Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021

Τα αξιόπιστα τεστ και οι αναξιόπιστες ανακοινώσεις



Σε μία Εθνική προσπάθεια που έχει σαν στόχο να βγούμε από την Πανδημία, οι φαρμακοποιοί παραμένουν  στην πρώτη γραμμή  του αγώνα και στην υπηρεσία του Πολίτη.


Αποδείξαμε ότι έχουμε τη δυνατότητα, τις γνώσεις αλλά  και την υποδομή στα φαρμακεία μας, παρέχοντας ασφάλεια  και ποιοτικές υπηρεσίες ανταποκρινόμενοι με ευαισθησία στις ανάγκες της κοινωνίας σε αυτή την δύσκολη περίοδο.



Πιστοποιηθήκαμε για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, υλοποιήσαμε  με επιτυχία τέσσερα εκατομμύρια εμβολιασμούς σε δύο μήνες, κλείσαμε και κλείνουμε τα ραντεβού για τον εμβολιασμό covid-19 συμβάλλοντας καθοριστικά στο πρόγραμμα «Ελευθερία».


Το φαρμακείο είναι ένας σταθμός υγείας. Σήμερα είμαστε δίπλα στον πολίτη με μια άλλη παροχή υπηρεσίας, διαθέτοντας δωρεάν self test και συμμετέχοντας με αυτό το τελευταίο τεχνολογικό προϊόν στη χαρτογράφηση των ασυμπτωματικών πολιτών που έχει σκοπό τη μείωση της διασποράς και των μεταλλάξεων του ιού. 

 

Μέχρι σήμερα έχουν  διανεμηθεί περίπου 30 εκατομμύρια δωρεάν self tests και έχουν επιβεβαιωθεί 30.000 θετικά κρούσματα.


Σε αυτή την εθνική προσπάθεια που το τελευταίο διάστημα έχουν προκύψει προβλήματα στον εμβολιασμό με τα εμβόλια της Astra
Zeneca και Johnson & Johnson και τις λύσεις που έχουν δοθεί, έρχεται να δημιουργήσει ανησυχία η θέση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής περί δήθεν έλλειψης αξιοπιστίας των  self tests.


Στο επίσημο  Δελτίο Τύπου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής αναφέρεται ότι τα self test δεν είναι αξιόπιστα παραβλέποντας  ότι είναι ιατροτεχνολογικό προϊόν και  το οποίο κρίνεται μόνο από τα θεσμικά κέντρα διεθνή και εγχώρια, όπως είναι ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), το  Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (
ECDC) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. 


Ο φαρμακοποιός οφείλει να συμβουλεύει, να καθοδηγεί τον Πολίτη υπεύθυνα και να προστατεύει και να υπερασπίζεται τη Δημόσια Υγεία.


Η εκτίμηση μας είναι ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση των self test
s ο Φαρμακευτικός Σύλλογος εφόσον έχει στοιχεία, έπρεπε  πρώτα να τα προσκομίσει στο Υπουργείο Υγείας  και στον ΕΟΦ  και στη συνέχεια, εφόσον είχε τις ενδείξεις, υπεύθυνα να ενημέρωνε την κοινωνία.


Κάθε άλλη ενέργεια που δεν στοιχειοθετείται όπως πρέπει από τα θεσμικά όργανα του κλάδου, υποβαθμίζει τον ρόλο του φαρμακοποιού, δημιουργεί πανικό και μας απομακρύνει από την κανονικότητα και το τέλος της πανδημίας


Κλείνοντας θα ήθελα να προσθέσω την αναγκαιότητα της διάθεσης των δωρεάν self test
s από τα φαρμακεία ως ιατροτεχνολογικό προϊόν για να μπορέσουμε να χαρτογραφήσουμε τους ασυμπτωματικούς μέχρι να εμβολιαστούν, να αποκτήσουμε την επιθυμητή ανοσία και να αποκτήσουμε την «Ελευθερία» μας.



Στέλιος Καλογερόπουλος

Αντιπρόεδρος ΠΦΣ

Μέλος ΔΣ ΦΣΑ