Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021

Η αυτοδιάγνωση στο κόκκινο



Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες ,

το self test αποτελει  τεχνολογικό προϊόν και χρησιμοποιείται για την αυτοδιάγνωση, δηλαδή τη χαρτογράφηση των ασυμπτωματικών πολιτων  και έχει ως σκοπό τη μείωση της διασποράς και των μεταλλάξεων του ιού.

Στον αντιποδα  διαδίδεται ότι τα self tests δεν είναι αξιόπιστα, δημιουργώντας  πανικό ,χωρίς να υπολογίζουν ότι αυτά κρίνονται από θεσμικά κέντρα διεθνή και εγχώρια όπως:

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων

Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και
ο  Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων(ΕΟΦ).


Κάθε  άλλος που θεωρεί ότι δεν είναι αξιόπιστα εκφέρει προσωπική άποψη και ενδεχόμενη σκοπιμότητα.

Για να επανέλθουμε στην επικαιρότητα στις 16 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε  συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας από αντιπροσώπους  του ΠΦΣ, τον πρόεδρο κ. Βαλτά και τους υπουργούς κκ Κοντοζαμάνη και Σκέρτσο

Συζητήθηκαν σημαντικά θεσμικά θέματα και συμφωνήθηκε δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την επίλυση τους


Όσον αφορά το θέμα των  self tests ζητήθηκε από την κυβερνητική πλευρά προς τον ΠΦΣ να συνεχιστεί η δωρεάν διάθεση αυτοδιαγνωστικών προϊόντων για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο τόσο για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα όσο και για τους νέους μεταξύ 18 έως 30 ετών.
Στους πολίτες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, δεν χρειάζεται αυτοδιαγνωστικός έλεγχος και δεν θα χορηγούνται  self tests.


Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων και για να υπάρχει ασφάλεια  σε θέματα δημόσιας  υγείας ,ώστε να παρέχονται υπηρεσίες ποιότητας και να ελαχιστοποιηθεί ο  χρόνος αναμονής στο φαρμακείο, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, ζήτησε όπως η διάθεσή των self τεστ  να γίνει εφάπαξ( 4 ανά μήνα).
Στις επόμενες ημέρες το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου θα συνεδριάσει για να συζητήσει την πρόταση της πολιτείας.


Ο ΠΦΣ είναι πάντα ανοιχτός και σε συνεχή διάλογο με το Υπουργείο Υγείας.

Την στάση του κλάδου την αποφασίζει το Δ.Σ. του ΠΦΣ και οι γενικές συνελεύσεις.

 Ο κάθε σύλλογος έχει την αυτονομία να διαφοροποιείται αλλά ταυτόχρονα αναλαμβάνει και την ευθύνη  για τα όποια προβλήματα δημιουργηθούν τόσο στο κοινωνικό σύνολο όσο και τις επιπτώσεις στην εικόνα των φαρμακοποιών.

Ο φαρμακοποιός βρίσκεται δίπλα στους πολίτες  συνεχώς. Έντεκα χιλιάδες  φαρμακεία κατανεμημένα ομοιόμορφα σε όλη την επικράτεια, διασφαλίζουν ως σταθμοί πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας την δημόσια υγεία και την προστασία των πολιτών από την Πανδημία

Σας ευχαριστούμε, για την εμπιστοσύνη σας!!

Με εκτίμηση
ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αντιπρόεδρος  ΠΦΣ