Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

Με το βλέμμα στην αγορά 94 νέα φάρμακα - Σε αναμονή για Δελτίο Τιμών



Η τιμολόγηση αφορά φάρμακα που ζήτησαν να τιμολογηθούν κατά το 3ο τρίμηνο του έτους
Στην τελική ευθεία πριν τη διάθεσή τους στην αγορά βρίσκονται πλέον 94 από τα 99 νέα φάρμακα για τα οποία ζητήθηκε από τον ΕΟΦ η χορήγηση τιμής κατά το 3ο τρίμηνο του έτους. 
Τα σκευάσματα αυτά αφορούν 49 δραστικές ουσίες σε διάφορες μορφές και συνδυασμούς, έναντι 51 δραστικών ουσιών και συνδυασμών που αρχικά είχαν καταθέσει φακέλους για χορήγηση τιμής. Για δύο είδη όμως, οι υπηρεσίες διαπίστωσαν ότι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις των διατάξεων τιμολόγησης, και έτσι δεν δόθηκε τιμή. (Σχετικό ρεπορτάζ Healthmagεδώ).
Μετά τη διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, ο ΕΟΦ δημοσιοποίησε χθες την πρότασή του με τις τιμές για τα σκευάσματα αυτά, την οποία έστειλε στο υπουργείο Υγείας για να εγκριθεί και βάσει αυτής να εκδοθεί το απαιτούμενο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων.
Το αναμενόμενο δελτίο τιμών θα είναι το τελευταίο της χρονιάς, καθώς με την πρόσφατη τροπολογία του υπουργείου Υγείας, καθιερώθηκε η μία μόνο κατ΄ έτος ανατιμολόγηση του συνόλου των κυκλοφορούντων φαρμάκων στην αγορά, η οποία θα γίνεται στα μέσα του χρόνου.
Αναλυτικά, ο κατάλογος με τις τιμές για τα νέα φάρμακα, περιλαμβάνει 17 πρωτότυπα βιολογικά προϊόντα, 2 πρωτότυπα βιολογικά προϊόντα σε νέα μορφή, συσκευασία ή περιεκτικότητα, 6 πρωτότυπα σε νέα μορφή, περιεκτικότητα ή συσκευασία,  ένα υβριδικό, ένα εγχωρίως παραγόμενο γενόσημο, 6 όμοια βιολογικά που αφορούν ένα μόνο φάρμακο για αυτοάνοσες παθήσεις και 68 γενόσημα.
O κατάλογος με τις τιμές των νέων φαρμάκων, επισυνάπτεται εδώ.
Πηγή : healthmag.gr