Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

ΜΕΤΑ ΤΑ ΜΥΣΥΦΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΦΕΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ!


Αθήνα, 13 Νοεμβρίου 2017
 
          Αριθμ. Πρωτ. 3973

Προς : Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευάγγελος  
            Αποστόλου

Θέμα: «Πώληση Κτηνιατρικών φαρμάκων από τα φαρμακεία»

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Προς μεγάλη μας έκπληξη πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ ότι 24 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος υπέβαλαν ερώτημα – πρόταση προς υμάς με την οποία εμμέσως πλην σαφώς θέτουν ζήτημα αποκλεισμού των φαρμακείων από την χορήγηση των κτηνιατρικών φαρμάκων, αγνοώντας προφανώς την κείμενη φαρμακευτική νομοθεσία καθώς και το ισχύον Ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο, που καθορίζουν τους κανόνες από το στάδιο της έρευνας, της παρασκευής, της λήψης άδειας κυκλοφορίας  έως τη διακίνηση και τη διάθεση των φαρμακευτικών προϊόντων, είτε αυτά προορίζονται για ανθρώπινη χρήση είτε για τα ζώα. Οι κανόνες αυτοί, οι αιτιολογικές εκθέσεις καθώς και η διαδικασία που ακολουθείται ταυτίζονται στο σύνολό τους σε όλες της χώρες της  Ευρωπαϊκής  Ένωσης.
Έτσι, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία η πώληση κτηνιατρικών φαρμάκων από τα φαρμακεία διέπεται από τις κάτωθι διατάξεις:
Στο άρθρο 1 του ΠΔ 132/1992 «Οργάνωση και συγκρότηση φαρμακείων» (ΦΕΚ Α΄ 157), ορίζεται ότι: «Στο φαρμακείο: α) Εκτελούνται οι πάσης φύσεως αναγραφόμενες από τους ιατρούς, οδοντιάτρους, μαίες και κτηνιάτρους συνταγές και β) Πωλούνται λιανικώς φάρμακα, φαρμακευτικά προϊόντα, και φαρμακευτικές ουσίες, και γενικά τα είδη που αναφέρονται στις περιπτώσεις α-ιζ της παρ. 2 του άρθρου 2 του Ν. 1316/83, όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 1 του Ν. 1965/1991, εκτός εκείνων που με απόφαση του ΕΟΦ εξαιρεθούν της δικαιοδοσίας των φαρμακείων ως και είδη που επιτρέπονται από άλλες διατάξεις νόμων ή αποφάσεων…
2. Τα φαρμακεία μπορούν να πωλούν και κτηνιατρικά φάρμακα, αλλά στην περίπτωση αυτή πρέπει να διαθέτουν, για φύλαξη και πώληση αυτών, ιδιαίτερη προθήκη, στην οποία πρέπει να αναγράφεται ευκρινώς, με κεφαλαία γράμματα, η φράση «ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ»».
Επίσης στο άρθρο 5 του Ν. 2538/1997 (ΦΕΚ Α΄ 242), ως έχει τροποποιηθεί, ορίζεται ότι : «1. Η λιανική πώληση κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων διενεργείται από τα καταστήματα λιανικής πώλησης των προϊόντων αυτών ύστερα από σχετική άδεια, η οποία χορηγείται από τον οικείο Νομάρχη, εφόσον πληρούνται οι υπό του άρθρου 6 του παρόντος οριζόμενες προϋποθέσεις.
2. Η άδεια της προηγούμενης παραγράφου δεν απαιτείται:
α. Για τα αγροτικά κτηνιατρεία των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.
β. Για τα φαρμακεία που λειτουργούν νομίμως, τα οποία όμως οφείλουν να γνωστοποιούν στην Κτηνιατρική Υπηρεσία της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης τη λιανική πώληση κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων μέσα σε ένα (1) μήνα από την έναρξή της. Τα παραπάνω φαρμακεία οφείλουν να τηρούν τις διατάξεις του άρθρου 7 του παρόντος νόμου.»
Στο άρθρο 7 παρ. 6 του ως άνω νόμου ορίζεται ότι «6. Σε εμφανές σημείο του καταστήματος και σε ειδική κορνίζα αναρτάται αντίγραφο της χορηγηθείσας άδειας λιανικής πώλησης κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων ή, για τα φαρμακεία που ήδη λειτουργούν νομίμως, αντίγραφο της γνωστοποίησης στην οικεία Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση».
Τέλος, στην παρ. 1 του άρθρου 65 της υπ’ αριθμόν 282371/2006 Κοινής Υπουργικής Αποφάσεως των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Εναρμόνιση της Ελληνικής νομοθεσίας προς την αντίστοιχη κοινοτική στον τομέα της παραγωγής και της κυκλοφορίας κτηνιατρικών φαρμάκων, σε συμμόρφωση με τις Οδηγίες 2001/82/ΕΚ και 2004/28/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου περί κοινοτικού κώδικα για τα κτηνιατρικά φάρμακα» (ΦΕΚ Β΄ 731/16.6.2006) ορίζεται ότι : «1. Η λιανική πώληση κτηνιατρικών φαρμάκων γίνεται αποκλειστικά από τα φαρμακεία και τα καταστήματα λιανικής πώλησης κτηνιατρικών φαρμάκων που έχουν λάβει σχετική άδεια σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, από την Κτηνιατρική Υπηρεσία της αρμόδιας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.»
Στο δε άρθρο 64 παρ. 4 της ως άνω ΚΥΑ ορίζεται ότι: «4. Τα καταστήματα χονδρικής πώλησης που διαθέτουν την άδεια της παρ. 1 και οι κάτοχοι αδείας κυκλοφορίας κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων, διαθέτουν τα προϊόντα τους σε χονδρική τιμή και μόνο, αποκλειόμενης της λιανικής πώλησης και μόνο: …γ) στα φαρμακεία και καταστήματα λιανικής πώλησης κτηνιατρικών φαρμάκων, που λειτουργούν νόμιμα.»
Στο άρθρο 4 παρ. 2 της ως άνω ΚΥΑ ορίζεται ότι: «Με εξαίρεση τις διατάξεις σχετικά με την κατοχή, τη συνταγογράφηση, την παράδοση και τη χορήγηση κτηνιατρικών φαρμάκων, η παρούσα Υπουργική Απόφαση δεν εφαρμόζεται: α) στα κτηνιατρικά φάρμακα που παρασκευάζονται σε φαρμακείο βάσει κτηνιατρικής συνταγής που προορίζεται για συγκεκριμένο ζώο ή μια μικρή ομάδα ζώων, κοινώς ονομαζόμενα «γαληνικά σκευάσματα εκτός φαρμακοποιίας», και β) στα κτηνιατρικά φάρμακα που παρασκευάζονται σε φαρμακείο σύμφωνα με τις ενδείξεις φαρμακοποιίας και τα οποία χορηγούνται απευθείας στον τελικό χρήστη, κοινώς ονομαζόμενα «γαληνικά φάρμακα της ισχύουσας φαρμακοποιίας»».
Το άρθρο 44 της ως άνω ΚΥΑ ορίζει ότι : «1. Για την παραγωγή κτηνιατρικών φαρμάκων απαιτείται άδεια παραγωγής από τον ΕΟΦ. Η άδεια παραγωγής απαιτείται και για τα κτηνιατρικά φάρμακα που προορίζονται για εξαγωγή. 2. Η άδεια που αναφέρεται στην παράγραφο 1 απαιτείται τόσο για την ολική ή μερική παραγωγή, όσο και για τις εργασίες κατάτμησης, συσκευασίας και παρουσίασης των φαρμάκων. Η άδεια του προηγουμένου εδαφίου δεν απαιτείται για την παραγωγή, κατάτμηση, αλλαγή συσκευασίας ή παρουσίασης, όταν οι εργασίες αυτές εκτελούνται με μοναδικό σκοπό τη διάθεση στο λιανικό εμπόριο από φαρμακοποιούς σε φαρμακεία ή από άλλα άτομα στα οποία η εκτέλεση των εργασιών αυτών επιτρέπεται στην Χώρα.»
Δυνάμει των ως άνω κείμενων διατάξεων της φαρμακευτικής νομοθεσίας καθίσταται απολύτως σαφές ότι τα φαρμακεία νομίμως πωλούν λιανικώς κτηνιατρικά φάρμακα, ως άλλωστε προβλέπεται στις Οδηγίες 2001/82/ΕΚ και 2004/28/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου περί κοινοτικού κώδικα για τα κτηνιατρικά φάρμακα.
Κατόπιν των ανωτέρω αποδεικνύεται ότι ο βασικός πυλώνας για την ασφαλή διακίνηση των κτηνιατρικών φαρμάκων, επί σκοπώ προστασίας της Δημόσιας Υγείας, είναι η χορήγησή τους από τον φαρμακοποιό ή κάθε νόμιμο κάτοχο άδειας πώλησης κτηνιατρικών φαρμάκων, κατόπιν συνταγής κτηνιάτρου.
            Κατόπιν των ανωτέρω σας καλούμε όπως απαντήσετε αρνητικά στην ερώτηση – πρόταση των εν λόγω βουλευτών.
Είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση.
Με εκτίμηση

