Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

Το πρώτο, εθνικό μητρώο για τη θεραπευτική κάνναβη



FacebookTwitterViberWhatsAppE-mailΠερισσότερα...
Η Ευρώπη αποκτά το πρώτο εθνικό μητρώο ιατρικής κάνναβης για ασθενείς με χρόνιες παθήσεις. Στόχος να τεκμηριωθεί η αποτελεσματικότητα των προϊόντων κάνναβης σε διάφορες ασθένειες.
Οι χρόνιες καταστάσεις που θα μελετηθούν περιλαμβάνουν το χρόνιο πόνο, την επιληψία, τη σκλήρυνση κατά πλάκας, τη διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD), το σύνδρομο Tourette, τη διαταραχή άγχους ή βλάβες από κατάχρηση ουσιών.
Το έργο είναι μέρος της πρωτοβουλίας «Project TWENTY21» και στόχος του είναι να πείσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ότι η θεραπευτική κάνναβη πρέπει να είναι τόσο ευρέως διαθέσιμη και προσιτή, όπως και άλλα εγκεκριμένα φάρμακα, για ασθενείς που θα επωφεληθούν από αυτές.
Το μητρώο θα εδρεύει Royal College of Psychiatrists στο Λονδίνο και φιλοδοξεί να εντάξει 20.000 ασθενείς μέχρι τα τέλη του 20121. Έρχεται σε μια εποχή που, παρά τη νομοθεσία της κάνναβης που ψηφίστηκε στη Βρετανία πριν από ένα χρόνο, η θεραπεία παραμένει μακριά από τη μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών.
Η πρωτοβουλία θα χρησιμοποιήσει πραγματικά δεδομένα (real world evidence) για να τεκμηριώσει τα αποτελέσματα της αποτελεσματικότητας, της ασφάλειας και της οικονομικής αποδοτικότητας. Πάντως, δεν θα είναι τυχαιοποιημένη δοκιμή ελέγχου, όπου μερικοί θα έπαιρναν εικονικό φάρμακο.
Το Royal College of Psychiatrists «χαιρετίζει» το σχέδιο και ελπίζει ότι «θα συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων για τη χρήση των φαρμάκων που βασίζονται στην κάνναβη σε διάφορες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων  των  ψυχικών νόσων».
Πηγή : virus.com.gr