Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019

ΣΤ.ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: ΛΟΓΙΑ ΣΤΑΡΑΤΑ.....ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΦΣΑ!



Το  DailyPharmaNews ενόψει των επικείμενων εκλογών (24 Νοεμβρίου) για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής καθώς και των εκλεκτόρων του Συλλόγου για τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο απευθύνει πέντε ερωτήσεις κοινές προς τους επικεφαλής όλων των παρατάξεων που λαμβάνουν μέρος στις εκλογές με σκοπό να καταγράψει και να προβάλει τις απόψεις τους λίγο πριν στηθεί η κάλπη με σκοπό την καλύτερη ενημέρωση των φαρμακοποιών των οποίων την ψήφο ζητάτε.
Ας  δούμε τι  απάντησε ο επικεφαλής της  ΑΚΙΦ ΑΤΤΙΚΗΣ κ. Στέλιος  Καλογερόπουλος!


Οι ερωτήσεις είναι οι ακόλουθες: 

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

1.     Στις 24 Νοεμβρίου διεξάγονται οι εκλογές για το νέο Δ.Σ. στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής. Ποια θεωρείτε ότι είναι ιεραρχικά τα μεγαλύτερα προβλήματα που απασχολούν τους Φαρμακοποιούς -μέλη του μεγαλύτερου Φαρμακευτικού Συλλόγου της χώρας και ποιες είναι οι θέσεις της παράταξης σας πάνω σε αυτά;

Οι θέσεις μας για το φαρμακείο που μας αξίζει, το φαρμακείο της νέας εποχής, έχουν ιεραρχηθεί και έγκαιρα γνωστοποιηθεί από την ΑΚΙΦ.
Θέματα διαφάνειας, ανταποδοτικότητα, κατάργηση Rebate & ειδικού Rebate (0,8%). Άλλα θέματα που επίσης μας απασχολούν και τα έχουμε προτάξει, είναι η επαναφορά ποσοστού κέρδους, η επιστημονική αμοιβή για ενιαία χαμηλή εισφορά (προς αντικατάσταση του 0,25), το ενιαίο ωράριο λειτουργίας για όλα τα φαρμακεία, η κατοχύρωση του ετήσιου ελέγχου από ορκωτούς λογιστές, η επαναφορά έκπτωσης από φαρμακοβιομηχανίες, συνεταιρισμούς και αποθήκες, ληξιπρόθεσμες οφειλές κ.α.
Το φαρμακείο είναι και πρέπει να παραμείνει ιδιοκτησία ανεξάρτητου φαρμακοποιού. Ο φαρμακοποιός είναι επάγγελμα – λειτούργημα, με μεγάλη προσφορά στην Ελληνική κοινωνία.
Η σχέση πελάτη – ασθενή αλλά και ασφαλισμένου με το φαρμακείο – φαρμακοποιό, είναι μια ιδιαίτερη σχέση ζωής, σχέση εμπιστοσύνης. Ως γνωστόν, τα τελευταία χρόνια υπάρχει πτώση του τζίρου και κατά συνέπεια κρίση ρευστότητας. Υπάρχουν φαρμακεία υπό πίεση, χρεωκοπημένα, υπερχρεωμένα ή και άμεσα εξαρτημένα από τα ταμεία, συνεπώς, μη βιώσιμα.

2.                 Τι κάνατε ως παράταξη τα τελευταία τρία χρόνια για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων ώστε να δίνετε τα εχέγγυα ότι μπορούν οι φαρμακοποιοί μέλη του Συλλόγου να σας εμπιστευθούν ως ανθρώπους που πραγματικά μπορείτε να προσφέρετε;

Αναδείξαμε θέματα μέσα από το Δ.Σ. και τις Γ.Σ. χωρίς να υπολογίσουμε το προσωπικό κόστος,. Θέματα τα οποία θα διατηρήσουμε στην πρώτη γραμμή έως την επίλυσή τους. Φλέγοντα ζητήματα, όπως: Ιδιοκτησιακό καθεστώς, Ανεξαρτησία φαρμακείου, Θεσμικό πλαίσιο, Σταθερή λιανική τιμή, Αποκλειστικότητα διάθεσης φαρμάκων, Βιωσιμότητα ΤΣΑΥ και εξασφάλιση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των ασφαλισμένων και Αξιοποίηση των αποθεματικών του Ταμείου Αλληλεγγύης για την στήριξη των φαρμακείων, αποτελούν το περίγραμμα των θέσεών μας. Τέλος, σημαντική θεωρώ την πρότασή μας για ανανέωση του Δ.Σ. με μέγιστη θητεία Προέδρου δύο τριετίες. Ως φαρμακοποιοί λοιπόν, θα συνεχίσουμε να είμαστε πάντα δίπλα στον ασφαλισμένο & τον ασθενή, πάντα στο πλευρό του πολίτη.

3.                 Η συμμετοχή στις τελευταίες εκλογές ήταν χαμηλή. Πόσο μεγάλη σημασία έχει για εσάς η μεγάλη συμμετοχή των φαρμακοποιών στην εκλογική διαδικασία και τι πιστεύετε ότι θα βοηθήσει ουσιαστικά σε αυτό;

Η συμμετοχή είναι υποχρέωση αλλά και αναφαίρετο δικαίωμα, που, σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να απεμπολήσουμε λόγω απογοήτευσης από τα μέτρα που έχουν κατά καιρούς ληφθεί εναντίον του φαρμακείου. Αυτό λοιπόν οφείλουμε να το ανατρέψουμε.
Συνεπώς, η μεγάλη συμμετοχή στις Γ.Σ. του Φ.Σ.Α έχει κυρίαρχο και καθοριστικό ρόλο. Αντικατοπτρίζει την βούληση της πλειοψηφίας των μελών μας τα οποία έχουν κα πρέπει να έχουν λόγο και άποψη. Όλες οι αποφάσεις του Δ.Σ. του ΦΣΑ, καθώς και οι Γ.Σ. , ζητάμε να αναρτώνται στο site του ΦΣΑ, ενώ οι Γενικές Συνελεύσεις του ΦΣΑ, να πραγματοποιούνται Κυριακή.

4.                 Ποιες θα πρέπει να είναι οι άμεσες προτεραιότητες της νέας διοίκησης; 

Υπάρχουν προβλήματα χρονίζοντα, θεσμικά, επιστημονικά κ.α., που καλούμαστε να επιλύσουμε τάχιστα, με στόχο την αναβάθμιση της θέσης του φαρμακοποιού, στο νέο τοπίο που έχει διαμορφωθεί.
Οι καιροί απαιτούν εγρήγορση και αυξημένη ευθύνη, αγώνα για την βιωσιμότητα του Ελληνικού φαρμακείου, μαχητικότητα αλλά και ευελιξία, στις όποιες διαπραγματεύσεις.

5 Ποιο είναι εκείνο το κυρίαρχο στοιχείο που θεωρείτε ότι δίνει δυναμική στην παράταξή σας στις εκλογές; 

Αγωνιστικότητα, διαφάνεια και ξεκάθαρες θέσεις είναι οι αλήθειες που προτάσσουμε. Αυτό που επιχειρήσαμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε είναι να αναδείξουμε τον ρόλο μας με οργανωμένο τρόπο, με συσπείρωση και πολύ περισσότερο  καλή και διαρκή επαφή με την κοινωνία και τους ασφαλισμένους.
Θέλουμε και μπορούμε να αναδείξουμε περεταίρω το φαρμακευτικό λειτούργημα και μέσω αυτού το φαρμακείο των υπηρεσιών.

Με εκτίμηση,

Στέλιος  Καλογερόπουλος