                            Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                               ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ                                    ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΖΗΚΑΣ

ΟΙ 24 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΠΟΥ ΥΠΕΒΑΛΑΝ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ  για τον αποκλεισμό των φαρμακείων από την πώληση  κτηνιατρικών  φαρμάκων  :
Βράντζα Παναγιώτα        ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Αντωνίου Χρήστος           ΗΜΑΘΙΑΣ
Αυλωνίτου Ελένη             Β' ΑΘΗΝΩΝ
Θελερίτη Μαρία                ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Ιγγλέζη Αικατερίνη            ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)        Β' ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)  Β΄ΑΘΗΝΑΣ
Κοζομπόλη-Αμανατίδη Παναγιώτα  ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Λάππας Σπυρίδων               ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Μανιός Νικόλαος                  ΚΥΚΛΑΔΩΝ
Μιχελογιαννάκης Ιωάννης    ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Μπγιάλας Χρήστος               ΓΡΕΒΕΝΩΝ
Μπόλαρης Μάρκος                ΘΕΣΝΙΚΗΣ
Ντζιμάνης Γεώργιος               ΚΟΖΑΝΗΣ
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης) ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Ρίζος Δημήτριος                          ΕΒΡΟΥ
Ριζούλης Ανδρέας                      ΑΧΑΙΑΣ
Σαρακιώτης Ιωάννης                  ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Σιμορέλης Χρήστος                    ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Σκούφα Ελισσάβετ-Μπέτυ           ΠΙΕΡΙΑΣ
Σπαρτινός Κωνσταντίνος             ΑΧΑΙΑΣ
Τελιγιορίδου Ολυμπία               ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Τζαμακλής Χαρίλαος                   ΠΙΕΡΙΑΣ
Τζούφη Μερόπη                          ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