Τρίτη 18 Ιουνίου 2019

Απ. Βαλτάς: ΦΥΚ, ΜΥΣΥΦΑ, Ιδιοκτησιακό θα πρέπει να ξανασυζητηθούν στη μεταμνημονιακή εποχή


Η διοίκηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου εργάζεται πυρετωδώς ώστε με συγκεκριμένα στοιχεία να υποστηρίξει τις διεκδικήσεις του στο νέο, μετα - μνημονιακό περιβάλλον

Μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον του ελληνικού φαρμακείου έστειλε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς από τη λίμνη Πλαστήρα, όπου  με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 15 και 16 Ιουνίου το 32ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος το οποίο οργάνωσε η ΟΣΦΕ και ο τοπικός Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Καρδίτσας.
Στο χαιρετισμό που απηύθυνε προς τους συνεταιριστές φαρμακοποιούς κατά την έναρξη του Συνεδρίου ο κ. Βαλτάς αφού σημείωσε απευθυνόμενος προς το ακροατήριό του ότι άλλος είναι ο ρόλος του συνεταιριστή και άλλος του συνδικαλιστή στάθηκε στο πνεύμα συνεργασίας που υπάρχει και πρέπει να υπάρχει μεταξύ της ΟΣΦΕ και του ΠΦΣ. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «υπάρχει ένα τέτοιο κλίμα συνεργατικό που πραγματικά μετά τα μνημόνια μπορούμε να πάμε το φαρμακείο σε μία άλλη εποχή, όπως και τους συνεταιρισμούς. Είμαστε ένα!».
Από εκεί και πέρα αναφέρθηκε στις ενέργειες που ως διοίκηση του ανώτατου συνδικαλιστικού οργάνου των φαρμακοποιών προωθεί αυτήν την περίοδο ξεκινώντας από τα πολύ σημαντικά θέματα για τον κλάδο που θα έρθουν προς συζήτηση στη Γενική Συνέλευση του ΠΦΣ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 22 και 23 Ιουνίου, ουσιαστικά την πρώτη που θα γίνει επί προεδρίας Βαλτά. Μεταξύ αυτών το θέμα της έγκρισης των άρθρων για τη σύσταση και λειτουργία του Επαγγελματικού Ταμείου και του Κώδικα Δεοντολογίας των Φαρμακοποιών.
Ωστόσο πέρα από τις όποιες ενέργειες της διοίκησης τους τελευταίους δυόμιση μήνες ο κ. Βαλτάς στάθηκε στη φιλοσοφία που υπάρχει πίσω από αυτές. «Το φαρμακείο δεν είναι επιχειρηματικό κέντρο, όπως το εννοούν ορισμένοι. Το φαρμακείο είναι χώρος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας όπου βεβαίως μπορούμε να επιχειρήσουμε αλλά θα πρέπει πρωτίστως να σκεφτόμαστε ότι απέναντί μας έχουμε έναν πολίτη που δεν μπορούμε να τον βλέπουμε αποκλειστικά ως πελάτη. Οι πελάτες, όπως τους βλέπουν ορισμένα επιχειρηματικά κέντρα, δεν συμβαδίζουν ούτε με τις σπουδές μας ούτε με την ιδιότητά μας ούτε και με τη φιλοσοφία μας». Μάλιστα, τόνισε ότι «αυτό είναι και το πνεύμα των ευρωπαίων φαρμακοποιών που έχουν προβλέψει τι θα γίνει το φαρμακείο τα επόμενα 30 χρόνια».
Η νέα διοίκηση, όπως είπε ο κ. Βαλτάς, «οφείλει να βελτιώσει την καθημερινότητα των φαρμακοποιών, να εκσυγχρονίσει τους φαρμακευτικούς συλλόγους, να επαναπροσδιορίσει τα θεσμικά θέματα από την αρχή, εφόσον δεν υπάρχουν πλέον μνημόνια». Μάλιστα στο ζήτημα αυτό στάθηκε ιδιαίτερα σημειώνοντας ότι «το άλλοθι του μνημονίου έχει περάσει και πρέπει να περάσει και από εμάς. Να φύγουμε από τη φιλοσοφία ότι είμαστε υπό καθεστώς εταίρων Ευρωπαίων οι οποίοι κανόνιζαν τις τύχες μας».
