Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

Ψηφίστηκαν οι διατάξεις του Υπ. Υγείας που αφορούν τα φαρμακεία μας

 


 Αθήνα, 30  Ιουνίου 2021


Αριθμ. Πρωτ.  3060

Προς : Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της Χώρας

 

Θέμα« Ενημέρωση για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας»

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

           Ψηφίστηκε χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας ,στο οποίο περιλαμβάνονται διατάξεις που αφορούν στα φαρμακεία της χώρας. Συγκεκριμένα:

1.      Αποζημίωση για τα self tests

Νομοθετήθηκε η αποζημίωση για τη διάθεση των δωρεάν self tests από τα φαρμακεία. Με Υπουργική Απόφαση θα οριστεί η διαδικασία καταβολής της αποζημίωσης των φαρμακείων, με μέση τιμή 0,22 ευρώ + Φ.Π.Α ανά self test.

Όπως και για τις φαρμακαποθήκες με ποσό που θα προσδιοριστεί.

 

2.      Παράταση της πληρωμής από τον ΕΟΠΥΥ με πρόχειρο λογιστικό έλεγχο μέχρι και την 31η.07.2021

Στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ προτάθηκε από την Διοίκηση σαν θέμα η εκκαθάριση των συνταγών να διεξάγεται με τακτικό έλεγχο, παρόλες τις  ενστάσεις και τις εισηγήσεις μας ότι αυτό δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αν δεν διασφαλιστεί προηγουμένως η έγκαιρη πληρωμή μας στο τέλος κάθε μήνα. Τα επιχειρήματα ήταν πολλά:

 

α) Η καθυστέρηση της αποστολής των συνταγών στην ΚΜΕΣ (ακόμη και στο δεύτερο δεκαήμερο του μηνά πληρωμής). Ενδεικτικά οι τελευταίες συνταγές μηνός Απριλίου έφτασαν στην ΚΜΕΣ στις 22 Ιουνίου!!

 

β) Φαρμακευτικός έλεγχος από την ΚΜΕΣ και διοικητικός έλεγχος από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις (ΠΕ.ΔΙ), που όλοι γνωρίζουμε πως λειτουργούν και πολλά άλλα ζητήματα τα οποία έχουμε εκθέσει επανειλημμένα στη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. 

           Η εισήγηση αυτή για  ψήφιση του τακτικού ελέγχου, μετά τις έντονες

διαμαρτυρίες και τις παρεμβάσεις μας αποσύρθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ και ταυτόχρονα με νομοθετική ρύθμιση το Υπ. Υγείας

ορίζει ότι οι συνταγές φαρμάκων μέχρι τις 31.7.21 θα ελεγχθούν με τη διαδικασία του πρόχειρου λογιστικού ελέγχου, όπως πραγματοποιούνταν έως σήμερα. 

 

3.      Συνταγές Ναρκωτικών

Επιλύθηκε ένα πάγιο αίτημα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για τον τρόπο εκτέλεσης και φύλαξης συνταγών ναρκωτικών. Συγκεκριμένα:  

 

α) Δεν απαιτείται πλέον η επανεκτύπωση ή φωτοτύπηση των ηλεκτρονικών συνταγών ναρκωτικών για τη φύλαξή τους επί τριετία αλλά - όπως συμβαίνει και με τα αντιβιοτικά - οι συνταγές φυλάσσονται αυτόματα σε ηλεκτρονικό αρχείο.

 

β)  Καταργείται το αναχρονιστικό χειρόγραφο Βιβλίο Ναρκωτικών και οι συνταγές που απαιτείται να αναγράφονται στο Βιβλίο (δίγραμμες) καταγράφονται αυτόματα σε αυτό ηλεκτρονικά και αποθηκεύονται απευθείας. Μόνο για τις εξαιρέσεις των χειρόγραφων συνταγών ναρκωτικών υπάρχει η υποχρέωση είτε να αποθηκεύονται ως αρχείο εικόνας είτε να φυλάσσονται ως φυσικό αρχείο σε ιδιαίτερο φάκελο επί τριετίας.

 

 

4.      Δοσοποίηση παλαιών οφειλών rebate σε περιπτώσεις εκχώρησης και παρακράτησης

Επιλύεται οριστικά ένα πρόβλημα που απασχολούσε ένα μεγάλο αριθμό φαρμακείων τα οποία είχαν εκχώρηση ή παρακράτηση. Συγκεκριμένα μέχρι και σήμερα ο ΕΟΠΥΥ δεν παρακρατούσε το rebate αλλά απέδιδε όλο το ποσό της εκχώρησης στο δικαιούχο με αποτέλεσμα τη συσσώρευση της οφειλής rebate αρκετών μηνών, όσο διαρκούσε η εκχώρηση. Το αποτέλεσμα ήταν ότι τα φαρμακεία για τα οποία έληγε η διαδικασία της εκχώρησης, να είναι υποχρεωμένα να πληρώσουν εφάπαξ όλο το rebate που τους αναλογούσε, με συνέπεια την οικονομική καταστροφή τους. Με το νόμο αυτό ο ΕΟΠΥΥ υποχρεούται να εισπράττει πρώτα το rebate και το επί τώρα συνολικό ποσό την οφειλής rebate των φαρμακείων αυτών, να ρυθμιστεί σε 36 δόσεις.

