Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020

ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΦΣ : ΑΚΙΦ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΜΑΖΙ



Αγαπητοί φίλοι, αγαπητοί συνάδελφοι,

Θέλω πρωτίστως να σας ευχαριστήσω, γιατί με την στήριξή σας και την τιμητική ψήφο σας αναδείχθηκα  στην θέση του ταμία στον ΠΦΣ και από την θέση αυτή είχαμε από κοινού την δυνατότητα, μαζί με τον Πρόεδρο Απόστολο Βαλτά καθώς και τα υπόλοιπα μέλη του Προεδρείου, να θέσουμε σε εφαρμογή και να υλοποιήσουμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις.

Θέλω επίσης να γνωρίζετε ότι η ΑΚΙΦ και οι θέσεις που πρεσβεύει καθώς και οι προτάσεις που ανέδειξε, ταυτίζονται με εκείνες του ΠΦΣ και του προέδρου του.
Συνεπώς η συνεργασία μας έχει έναν στόχο και σκοπό. Εκείνον που αποβλέπει καταρχήν στην επιβίωση και ανάπτυξη του φαρμακείου και συγχρόνως στην προστασία και υπηρέτηση της δημόσιας υγείας, την εξυπηρέτηση του πολίτη και την δυνατότητά του να βρίσκει το φάρμακό του, κατά τρόπο ασφαλή, όποτε το έχει ανάγκη.

Θέση και αξίωμα για την παράταξή μας την ΑΚΙΦ ήταν και  είναι να εκπέμπουμε ως συνδικαλιστικό κίνημα θετικό μήνυμα προς τους συναδέλφους και την κοινωνία, αφουγκραζόμενοι τα προβλήματα και τις αγωνίες της, καθότι ασκούμε ιερό λειτούργημα μέσα από τον χώρο μας που ουσιαστικά είναι και θα συνεχίσει να λειτουργεί ως σταθμός πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Ως φαρμακοποιοί λοιπόν οφείλουμε να ενώνουμε , όχι να χωρίζουμε. Να είμαστε δηλαδή ενωμένοι στην πράξη και αυτό πράττουμε σήμερα.

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο ρόλος του σύγχρονου φαρμακείου και του φαρμακοποιού έχει αλλάξει και αυτή την πραγματικότητα την κατανοούν και οι πολίτες.

Όπως κατανοούν επίσης τα προβλήματα και τις δυσκολίες που κατά καιρούς αντιμετωπίσαμε σχετικά με την βιωσιμότητα του ελληνικού φαρμακείου υπερασπιζόμενοι, κόντρα σε ισοπεδωτικές πρακτικές, την εξασφάλιση ενός κοινωνικού αγαθού όπως είναι το φάρμακο.

Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι φαρμακείο, μικρό ή μεγάλο, με καθημερινό ωράριο, εφημερίες και διανυκτερεύσεις, με σύγχρονη οργάνωση, έμψυχο και επιστημονικά καταρτησμένο ανθρώπινο δυναμικό λειτούργησε πλήρως και  με ετοιμότητα, αποτελεσματικά και κυρίως υπεύθυνα, υπό συνθήκες πίεσης σε κρίσιμες περιόδους όπως αυτή της πανδημίας του Covid 19.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σήμερα μας δίνεται η ευκαιρία, ανταποκρινόμενοι σε αυτές τις πρωτόγνωρες για όλους μας συνθήκες, να εξελίξουμε το λειτούργημά μας και να αναδείξουμε περισσότερο τον ρόλο του φαρμακοποιού που δεν περιορίζεται απλά στην χορήγηση του φαρμάκου αλλά είναι κάτι περισσότερο.

Είναι η περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών, η σχέση ζωής με τον πελάτη, τον ηλικιωμένο ή ασθενή και η φροντίδα της υγείας τους.

Είναι ταυτόχρονα και η ευκαιρία να δούμε περισσότερο αισιόδοξα και με επαγγελματισμό το μέλλον και την επιβίωση του ελληνικού φαρμακείου.

Να τολμήσουμε  επενδύοντας κυρίως στην καινοτομία, την γνώση, την εκπαίδευση, τις νέες τεχνολογίες και αυτό σίγουρα είναι κάτι το οποίο μακροπρόθεσμα θα συμβάλει όχι μόνο στην καλύτερη εικόνα του φαρμακείου, αλλά θα ευνοήσει και θα ενισχύσει σημαντικά στην υγεία ασφαλισμένων και μη πελατών.

Πάνω από όλα όμως, θα μπορέσουμε να χτίσουμε μια ακόμα καλύτερη σχέση εμπιστοσύνης με τους ασφαλισμένους, τους ασθενείς ή πελάτες του  πολυχώρου  πρωτοβάθμιας περίθαλψης που είναι το φαρμακείο , με εφόδιο την επιστημονική μας ιδιότητα και το ενδιαφέρον μας για τον άνθρωπο.

