Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021

Ποιοι ανοίγουν την κερκόπορτα , για την διάθεση των φαρμάκων από τα SUPER MARKET

 


 

Αγαπητοί Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες, 

Η στάση ορισμένων συλλόγων, ανοίγει  την ΚΕΡΚΟΠΟΡΤΑ, στην λειτουργία των φαρμακείων και τίθεται σε κίνδυνο η Δημόσια Υγεία.

Η θέση της ΑΚΙΦ  στο Διοικητικό συμβούλιο  του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου(ΠΦΣ), ήταν για άλλη μια φορά ξεκάθαρη. Ας δούμε την τοποθέτηση μας:

«Το self test είναι ιατροτεχνολογικό προϊόν και σύμφωνα με τον ΕΟΦ που έχει γνωμοδοτήσει  αλλά και το Υπουργείο Υγείας διατίθεται αποκλειστικά και μόνο από τα φαρμακεία.

Η άρνηση διάθεσης τους από τα φαρμακεία απεμπολεί το δικαίωμα της αποκλειστικότητας και συνεπώς προωθεί  τη διάθεσή τους από άλλα κανάλια διανομής.

Το φαρμακείο είναι ένας πρωτοβάθμιος  σταθμός Υγείας όπου διασφαλίζεται και προστατεύεται η Δημόσια Υγεία. Το φάρμακο και τα άλλα σκευάσματα υγείας ως  κοινωνικά αγαθά, διατίθενται από το φαρμακείο και δίδονται αποκλειστικά δια χειρός φαρμακοποιού.

Ο ΠΦΣ πρέπει να πάρει άμεσα θέση και να αναλάβει την ευθύνη της προστασίας του κλάδου, ανοίγοντας δίαυλο επικοινωνίας με το Υπουργείο Υγείας για το συγκεκριμένο θέμα και να εφαρμόσει τη νομοθεσία προστατεύοντας το ελληνικό φαρμακείο (κλείνοντας έτσι την κερκόπορτα στα άλλα κανάλια διανομής όπως τα Σούπερ Μάρκετ).

Τέλος, κρίνουμε ότι είναι μονόδρομος η εναντίωση του ΠΦΣ, προστατεύοντας το ελληνικό φαρμακείο, απέναντι στην διοίκηση του ΦΣΑ και ΦΣΑΧ μετά το πέρας των αντιστοίχων  Δ.Σ και Γ.Σ., αν αποφασιστεί  να μην διαθέτουν δωρεάν Self Tests.»

Εμείς, στην Ανεξάρτητη Κίνηση Φαρμακοποιών (ΑΚΙΦ ΑΤΤΙΚΗΣ), είμαστε δίπλα στον πολίτη και στηρίζουμε την απόφαση του δευτεροβαθμίου οργάνου, για την δωρεάν  διάθεση των Self Tests, με σκοπό την αποδυνάμωση  και τον έλεγχο της πανδημίας και την στήριξη του Ελληνικού Φαρμακείου.

 

Στέλιος Καλογερόπουλος

Αντιπρόεδρος ΠΦΣ

Μέλος ΔΣ ΦΣΑ