Τρίτη 7 Απριλίου 2020

Η «παγίδευση» του κορονοϊού στην Ελλάδα



Υψηλής απόδοσης διαπιστώνονται τα μέτρα για τον έλεγχο της επιδημίας στη χώρα, όπως φαίνεται και από τα τελευταία στοιχεία.

Τα μόλις 20 νέα κρούσματα τα οποία ανακοινώθηκαν χθες, αν μη τι άλλο δείχνουν ότι οι δρόμοι μετάδοσης του ιού έχουν περιοριστεί έντονα στην Ελλάδα. Όμως αυτά τα 20 κρούσματα αντιστοιχούν σε μόλις 740 τεστ όταν τα 60 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Κυριακή αντιστοιχούσαν σε περίπου 2100, ήτοι σχεδόν τριπλάσιους ελέγχους. Η λογική λέει ότι μάλλον δεν υπήρχε λόγος για αθρόα τεστ καθώς δεν συνέτρεχε ούτε κάποια διαδικασία ιχνηλάτησης ούτε κάποια έντονη συμπτωματολογία σε «ύποπτους» ασθενείς. Τα σημεία αυτά δείχνουν ότι ο ιός μάλλον έχει παγιδευτεί και δεν βρίσκει περιθώρια μετάδοσης.
Το πλέον ενθαρρυντικό στοιχείο των ανακοινώσεων του υπεύθυνου ενημέρωσης για τον κορονοϊό κ. Σωτήρη Τσιόρα, είναι το γεγονός ότι 269 άτομα έχουν πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία και άρα έχουν πλέον αναπτύξει ανοσία. Βέβαια το στοιχείο αυτό θα είχε μεγαλύτερη αξία αν γνωρίζαμε πόσοι ήταν νοσηλευόμενοι αλλά και πόσος ήταν ο μέσος χρόνος νοσηλείας. Αυτά τα στοιχεί δεν είναι γνωστά όπως επίσης και πόσοι είναι εκείνοι που έχουν οδηγία για κατ’ οίκον νοσηλεία και πως πάει η δική τους υγεία.
Από τα συνολικά λοιπόν στοιχεία που έχουμε, βλέπουμε ότι είναι γνωστή η πορεία για το 25% των κρουσμάτων. Δηλαδή σε σύνολο 1.755 διαπιστωμένων θετικά στον κορονοϊό ατόμων μέσα σε διάστημα 40 ημερών, έχουμε 269 που έχουν αναρρώσει, 79 που έχουν καταλήξει και 90 που είναι διασωληνωμένοι. Από κει και πέρα, υπάρχουν αρκετές χιλιάδες συμπολιτών μας, λογικά πάνω από 10.000, που είναι θετικοί και βρίσκονται όπως όλοι σε καραντίνα. Με τα μέτρα που έχουν ληφθεί, δεν θα μεταδοθεί ο ιός, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 70% δεν θα καταλάβει καν ότι νόσησε.
Πέρα από τα ιδιαίτερα περίπλοκα αριθμητικά στοιχεία των μετρήσεων της επιδημίας, το σίγουρο είναι πως στην Ελλάδα ο κορονοϊός δείχνει να …φρενάρει. Όπως μάλιστα ανέφερε χθες Δευτέρα 6/4, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας κ. Σωτήρης Τσιόδρας, είναι σαφές τις τελευταίες μέρες, ότι υπάρχει αυτό που ονομάζουμε ένα «φρένο». Υπάρχει μία βραδεία αύξηση των αριθμών και περιμένουμε να δούμε και μείωση, κάτι που σημαίνει ότι τα μέτρα που λήφθηκαν είναι σημαντικά και αποτελεσματικά κι έτσι δεν θρηνήσαμε εκατόμβες νεκρών. Πάντως ανέφερε ότι είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι είναι δύσκολη η ανάκαμψη από κάποια τέτοια μέτρα και πρέπει να γίνονται με πολύ προσεκτικό και σταδιακό τρόπο.
«Δε μιλάμε για peak της επιδημίας. Μιλάμε για επιπέδωση της καμπύλης. Μιλάμε για ένα πρώτο κύμα που έχουμε πολύ σοβαρές πιθανότητες να το μετριάσουμε. Μιλάμε όμως και για την πιθανότητα ενός δεύτερου κύματος, κάποια στιγμή στο μέλλον, ανάλογη με την κυκλοφορία του ιού, με την ανοσία που θα έχει ο πληθυσμός και ανάλογη και με τις εξελίξεις βέβαια, που θα υπάρχουν στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Μιλάμε για συζήτηση και σχεδιασμό κάποιων μέτρων επανάκαμψης», τόνισε ο καθηγητής.
Τόνισε ακόμη ότι οι περισσότεροι επιστήμονες αυτή τη στιγμή μιλούν για τη σίγουρη παρουσία ενός δεύτερου κύματος το επόμενο φθινόπωρο ή χειμώνα και μιλάνε για σταδιακή εφαρμογή μέτρων περιορισμού και άρσης τους. Δηλαδή ένα σχήμα του «βάζω μέτρα, τα σηκώνω όταν η κατάσταση είναι καλύτερη στη χώρα μου χρησιμοποιώντας μαζικούς ελέγχους, μετά ξαναβάζω μέτρα όταν δω ότι η κατάσταση ξεφύγει».
Πηγή : healthmag.gr