 

Το συγκεκριμένο άρθρο τελικά θα ψηφιστεί με τροπολογία την επόμενη εβδομάδα , γιατί το Υπουργείο Οικονομικών καθυστέρησε να υποβάλει την αιτιολογική έκθεση.

 

5.      Εξαίρεση των φαρμακοποιών από το clawback των ιατροτεχνολογικών προϊόντων 

Σε άρθρο ορίζεται ο τρόπος πληρωμής clawback για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Έτσι αποσαφηνίζεται ότι το Υπουργείο Υγείας δεν προτίθεται να μεταθέσει την πληρωμή του clawback στους παρόχους και ειδικά στα φαρμακεία επομένως όλες αυτές οι «σειρήνες» που δημιούργησαν αναστάτωση και ανασφάλεια στους φαρμακοποιούς διαψεύστηκαν για ακόμη μία φορά. Είναι ώρα να σταματήσουν να κινδυνολογούν, να παραπληροφορούν και να αποπροσανατολίζουν σκόπιμα τον κλάδο.

 

6.      Επανέκδοση συνταγών

Δίδεται η δυνατότητα της επανέκδοσης συνταγών για χρόνια νοσήματα μέσα από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφισης μετά από αίτημα του ασθενούς προς τον ιατρό, χωρίς την υποχρέωση εκτύπωσης της συνταγής και της επισύναψης τυχόν συνοδευτικών εγγράφων, έως την 30η.9.2021. 

Αντίστοιχα για φάρμακα τα οποία εγκρίνονται μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (Σ.Η.Π.), είναι εφικτή η συνέχιση της αγωγής μέχρι την 30η.9.2021, κατόπιν καταχώρησης του σχετικού αιτήματος από τον ιατρό στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Σ.Η.Π.

Αντίστοιχη παράταση δίδεται και στην διαδικασία επανέκδοσης από τους ιατρούς, των γνωματεύσεων στο e-dapy.

Με παρέμβαση μας ζητήθηκε και τελικά ψηφίστηκε να δοθεί παράταση ισχύος των συνταγών που λήγουν, μέχρι την 30η.09.2021.

Συνάδελφοι,

           Ζητήσαμε απαιτητικά το νομοσχέδιο να ψηφιστεί άμεσα για να μην έχουμε καθυστερήσεις στην πληρωμή μας. Οι διαβεβαιώσεις του Υπουργού Υγείας ήταν ότι την επόμενη μέρα από την ψήφισή του θα λάβει ΦΕΚ, κάτι που θα γίνει σήμερα αργά το απόγευμα και η πληρωμή μας στους διανεμητικούς και ατομικούς λογαριασμούς θα πραγματοποιηθεί την πρώτη του μήνα. Ήδη  έχει αποσταλεί το αρχείο πληρωμής στους διανεμητικούς λογαριασμούς.

           Ακόμη μία φορά αποδεικνύεται ότι ο ΕΟΠΥΥ εκτίθεται με το να προσπαθεί να εφαρμόσει τακτικό έλεγχο χωρίς να έχει εξασφαλίσει την έγκαιρη πληρωμή μας, θέμα που επανειλημμένα έχει τονιστεί και στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ αλλά και σε συναντήσεις μας με την Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ. Για εμάς η καθυστέρηση έστω και μιας μέρας, μας δημιουργεί τεράστια προβλήματα και η Διοίκηση θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν χωράνε πειραματισμοί στο ευαίσθητο σημείο της πληρωμής μας αλλά μόνο με τη συνεργασία με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο μπορεί να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που εδώ και 10 χρόνια, οι διοικήσεις του ΕΟΠΥΥ δεν μπόρεσαν να επιλύσουν. Η επίτευξη του τακτικού ελέγχου δεν μπορεί να γίνει με βεβιασμένες κινήσεις αλλά μόνο με οργάνωση και μεθοδικότητα θα μπορέσουμε να οδηγηθούμε στην επιτυχία αυτού του εγχειρήματος.