Θέλουμε λοιπόν, αυτός είναι  και ο στόχος μας, ένα φαρμακείο προσαρμοσμένο στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις, έναν ζωντανό οργανισμό υγείας και παροχής υπηρεσιών διαρκώς εξελισσόμενο, περισσότερο δημιουργικό και λειτουργικό.

Πιστεύοντας λοιπόν στην συνέχεια της πορείας που είχαμε χαράξει αγωνιζόμενοι για την επιστήμη μας, το φαρμακείο μας, την υγεία του κοινωνικού συνόλου, την πρόσβαση και εξασφάλιση του αγαθού που λέγεται φάρμακο, εμπιστευόμαστε και στηρίζουμε την υποψηφιότητα του σημερινού προέδρου για τον ΠΦΣ, γιατί πιστεύουμε ότι είναι η σωστή επιλογή, γιατί πιστεύουμε στην ενιαία φωνή και τις ίδιες διεκδικήσεις.

Άλλωστε στο διάστημα που μεσολάβησε, πετύχαμε πολλά. Και πιο συγκεκριμένα :

·        Για πρώτη φορά έχουμε πορίσματα Ορκωτών Λογιστών, όχι μόνο  για το  ΚΑΕΦ, αλλά και  για τον ΠΦΣ, την ΕΤΕΣΤΑ και το ΙΔΕΕΑΦ, σύμφωνα με τον νόμο που ισχύει από το 2015. ΄Έτσι αποφεύγονται  λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος, που κόστισαν μεγάλα χρηματικά ποσά στον σύλλογο.

·        Εφαρμόσαμε το Διπλογραφικό σύστημα (βιβλία Γ΄ κατηγορίας). Με το σύστημα αυτό επιτυγχάνεται  διαφάνεια και ακριβής αποτύπωση των οικονομικών του ΠΦΣ  από 1/1/2020.


·        Για πρώτη φορά πετύχαμε  πλήρως την είσπραξη του 0.4% με ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της οποίας ελέγχονται πλήρως  οι φαρμακοβιομηχανίες , γνωρίζοντας έτσι, ποιές  οφείλουν  και τι πόσο πρέπει να  αποδώσουν   στο ΚΑΕΦ και τον  ΠΦΣ αντίστοιχα.  Μέχρι  σήμερα δεν υπήρχαν ακριβή στοιχεία  (ΦΠΑ, υπεύθυνη δήλωση, κατάσταση πωλήσεων) για να  γίνει διασταύρωση των οφειλόμενων  ποσών  από τις Φαρμακοβιομηχανίες.

·        Εξοικονομήσαμε και συμψηφίσαμε τα χρήματα του αποθεματικού μας που είχαν κουρευτεί με το «PSI» (ζημιά 83.104.064,47 ευρώ), με τον φόρο εισοδήματος του ΠΦΣ. Αυτό σημαίνει ότι, θα μας επιστραφούν 4.700.000 € και σε βάθος χρόνου θα κερδίσουμε τουλάχιστον 16.500.000 €.


·        Με βάση Γνωμοδοτήσεις από Ελεγκτικές Εταιρείες εφαρμόζουμε απαλλαγή    από την καταβολή χαρτοσήμου  υπέρ Δημοσίου 3,6% , για το Ν.Π.Δ.Δ  και για τον   ΚΑΕΦ. Αυτό σημαίνει, για τους φαρμακοποιούς , ότι δεν θα παρακρατάμε 650 ευρώ τα οποία αποδίδονταν στο Δημόσιο. Το  ποσό αυτό  το κερδίζουν  οι συνάδελφοι  κατά την έξοδό τους από το επάγγελμα.


·        Κάναμε αναλογιστική μελέτη με ακριβέστερα στοιχεία   και οικονομική  τεκμηρίωση ώστε να αποδίδεται μεγαλύτερο ποσό  κατά 25% στο ΚΑΕΦ, αρχής γενομένης από τους δικαιούχους του 2019. (δηλαδή ο φαρμακοποιός θα εισπράττει κατά την έξοδο του περίπου 18.000 , αντί 14.000 ευρώ).


Συνάδελφοι,

Όπως διαπιστώνετε, ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα, έγιναν πολλά σε πολύ λίγο χρόνο. Η περίοδος της πανδημίας απέδειξε ότι και σε κρίσιμες χρονικές περιόδους ο ΠΦΣ λειτούργησε πλήρως. Εκσυγχρονίζουμε τον ΠΦΣ  και εφαρμόζουμε καινοτόμες διαδικασίες  για την απόλυτα διαφανή και αποτελεσματική  λειτουργία του.



Στέλιος Καλογερόπουλος
Ταμίας του ΠΦΣ
Υποψήφιος για το Δ.Σ. του
Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου
Με την παράταξη
«Προοπτική για το  Φαρμακείο  του Αύριο»