Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019

ΠΦΣ: Η μελλοντική στρατηγική θα επικεντρωθεί σε 5 πυλώνες



 "Mέσα στα 9 χρόνια του μνημονίου, ο φαρμακοποιός και το φαρμακείο ενοχοποιήθηκαν. Θεωρώ ότι μετά τον ασφαλισμένο, ο φαρμακοποιός ήταν αυτός που δέχτηκε το μεγαλύτερο πλήγμα. Και αν κάποιοι αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν ο αριθμός των φαρμακείων να παραμένει ίδιος προ κρίσης και μετά κρίση, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στηρίχθηκε στις δυνάμεις της οικογένειας που διατηρεί ο καθένας από εμάς". Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων ,τονίζοντας ότι η μελλοντική στρατηγική θα επικεντρωθεί σε πέντε πυλώνες γύρω από τους οποίους έχουν δρομολογηθεί και στοχευμένες ενέργειες και κινήσεις. Συγκεκριμένα, η βελτίωση της καθημερινότητας του φαρμακοποιού, η διεκδίκηση θεσμικών θεμάτων, η εκπαίδευση, το σχέδιο των συνενώσεων-συγχωνεύσεων, και η ίδρυση επαγγελματικού ταμείου, συνθέτουν την στρατηγική που έχει χαράξει ο ΠΦΣ.

Ο ίδιος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα των φαρμάκων που βρίσκονται σταθερά σε έλλειψη, προκαλώντας ανασφάλεια τόσο στον ασθενή όσο και στον φαρμακοποιό, ο οποίος είναι ο άμεσα αρμόδιος να προμηθεύσει τον προηγούμενο. Οπως ανέφερε, όταν πριν λίγο καιρό πάρθηκε η απόφαση για απαγόρευση των 98 σκευασμάτων που βρίσκονται σε μόνιμη έλλειψη, τέσσερις μήνες μετά ως δια μαγείας εμφάνιζαν επάρκεια στην αγορά, επιβεβαιώνοντας ότι αυτό το μέτρο -της απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών- θα έπρεπε να έχει ληφθεί από καιρό. Ετσι θα αποφεύγονταν και οι μηνύσεις αρκετών συλλόγων φαρμακοποιών κατά εταιρειών.

Στο ίδιο μήκος κύματος της ομαλοποίησης της αγοράς, κρίνει και το μέτρο της θεσμοθέτησης συγκεκριμένου ωραρίου λειτουργίας για τα φαρμακεία, θεωρώντας ότι με την εφαρμογή του θα σταματήσει ο αθέμιτος ανταγωνισμός που είχε ξεσπάσει από τους περίπου 200 διευρυμένους. Το σημαντικό κατά τον ίδιο, είναι ότι πλέον ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακοποιών έχει τη διαβεβαίωση από όλους τους Συλλόγους της χώρας ότι κάθε ασθενής θα μπορεί να βρίσκει και να καλύπτει τις ανάγκες του σε φάρμακα και μετά τις 9 το βράδυ. Επίσης, τόνισε, με την θέσπιση του ωραρίου μπαίνει τέλος και στον κανιβαλισμό των αργιών, όπου φαρμακεία λειτουργούσαν παράνομα.
Σχετικά με το ιδιοκτησιακό, ο ίδιος τόνισε, ο κλάδος δεν θέλει επιχειρηματίες αλλά επιστήμονες, για αυτό και έχει προσβάλει το Προεδρικό Διάταγμα στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η επαναφορά των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους στο αντικείμενο του Φαρμακείου είναι μία από τις βασικότερες προτεραιότητες του ΠΦΣ, σύμφωνα με τον πρόεδρό της, τονίζοντας ότι είναι αδιανόητο κάποια εταιρεία κούριερ να αναλάβει ένα τόσο σοβαρό έργο, το οποίο αναμφίβολα θα έχει δυσάρεστες συνέπειες. Θεωρεί ότι το φαρμακείο εκτός από την σοβαρότητα διατηρεί και το απαιτούμενο δίκτυο για να υποστηρίξει την ασφαλή διάθεση των ΦΥΚ, υποστηρίζοντας ότι η αναλογία σήμερα είναι 1.030 φαρμακεία ανά 1 κάτοικο, όταν στο εξωτερικό είναι 3.100 ανά ένα κάτοικο.

Αναφερόμενος δε στο "χαράτσι" του Ο,8% με το οποίο τιμωρείται ο φαρμακοποιός αν κάποιος ασθενής επιλέξει επώνυμο και όχι γενόσημο σκεύασμα, τόνισε ότι είναι ανηθικότητα από την πλευρά του κράτους, που ξέρει να απαιτεί αλλά όχι να δίνει. Επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι οφείλει 6,2 εκατ. ευρώ στα φαρμακεία που προώθησαν γενόσημα από το 2017 έως και το Φεβρουάριο του 2019.
Παράλληλα, δεν παρέλειψε να μην αναφερθεί και στα Μη Συνταγογραφούμενα Σκευάσματα, υπογραμμίζοντας ότι οι αρμόδιοι είχαν αρκετές φορές ενημερωθεί από τον κλάδο ότι η απελευθέρωσή τους θα εκτίνασσε την τιμή τους- όπως και έγινε. Η πρόταση του ΠΦΣ είναι να υπάρχει και για αυτά μία τιμή και έτσι θα ελέγχεται και η χονδρική αλλά και η λιανική.
Μεταξύ άλλων, στην ομιλία του, ο κ. Α. Βαλτάς υπογράμμισε ότι «ο Φαρμακοποιός κατέχει κομβικό ρόλο στη λήψη της φαρμακευτικής αγωγής. Μεσολαβεί στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας μεταξύ του ιατρού και του ασθενούς. Πιστεύουμε ότι πλέον έχει ωριμάσει ο καιρός για τη συνεργατική συμμετοχή στη φαρμακευτική αγωγή όλων των εμπλεκομένων, γιατρών, φαρμακοποιών και ασθενών." Στο πλαίσιο αυτό, από το Φθινόπωρο ετοιμάζεται να ξεκινήσει μία πανελλαδική καμπάνια πρωταρχικά για τον εμβολιασμό. Θα είναι, όπως είπε, ένα εμβολιαστικό κίνημα με στόχο να ευαισθητοποιηθούν όλοι ότι είναι επιτακτική ανάγκη να εμβολιαστούν για τη ζωή τους. Παράλληλα θα ξεκινήσει συνεργασία με Συλλόγους ασθενών για την πληρέστερη ενημέρωση του κοινού πάνω σε σοβαρές ασθένειες όπως Αλτσάχιμερ, διαβήτη, πολλαπλή σκλήρυνση κ.λπ.
Ολοκληρώνοντας τόνισε ότι το Φάρμακο είναι ένα κοινωνικό αγαθό καθοριστικής σημασίας για την αναδιαμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το οποίο δεν πρέπει να κατατάσσεται στην κατηγορία του εμπορικού προϊόντος. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να διορθωθούν πολύ σοβαρές στρεβλώσεις της αγοράς που επιβαρύνουν απίστευτα τους ασθενείς αλλά και τους φαρμακοποιούς, αναφερόμενος στο αθέμιτο παράδειγμα παρόχων, που παίζουν παράνομα και τον ρόλο του χονδρεμπόρου και του λιανεμπόρου. Τακτική που επιβαρύνει πολλαπλάσια το ήδη επιβαρυμένο σύστημα υγείας.
Πηγή : iatronet.gr