                                       Με Εκτίμηση


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                              Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΛΤΑΣ                               ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΖΗΚΑΣ


Τρίτη 29 Ιουνίου 2021

ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΕΦΚΑ ΚΑΙ ΕΤΕΑΕΠ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΕΤΟΣ 2020

 


Προς : Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της Χώρας

Θέμα: «ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΕΦΚΑ ΚΑΙ ΕΤΕΑΕΠ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΕΤΟΣ 2020»

      Μετά από ενημέρωση που είχαμε από τη Διοίκηση του ΕΦΚΑ, οι φορολογικές βεβαιώσεις του ΕΤΕΑΕΠ για το φορολογικό έτος 2020, αναμένεται να αναρτηθούν σύντομα.

      Οι βεβαιώσεις αυτές θα περιλαμβάνουν τις καταβολές των φαρμακοποιών για το 1ο εξάμηνο του 2020, διάστημα στο οποίο η εισφορά για το ΕΤΕΑΕΠ γίνονταν αυτοτελώς βάσει του σχετικού μηνιαίου ειδοποιητηρίου με ξεχωριστό κωδικό πληρωμής.

      Από 1/7/20 το ΕΤΕΑΕΠ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης & Εφάπαξ Παροχών) ενσωματώθηκε στον ΕΦΚΑ και οι εισφορές κάθε μηνός καταβάλλονται με το ενιαίο ειδοποιητήριο ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ, στην ανάλυση του οποίου εμπεριέχονται.

      Υπενθυμίζεται ότι οι βεβαιώσεις του ΕΦΚΑ για φορολογική χρήση του οικονομικού έτους 2020 είναι ήδη διαθέσιμες από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες στον ιστότοπο του Οργανισμού.

      Στη σχετική ανακοίνωση της διοίκησης στον ιστότοπο του ΕΤΕΑΕΠ αναγράφεται:

«Στο πλαίσιο απλούστευσης και εκσυγχρονισμού των διαδικασιών για τους ασφαλισμένους, η Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ υπενθυμίζει ότι από 1ης/7/2020 οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών εκδίδονται σε κοινό ειδοποιητήριο με τις εισφορές κύριας ασφάλισης και αναρτώνται στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr).

Επισημαίνεται ότι για τα ειδοποιητήρια που αφορούν στην πληρωμή εισφορών έως 30/6/2020, οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να επισκέπτονται τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες στον ιστότοπο του τ.ΕΤΕΑΕΠ (www.eteaep.gov.gr).

Η ένταξη των εισφορών του τ.ΕΤΕΑΕΠ στο ενιαίο ειδοποιητήριο παρέχει πολλαπλά οφέλη, λόγω της μείωσης της γραφειοκρατίας και των τραπεζικών χρεώσεων, ενώ παράλληλα συμβάλει στην καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.»

 

      Υπενθυμίζεται ότι το Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Το Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. «Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών» ξεκίνησε την λειτουργία του την 1η Ιανουαρίου 2017 (Ν.4387/2016) με την μετονομασία του από Ε.Τ.Ε.Α. (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης) και τη ένταξη σε αυτό των Ταμείων Πρόνοιας, όπως και του Τομέα Πρόνοιας Υγειονομικών του ΕΤΑΑ.

      Πριν το 2017 οι εισφορές για το «εφάπαξ» ήταν ενσωματωμένες στις συνολικές καταβολές για το ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ οι οποίες παρακρατούνταν από τον ΕΟΠΥΥ κατά την πληρωμή των λογαριασμών των φαρμακείων κάθε μήνα.

      Από τη Διοίκηση του ταμείου ανακοινώθηκαν δύο τηλέφωνα επικοινωνίας με το ΕΤΕΑΕΠ, τα οποία λειτουργούν αποκλειστικά για τους φαρμακοποιούς κάθε Παρασκευή 12π.μ. με 3μ.μ. Αυτά είναι 210-3270407 και 210-3270404.

 

Με Εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                              Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΛΤΑΣ                               ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΖΗΚΑΣ


Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021

Η διαμαρτυρία του ΠΦΣ στο ΤΥΠΕΤ και η απάντηση


  

                                                                             Προς

                                                                            Τον κ. ΛΟΥΚΑ ΤΣΑΚΛΑ

                                                                            Πρόεδρο ΔΣ ΤΥΠΕΤ

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Με αφορμή τις έντονες διαμαρτυρίες πολλών συναδέλφων αλλά και προέδρων Φαρμακευτικών Συλλόγων που δεν διαθέτουν διανεμητικό λογαριασμό, ενημερωθήκαμε ότι οι καθυστερήσεις στην εξόφληση των ατομικών  υποβολών  συναδέλφων, φθάνουν μέχρι και τους 9 μήνες.

Είναι κατανοητό ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχισθεί και για τον λόγο αυτό ζητούμε να ορισθεί ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την άμεση εξόφληση των λογαριασμών των φαρμακειών αυτών σύμφωνα και με τους  όρους της μεταξύ μας υπογραφείσας σύμβασης.