Για τον πρόεδρο του ΠΦΣ η όλη αυτή προσπάθεια θα πρέπει ωστόσο να υποστηριχθεί με συστηματικό τρόπο και με στοιχεία, που δυστυχώς, όπως είπε σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχουν.
Αναφερόμενος στην πρόσφατη συμφωνία που υπήρξε μεταξύ της Κυπριακής Κυβέρνησης και του Πανκυπριακού Φαρμακευτικού Συλλόγου στάθηκε στο ζήτημα των συνενώσεων των φαρμακείων, ένα θέμα που έχει απασχολήσει και εξακολουθεί τον κλάδο και αποτελεί ένα από τα θέματα που έχει θέσει ως προτεραιότητα και η παρούσα διοίκηση.
Όπως είπε ο κ. Βαλτάς στην Κύπρο, επειδή έκριναν ότι τα 580 φαρμακεία είναι πολλά και θέλησαν να τα κάνουν 350 η κυπριακή κυβέρνηση προχώρησε σε μία σειρά μέτρων για να ενισχυθούν οι φαρμακοποιοί να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις. Στο πλαίσιο αυτών των μέτρων αποφασίστηκε ότι όποιο φαρμακείο προχωρήσει σε συγχώνευση θα λαμβάνει 25.000 ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι δύο φαρμακεία που προχωρούν σε συγχώνευση θα λαμβάνουν μαζί 50.000 ευρώ. Θα μπορούν ακόμη να λαμβάνουν για πέντε χρόνια δάνειο χωρίς επιτόκιο και θα έχουν επιπλέον φορολογικά κίνητρα. Επίσης σε ό,τι αφορά τις διανυκτερεύσεις ένα κυπριακό φαρμακείο αποφασίστηκε να λαμβάνει 300 ευρώ αποζημίωση, όταν διανυκτερεύσει την Κυριακή, 180 ευρώ το Σάββατο και 70 ευρώ τις καθημερινές.
Μολονότι η λύση που προωθείται στην Κύπρο δεν σημαίνει ότι είναι η καλύτερη και για τη χώρα μας, όπως λίγο πολύ είπε ο κ. Βαλτάς, εντούτοις και στην Ελλάδα οι φαρμακοποιοί θα «πρέπει να είμαστε έτοιμοι με στοιχεία και με προτάσεις ακόμη και γι’ αυτό σαν διεκδίκηση». Όμως, συνέχισε ο κ. Βαλτάς, «αυτά τα στοιχεία αυτή τη στιγμή λείπουν και γι’ ατό ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος είναι αποφασισμένος να προχωρήσει άμεσα σε σχετική μελέτη ώστε να γνωρίζει πλέον πόσα φαρμακεία στην Ελλάδα είναι μονοεδρικά, πόσα φαρμακεία είναι διεδρικά κοκ. Αυτή είναι η δυναμική. Οι μελέτες, τα στοιχεία είναι αυτά που θα σου δώσουν τη δυνατότητα να μπορείς να πας κοστολογημένα σε οποιονδήποτε υπουργό να ζητήσεις αυτά που θεωρείς ότι πρέπει να ζητήσεις για τον κλάδο που εκπροσωπείς».
Επίσης μία άλλη προτεραιότητα του ΠΦΣ στην οποία στάθηκε για μία ακόμη φορά ο κ. Βαλτάς είναι η εκπαίδευση των φαρμακοποιών. Χαριτολογώντας απευθυνόμενος προς τον πρόσεδρο της ΟΣΦΕ κ. Σταύρο Μπελώνη, αφού του είπε ότι πάντα συμφωνούσε μαζί του στη σημασία της διαρκούς εκπαίδευσης, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα κάνει ως ΠΦΣ περισσότερα πράγματα σε αυτό το κομμάτι ξεπερνώντας την ΟΣΦΕ: «Να το ξέρεις ότι θα σε ξεπεράσω πρόεδρε γιατί τρέχω με την ταχύτητα του φωτός» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πηγή : dailypharmanews.gr