οι αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας «έχουν πει πολλές φορές πως δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο νέος κοροναϊός δημιουργήθηκε σε εργαστήριο»
Πηγή :in.gr