Σε αντίθετη περίπτωση   το ΔΣ του ΠΦΣ θα βρεθεί στην δύσκολη θέση να προβεί στην αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του Ταμείου σας.

                                                                Με Εκτίμηση


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                              Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΛΤΑΣ                               ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΖΗΚΑΣ


Η απάντηση που έλαβε η ηγεσία του ΠΦΣ:


O ΠPOEΔPOΣ TOY TYΠET ΛOYKAΣ TΣAKΛAΣ,

 EΠIKOINΩNHΣE ME TON ΠPOEΔPO TOY ΠΦΣ KAI TON ENHMEPΩΣE OTI MEXPI AYPIO ΘA EΞOΦΛHΘOYN OI OΦEIΛEΣ TOY TAMEIOY MEXPI 31.12.20 ΠOY AΦOPOYN ΣE ATOMIKEΣ YΠOBOΛEΣ. EΠIΣHΣ MEXPI TA TEΛH THΣ EPXOMENHΣ EBΔOMAΔAΣ ΘA EΞOΦΛHΘOYN OI ΣXETIKEΣ ΔAΠANEΣ TOY A'TPIMHNOY TOY TPEXONTOΣ ETOYΣ. TEΛOΣ TON ΔIABEBAIΩΣE OTI ΔEN ΘA YΠAPΞEI ΞANA TETOIA KAΘYΣTEPHΣH

ΕΚ ΤΟΥ ΠΦΣ



Πώς επιδρά ο καύσωνας στους ανθρώπους



 «Πρόσφατες μελέτες από την ομάδα του εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας FAME Lab και άλλων, μας έχουν δώσει την πληροφορία ότι οι άνθρωποι σε μεγάλη ηλικία, καθώς επίσης και οι γυναίκες είναι πιο ευαίσθητοι στη ζέστη. Σε άλλη μελέτη που αφορούσε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, έχει επίσης βρεθεί ότι αντέχουν λιγότερο στην αύξηση της θερμοκρασίας». Αυτά μεταξύ άλλων τονίζει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Ελένη Καρλιγκιώτου, ερευνήτρια, του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας FAME Laboratory, της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού – Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μιλώντας για το πώς επιδρά ο καύσωνας τους ανθρώπους. Και εξηγεί:

«Οι άνθρωποι που είναι πιο ευαίσθητοι στην αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος επίσης σχετίζονται με τη φύση της εργασίας τους. Όπως είναι αναμενόμενο οι εξωτερικές χειρωνακτικές εργασίες σε θερινούς μήνες, ιδιαίτερα κατά τις μεσημβρινές ώρες αυξάνουν τον κίνδυνο ακόμη περισσότερο για τους ανθρώπους με παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, όσους είναι μεγαλύτερης ηλικίας αλλά και σε γυναίκες σύμφωνα με μελέτες όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω». Όσον αφορά τα μέτρα, η ίδια επισημαίνει, ότι μέτρα, όπως η καλύτερη ενυδάτωση, η παραμονή, όσο δυνατό σε σκιερό και δροσερό μέρος, η αποφυγή κουραστικής εργασίας ή άσκησης, ελαφρύς ρουχισμός ακόμη και η χρήση περισσότερων διαλειμμάτων όταν η εργασία είναι σε εξωτερικούς χώρους, έχουν προταθεί για την αντιμετώπιση της υψηλής θερμοκρασίας. Επιπρόσθετα, συνεχίζει, για ανθρώπους με προβλήματα υγείας γίνονται συστάσεις σχετικά με τη φαρμακευτική τους αγωγή και πιθανή ανάγκη τροποποίησης της δοσολογίας ή και διακοπής. Βέβαια, διευκρινίζει η ερευνήτρια, στην καθημερινή πρακτική τους οι άνθρωποι τείνουν να μην ακολουθούν τις οδηγίες αυτές δείχνοντας ακόμη περσότερο την ανάγκη υπενθύμισης τους στο ευρύ κοινό, στους διάφορους εποπτικούς φορείς εργασίας και στους ασθενείς μέσα από τους θεράποντες ιατρούς. Η σωστή ενημέρωση για την αναγνώριση του πιθανού κινδύνου από τη ζέστη μπορεί να αποτρέψει πολλά συμβάντα θερμοπληξίας.

Συνοπτικά επομένως, καταλήγει, εάν αναγνωρίσουμε τις ατομικές ανάγκες του κάθε ανθρώπου μπορούμε να δώσουμε τις κατάλληλες οδηγίες, συμφώνα και με την καθημερινότητα του όπως είναι η φύση της εργασίας του τις ζεστές ημέρες αλλά και σε συνδυασμό με τον τρόπο ζωής του, την ηλικία, το φύλο και την κατάσταση της υγείας του. Έτσι μειώνουμε αρκετά την πιθανότητα ένας άνθρωπος να αντιμετωπίσει πρόβλημα στην υγεία του μια πολύ ζεστή μέρα ακολουθώντας και την μεθοδολογία της προσωποποιημένης ιατρικής παρέμβασης.

