Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019

"Θεσμικά" προαπαιτούμενα στη Βουλή ως το τέλος Φεβρουαρίου



Άλλο ένα νομοσχέδιο ως τον Απρίλιο, αναμένεται να κλείσει τις εκκρεμότητες του υπουργείου Υγείας
Δύο νομοσχέδια βρίσκονται στην ατζέντα του υπουργείου Υγείας για το επόμενο δίμηνο, προκειμένου να θεσμοθετηθούν αλλαγές που έχουν από καιρό εξαγγελθεί και αναμένεται η υλοποίησή τους.
Ήδη το πρώτο νομοσχέδιο, έχει πάρει την άγουσα και περνά τους αναγκαίους ελέγχους - τις μέρες αυτές εξετάζεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Αφορά τη μετατροπή του ΚΕΕΛΠΝΟ σε Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), εξαγγελία που παραμένει σε εκκρεμότητα από το 2016, καθώς επίσης και ρυθμίσεις για τις ιδιωτικές κλινικές, στο πλαίσιο του σχεδίου νόμου που είχε τεθεί σε διαβούλευση το καλοκαίρι που πέρασε.
Ειδικά το νομοσχέδιο για τις ιδιωτικές κλινικές (πρώτο το είχε παρουσιάσει το Healthmagεδώ) συζητήθηκε με το επιτελείο των Θεσμών κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους και ζητήθηκε η άμεση διευθέτηση της εκκρεμότητας, καθώς η θεσμοθέτησή του εντάσσεται στην τελευταία λίστα με τα προαπαιτούμενα.
Φαρμακευτική πολιτική
Καθώς όμως υπάρχει και η εκκρεμότητα για τη ρύθμιση της τιμολογιακής πολιτικής των φαρμάκων, η εξειδίκευση των θεμάτων της αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας, η μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα, η ενίσχυση της χρήσης γενοσήμων και τα λοιπά θέματα της φαρμακευτικής πολιτικής, όλα δείχνουν ότι και αυτές οι ρυθμίσεις θα ενταχθούν στο πρώτο νομοσχέδιο - με τη μορφή τροπολογίας για τα συγκεκριμένα ζητήματα.
Στους προβληματισμούς σχετικά με την ρύθμιση των ζητημάτων της φαρμακευτικής πολιτικής, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, στο περιθώριο της εκδήλωσης για την κοπή της πίττας της ΠΕΦ.
Συγκεκριμένα, επισήμανε την ανάγκη για επιτάχυνση των διαδικασιών καθώς η θερινή ανατιμολόγηση των φαρμάκων θα πρέπει να γίνει με τη νέα νομοθεσία που έχει συμφωνηθεί, οπότε τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και η λύση της τροπολογίας μπορεί να κερδίσει τον ζητούμενο χρόνο.
Διοικητικές αλλαγές
Το δεύτερο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει διοικητικά ζητήματα, όπως αύξηση των υγειονομικών περιφερειών σε 9 από 7 που είναι σήμερα, καθώς και τροποποιήσεις των  Οργανισμών λειτουργίας των νοσοκομείων, που θα προκύψουν από την αλλαγή των περιφερειών. Ο στόχος για το δεύτερο νομοσχέδιο είναι να φτάσει στη Βουλή ως τα τέλη Απριλίου.
Πηγή : healthmag.gr