Τα τελευταία δεδομένα για την κλιματική αλλαγή μας πληροφορούν, τονίζει επίσης η Ελένη Καρλιγκιώτου, ερευνήτρια, του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας FAME Laboratory, ότι πλέον οδηγούμαστε σε αύξηση της θερμοκρασίας στο περιβάλλον καθώς επίσης και στην αύξηση της συχνότητας αλλά και της διάρκειας του κύματος του καύσωνα κατά τους θερινούς μήνες. Η δυνατότητα των ανθρώπων να αντιμετωπίσουν τέτοιες μέρες με επιτυχία βλέπουμε να είναι διαφορετική. Έτσι κάποιοι άνθρωποι επιδεικνύουν υψηλότερη δυνατότητα προσαρμογής ενώ άλλοι άνθρωποι δυσκολεύονται περισσότερο. Παρατηρούμε λοιπόν κάποιοι άνθρωποι, να οδηγούνται σε νοσηλεία ακόμη και σε θάνατο λόγω της επίπτωσης της αυξημένης θερμοκρασίας. Στον αντίποδα αυτής της κατάστασης έρχονται τα αυξανόμενα ερευνητικά δεδομένα που μας δίνουν στοιχεία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους πιο ευαίσθητους ανθρώπους στη ζέστη να την αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά, ξεκινώντας από να αναγνωρίσουν την διαφορά τους αυτή που τους κάνει πιθανά πιο ευάλωτους.

Μπορούμε να μειώσουμε τα προβλήματα που προκαλεί η ζέστη με σωστή ενημέρωση και δράση, δεν παραλείπει να σημειώσει, για να καταλήξει τονίζοντας:

«Οι επιστήμονες που εργάζονται σε αυτήν την κατεύθυνση προσπαθούν να μας παρέχουν καινούργια δεδομένα, ώστε να αναγνωρίσουμε την πιθανή ευαισθησία του καθενός μας, σε ατομικό πλέον επίπεδο, στη ζέστη. Με τη σωστή καθοδήγηση μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα πιθανά προβλήματα που ίσως να αντιμετωπίσουμε λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας. Αυτό μπορεί να γίνει εφικτό γνωρίζοντας εάν είμαστε σε αυξημένο κίνδυνο εξ αιτίας για παράδειγμα της εργασίας, της φυσικής κατάστασης, της κατάστασης της υγείας- και της πιθανής φαρμακευτικής αγωγής- ακόμη και της ηλικίας και του φύλου μας. Αυτοί οι παράγοντες έχουν αναγνωριστεί ότι εν δυνάμει μπορεί να μας κάνουν πιο ευαίσθητους στη ζέστη, ο καθένας ξεχωριστά καθώς και ο συνδυασμός τους».

Πηγή : healthmag.gr

Χρήση μάσκας και μέτρα προστασίας από τους εμβολιασμένους, λόγω του στελέχους “Δέλτα”


 

Τη χρήση μάσκας και την τήρηση των κανόνων ασφαλείας, όπως η κοινωνική απομόνωση, η αποφυγή του συνωστισμού και η υγιεινή των χεριών, συνεχίζει να συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και για τους πλήρως εμβολιασμένους, καθώς το νέο πολύ μολυσματικό νέο στέλεχος του ιού SARS-CoV-2 "Δέλτα" διασπείρεται γρήγορα ανά τον κόσμο.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τις νέες οδηγίες που ανακοίνωσε ο ΠΟΥ.

Η σύσταση της χρήσης της μάσκας από τους εμβολιασμένους συνίσταται στο ότι δεν έχει εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός και ένα τόσο μολυσματικό στέλεχος μπορεί να οδηγήσει σε εξάρσεις του ιού. Στο Ισραήλ περίπου οι μισοί ενήλικες που προσβλήθηκαν με το νέο στέλεχος ήταν πλήρως εμβολιασμένοι με το εμβόλιο της εταιρείας Pfizer. Το νέο αυτό στέλεχος είναι το ταχύτερο στέλεχος στη διασπορά του έως τώρα. Η παρουσία του έχει εξακριβωθεί σε 92 χώρες του κόσμου και είναι πιθανόν να είναι το επικρατές στέλεχος του κορονοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο. Επίσης είναι δυνητικά πιο θανατηφόρο στέλεχος, γιατί εξαιτίας της πολύ μολυσματικής του φύσης, θα προσβάλλει τελικά τους πιο ευπαθείς που θα νοσήσουν σοβαρότερα, θα νοσηλευτούν και πιθανά θα καταλήξουν από τη λοίμωξη COVID-19, ειδικά σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού. Το στέλεχος αυτό πιθανά οδηγεί και σε σοβαρότερα συμπτώματα, αλλά και διαφορετικά από τα συνηθισμένα συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19, όπως τα γνωρίζαμε έως τώρα. Στις ΗΠΑ πάνω από το 10% των ατόμων που μολύνονται τώρα από τον SARS-CoV-2, οφείλεται στο στέλεχος "Δέλτα" και έχει ήδη υπολογιστεί ότι έχουν ήδη καταλήξει λόγω αυτού του στελέχους πάνω από 600 χιλιάδες άνθρωποι. Γι' αυτό, καταλήγουν οι Καθηγητές του ΕΚΠΑ, είναι σημαντική η πρόοδος του εμβολιασμού και η τήρηση των κανόνων ασφαλείας.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021

Διαδικτυακό Συμπόσιο ΠΦΣ – ΙΔΕΕΑΦ για τα καλλυντικά στο φαρμακείο

 


Δελτίο Τύπου, 24 Ιουνίου 2021

 

1.040 φαρμακοποιοί παρακολούθησαν το 2ο Διαδικτυακό Συμπόσιο
ΠΦΣ – ΙΔΕΕΑΦ για τα καλλυντικά στο φαρμακείο

 

Με πολύ μεγάλη επιτυχία και τη συμμετοχή 1.040 φαρμακοποιών πραγματοποιήθηκε το 2ο Διαδικτυακό Συμπόσιο που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) και το Ινστιτούτο Διά Βίου Εκπαίδευσης & Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών (ΙΔΕΕΑΦ)  με θέμα «Καλλυντικά στο Φαρμακείο: ο επικουρικός ρόλος τους στην αποτελεσματική θεραπεία».

Το συμπόσιο τελούσε υπό την επιστημονική ευθύνη της καθηγήτριας στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, κυρίας Σοφίας Χατζηαντωνίου, Προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Κοσμητολογίας.  

Στον χαιρετισμό που απέστειλε ο πρόεδρος του ΙΔΕΕΑΦ, κ. Σεραφείμ Ζήκας, μεταφέροντας και τον χαιρετισμό του προέδρου του ΠΦΣ κ. Απόστολου Βαλτά, επισήμανε ότι «Η σημερινή μας εκδήλωση είναι ένα ακόμα σημαντικό βήμα, ως συνέχεια στα προηγούμενα βήματα και ως αφετηρία στα πολλά ανάλογα βήματα που θα ακολουθήσουν, προκειμένου αφενός μεν διαρκώς να αναβαθμίσουμε τον ρόλο μας δίπλα στον ασθενή, τον πολίτη, την κοινωνία και την πολιτεία, αφετέρου δε να συμβάλλουμε στην μετεξέλιξη και στον εκσυγχρονισμό του ελληνικού φαρμακείου, σε μία σύγχρονη μονάδα στην οποία εκτός από την διάθεση αγαθών, θα προσφέρονται και πλούσιες σε αριθμό και ποιότητα υπηρεσίες Υγείας».

Στην εισαγωγική της ομιλία, η καθηγήτρια κυρία Σοφία Χατζηαντωνίου, τόνισε ότι «Τα καλλυντικά είναι μια κατηγορία προϊόντων που ρυθμίζονται από τελείως διαφορετικό νομοθετικό πλαίσιο από τα φαρμακευτικά και ιατροτεχνολογικά προϊόντα τοπικής εφαρμογής. Κριτήρια χαρακτηρισμού των καλλυντικών είναι: το βάθος διέλευσης των ουσιών τους, που πρέπει να φτάνουν το πολύ μέχρι την επιδερμίδα, η παροδικότητα της δράσης τους, αλλά και το γεγονός ότι οι ισχυρισμοί τους επιτρέπεται να δείχνουν μόνο κοσμητολογική και σε καμία περίπτωση θεραπευτική δράση.

Τα καλλυντικά προορίζονται για εφαρμογή αποκλειστικά σε υγιές δέρμα, δηλαδή σε δέρμα χωρίς λύση της συνέχειάς του, στο οποίο λειτουργεί φυσιολογικά ο φραγμός. Παρά το γεγονός αυτό, αποτελούν ένα πολύ σημαντικό μέρος της αντιμετώπισης κοινών δερματικών ασθενειών, όπως η ξηροδερμία (Dry skin), η ψωρίαση και το έκζεμα, η ακμή και η ροδόχρους νόσος, αλλά και δερματικών καταστάσεων που σημειώνονται ως παρενέργειες θεραπείας συστηματικών ασθενειών».

Συμπλήρωσε δε η κυρία Χατζηαντωνίου ότι «Η επιλογή των κατάλληλων καλλυντικών προϊόντων σε κάθε περίπτωση, γίνεται με βάση τη δερματική κατάσταση / ασθένεια και τα συστατικά του. Η χρήση καλλυντικών προϊόντων μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τόσο στη μείωση ενοχλητικών συμπτωμάτων, όσο και στην πορεία της θεραπείας».

Στην παθογένεση και τη θεραπευτική αντιμετώπιση της ακτινικής δερματίτιδας αναφέρθηκε ο κ. Δημήτριος Καρδαμάκης, καθηγητής Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας Ιατρικού Τμήματος, κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Υγείας, Πανεπιστημίου Πατρών. Πιο συγκεκριμένα, επισήμανε ότι:

·        Η ακτινική δερματίτιδα δυνατόν να είναι σοβαρού βαθμού παρενέργεια που επηρεάζει την ποιότητα ζωής των ασθενών.

·        Οι ασθενείς χρήζουν τακτικής παρακολούθησης κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

·        Κάπνισμα και παχυσαρκία αποτελούν «ισχυρούς» προδιαθεσικούς παράγοντες.

·        Καταγραφή της κατάστασης και με φωτογραφίες (ιδιαίτερα σε κλινικές μελέτες).

·        Η αντιμετώπιση στηρίζεται σε κατευθυντήριες οδηγίες, αλλά είναι και εξατομικευμένη.

·        «Home made» προϊόντα είναι σε ευρεία χρήση (κηραλοιφές).

·        Ανάγκη πραγματοποίησης κλινικών μελετών – ποια είναι η θεραπεία «αναφοράς-gold standard»

Αναπτύσσοντας το θέμα της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας (ΣΔ), ο κ. Ευστάθιος Ράλλης, δερματολόγος-αφροδισιολόγος, επίκουρος καθηγητής του Τομέα Αισθητικής και Κοσμητολογίας του Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ξεκίνησε με τον ορισμό της «Είναι μια συχνή, χρόνια, υποτροπιάζουσα ερυθηματολεπιδώδης δερματοπάθεια που εκδηλώνεται σε περιοχές του δέρματος με έντονη παρουσία σμηγματογόνων αδένων (τριχωτό κεφαλής, πρόσωπο, στήθος)», καθώς και τον ορισμό της πιτυρίδας που «αποτελεί μια ήπια, μη-φλεγμονώδη, κλινική εκδήλωση της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας».

Σε ό,τι αφορά την επιδημιολογία, επισήμανε ότι «η ΣΔ αποτελεί τη συχνότερη μορφή εκζέματος (δερματίτιδας). Στις ΗΠΑ, κάθε χρόνο δαπανώνται περισσότερα από 300.000.000 δολάρια για την αντιμετώπιση της νόσου από σκευάσματα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή.  Η επίπτωσή της, παγκοσμίως, αφορά το 10% του γενικού πληθυσμού των ενηλίκων.

Η πιτυρίδα, εμφανίζεται συχνότερα και υπολογίζεται στο 15-20% του γενικού πληθυσμού. Τόσο η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα όσο και η πιτυρίδα προκαλούν αγχώδεις εκδηλώσεις και επηρεάζουν την αισθητική εμφάνιση του 50% του πληθυσμού ηλικιών 15-50 ετών».

Στη συνέχεια ο κ. Ράλλης παρουσίασε την κλινική εικόνα και στοιχεία για τη διάγνωση και τη θεραπεία τους. Συμπερασματικά, τόνισε πως «Η ΣΔ και η πιτυρίδα αποτελούν χρόνιες, υποτροπιάζουσες διαταραχές του δέρματος που απαιτούν επαναλαμβανόμενη θεραπεία. Ένα μεγάλο φάσμα θεραπευτικών επιλογών εφαρμόζονται επί του παρόντος συμπεριλαμβανομένων αντιφλεγμονωδών, κερατολυτικών και αντιμυκητιασικών παραγόντων.

Στόχος της θεραπείας είναι η ασφαλής και αποτελεσματική μείωση των συμπτωμάτων αλλά και ο περιορισμός των υποτροπών. Η χρήση κατάλληλων καλλυντικών προϊόντων μπορεί να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων και να μειώσει τις υποτροπές. Χρήση ακατάλληλων προϊόντων μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Ο καθορισμός, στο μέλλον, συγκεκριμένων ενδείξεων χρήσης καλλυντικών προϊόντων για την ΣΔ θα είναι πολύ επιβοηθητικός».

Στην επίδραση της χρήσης καλλυντικών στην ψυχική/συναισθηματική υγεία αναφέρθηκε στην ομιλία της η κυρία Γεωργία Κωνσταντοπούλου, κλινική ψυχολόγος-γνωσιακή συμπεριφορική ψυχοθεραπεύτρια, Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης & Κοινωνικής Εργασίας (ΕΔΙΠ), Ειδικό Γραφείο Παροχής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Υγείας του Πανεπιστημίου Πατρών.

«Ο άνθρωπος από την αρχή της ιστορίας του, έκανε χρήση καλλυντικών στο σώμα και το πρόσωπό του για διάφορους λόγους, θρησκευτικούς, αισθητικούς, κοινωνικούς. Σήμερα όπου και να κοιτάξουμε, στην τηλεόραση, στον δρόμο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα παρατηρήσουμε ότι είμαστε βομβαρδισμένοι με διαφημίσεις για οποιοδήποτε από τα χιλιάδες διαφορετικά προϊόντα, συνταγογραφούμενα ή μη, τα οποία ισχυρίζονται ότι είναι σε θέση για να αποκαταστήσουμε τη νεανική μας εμφάνιση, να εξαφανίσουμε τις ρυτίδες, να τονίσουμε το δέρμα και να αφαιρέσουμε την κυτταρίτιδα. Αποτελεί γεγονός η χρήση καλλυντικών στο σώμα και το πρόσωπο μας καθημερινά και ο λόγος είναι η αναζήτηση της νεανικής ομορφιάς ή των προτύπων ομορφιάς που προτείνουν κάθε φορά η βιομηχανία μόδας και αισθητικής», ανέφερε η κυρία Κωνσταντοπούλου.

Και συνέχισε πως «Ένα ενδιαφέρον ερώτημα που τίθεται είναι το πώς ακριβώς επιδρά στην ψυχική/συναισθηματική μας υγεία η χρήση καλλυντικών.

·        Επηρεάζει τη διάθεσή μας με το να το να τονώνει την αυτοπεποίθησή μας;

·        Επηρεάζει τη διάθεσή μας με το να κάνει αντιληπτή την αύξηση της ελκυστικότητας;

·        Μπορεί να σηματοδοτήσει επίσης την ερωτική αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο φύλων ή ακόμα και τη διαθεσιμότητα;

·        Η μη χρήση τους δηλώνει την παραίτησή μας από την αυτοφροντίδα και τη ζωή;

Στη μελέτη μας, που διενεργείται από το Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, στο πλαίσιο διπλωματικής εργασίας προπτυχιακού προγράμματος σπουδών, γίνεται προσπάθεια καταγραφής δεδομένων για την επίδραση της χρήσης των καλλυντικών προϊόντων στην ψυχική υγεία, με ερωτηματολόγιο που διαμορφώσαμε και διανέμεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Το συμπόσιο ολοκληρώθηκε με την ομιλία της κυρίας Ελίζας Σκουτέλη, φαρμακοποιού ΜΒΑ, ταμία Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Κοσμητολογίας, η οποία και ανέπτυξε το πολύ ενδιαφέρον θέμα της πρότασης του Φαρμακοποιού στις πιο κοινές δερματοπάθειες.

Η κυρία Σκουρέλη επισήμανε πως «Σύμφωνα με τους Φαρμακοποιούς, οι πιο κοινές δερματοπάθειες για τις οποίες τους συμβουλεύονται στον χώρο του φαρμακείου είναι το έκζεμα και η ακμή.

Και στις δύο περιπτώσεις δερματοπαθειών, η καλή φροντίδα του δέρματος με τη χρήση των κατάλληλων καλλυντικών αποτελεί το κλειδί στην αντιμέτωπισή τους. Δεδομένου ότι όλα τα καλλυντικά δεν είναι ίδια, αναφερόμαστε στο πώς επιλέγουμε τα καταλληλότερα καλλυντικά προϊόντα για το έκζεμα και την ακμή βάσει των χαρακτηριστικών τους.

Στην περίπτωση του εκζέματος, οι στόχοι της καλλυντικής αντιμετώπισης είναι κυρίως η αποκατάσταση του δερματικού φραγμού και η ενυδάτωση του δέρματος. Στην ακμή, οι στόχοι της καλλυντικής φροντίδας είναι κυρίως η σμηγματορύθμιση, η κερατόλυση, η αντιβακτηριακή δράση και η ενυδάτωση του δέρματος.

Τέλος, αναφέρουμε ορισμένα από τα πιο αποτελεσματικά συστατικά που περιέχονται στις καλλυντικές φόρμουλες για τις συγκεκριμένες δερματοπάθειες».

Το συμπόσιο αποτέλεσε μια προσπάθεια διερεύνησης, με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, του ρόλου των καλλυντικών προϊόντων επικουρικά σε θεραπείες για την αντιμετώπιση μιας σειράς προβλημάτων του δέρματος.

 

Χρυσοί χορηγοί: Bepanthol, La Roche Posay, Uriage

Χορηγοί: Bioderma, Frezyderm, Intermed, Uni-Pharma

Την τεχνική υποστήριξη του Συμποσίου είχε αναλάβει η εταιρεία GOODNEWS.