Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος απαιτεί από το υπ. Υγείας την ικανοποίηση αιτημάτων του



Τουλάχιστον αυτών που δεν κοστίζουν τίποτα στην πολιτεία…

Αποφασισμένος να διεκδικήσει από το Υπουργείο Υγείας ό,τι δεν κοστίζει τίποτα στην ελληνική πολιτεία αλλά είναι πολύ σημαντικό για τους φαρμακοποιούς δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς μιλώντας στο 5ο Πανθεσσαλικό Φαρμακευτικό Συνέδριο που με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 16 και 17 Νοεμβρίου στην Αγριά της Μαγνησίας.
 Όπως είπε ο κ. Βαλτάς, στην κορυφή της ατζέντας των θεσμικών ζητημάτων που έχει θέσει ως προτεραιότητές του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος βρίσκεται το θέμα των ελλείψεων. Για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος αυτή τη στιγμή η λύση είναι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΦΣ, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων να προχωρήσει στην απαγόρευση τουλάχιστον για ένα πεντάμηνο της εξαγωγής των φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους φαρμακοποιούς στην καθημερινότητά τους στο φαρμακείο και κατά τον κ. Βαλτά πέρα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παρασκευάστριες εταιρείες με τις πρώτες ύλες και την επιλογή τους να δίνουν προτεραιότητα σε άλλες μεγαλύτερες, σε σχέση με την Ελλάδα, αγορές, έχει να κάνει με τη στάση των ιδιωτικών και κάποιων συνεταιριστικών φαρμακαποθηκών αλλά και με την «πρακτική της σκούπας» που δυστυχώς κάποιοι φαρμακοποιοί εφαρμόζουν  λειτουργώντας σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας των συναδέλφων τους.
Από εκεί και πέρα και από τη στιγμή που ο  υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας έχει ξεκαθαρίσει ότι προς το παρόν δεν δίνει «σε κανέναν πράγματα τα οποία στοιχίζουν», όπως είπε ο κ. Βαλτάς, η επιλογή του ΠΦΣ είναι να βάλει ψηλά στην ατζέντα των διεκδικήσεών του αιτήματα που δεν κοστίζουν στο κράτος αλλά είναι πολύ σημαντικά για τους φαρμακοποιούς.
«Πάμε πρώτα να διεκδικήσουμε πράγματα που δεν στοιχίζουν στην πολιτεία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαλτάς. Ένα από αυτά είναι ο εκσυγχρονισμός του αναχρονιστικού ιδρυτικού νόμου του 1928 για τους φαρμακευτικούς συλλόγους, ένα άλλο είναι το «μεγάλο θέμα που αφορά τα eshop» και την κουβέντα που γίνεται για μία πιθανή αλλαγή της νομοθεσίας που θα τους επιτρέπει την πώληση και ΜΥΣΥΦΑ. «Εμείς διεκδικούμε και λέμε ότι πρέπει να απαγορευτεί βάσει νομοθεσίας τα eshop να πωλούν ΜΥΣΥΦΑ. Ας πωλούν ΓΕΔΙΦΑ, ας κάνουν ό,τι θέλουν. Θα πρέπει όμως να θεσμοθετηθεί ότι δεν θα πωλούν ΜΥΣΥΦΑ. Επίσης είναι αδιανόητο πλέον να βλέπουμε να πωλούνται στα περίπτερα τα υγρά φακών επαφής και βάσει νόμου να απαγορεύεται η πώλησή τους από τα φαρμακεία. Αυτά όλα επιλύονται».
Άλλο ζήτημα που έχει τεθεί είναι το θέμα της τιμολόγησης των ιατροτεχνολογικών προϊόντων καθώς, όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΦΣ «είναι αδιανόητο να φτάνουμε στο σημείο, τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα να τα πουλάμε φθηνότερα απ’ ό,τι τα αγοράζουμε. Κάποια στιγμή η πολιτεία θα πρέπει να πάψει τη διαδικασία αυτή διότι επιτέλους ο κόσμος «πληρώνει τη νύφη». Μπορούμε να μπούμε μέσα με τα βρεφικά γάλατα 10-15% για να το αγοράσουμε ακριβότερα απ’ ό,τι το διαθέτει ο ΕΟΠΥΥ; Είναι εξωπραγματικά αυτά τα πράγματα. Είναι πράγματα τα οποία κάποιοι τα αποφάσισαν και κακώς η σύμβαση αυτή υπογράφηκε με αυτές τις συνθήκες. Δεν θέλω να θυμίσω παλιές εποχές αλλά δυστυχώς ακόμη πληρώνουμε και προσπαθούμε να λύσουμε προβλήματα τέτοιου είδους».
Ο κ. Βαλτάς αναφέρθηκε στην μη ύπαρξη ρυθμιστικού πλαισίου για τα προϊόντα κάνναβης κάτι το οποίο χαρακτήρισε αδιανόητο καθώς και στην προσπάθεια που γίνεται ώστε τα φαρμακεία να αναγνωριστούν ως χώροι που θα δίνουν συμβουλές για το κάπνισμα και την παχυσαρκία.
Άλλο ζήτημα σημαντικό για τον ΠΦΣ είναι η είσπραξη του bonus για τα γενόσημα. Πρόκειται για ένα κίνητρο προς τον φαρμακοποιό που προωθεί την πώληση γενοσήμων φαρμάκων το οποίο η πολιτεία έχει θεσπίσει στη λογική της αύξησης του μεριδίου των γενοσήμων στις πωλήσεις φαρμάκων στη χώρα μας. Αυτό το bonus καταβάλλεται από τις εταιρείες στον ΕΟΠΥΥ και όπως είπε ο κ. Βαλτάς «δυστυχώς και θα το λέω κάθε φορά που θα βρίσκομαι με τους υπουργούς – είναι ντροπή τους- όταν ακούω ότι εφτά εκατομμύρια ευρώ είναι αδιάθετα διότι οι εταιρίες δεν έχουν δώσει τα χρήματα που οφείλουν στον ΕΟΠΥΥ». Η στήριξη της εφαρμογής του μέτρου από την πολιτεία είναι σημαντική για τον πρόεδρο του ΠΦΣ καθώς αφορά σε πολύ μεγάλο βαθμό μονοεδρικά φαρμακεία που λειτουργούν σε απομονωμένες περιοχές και περιμένουν και από αυτά τα χρήματα να επιβιώσουν. Πάντως, όπως είπε, υπάρχει η πρόθεση από την ηγεσία του υπουργείου τα φαρμακεία αυτά σε απομονωμένες περιοχές να βοηθηθούν οικονομικά, να στηριχθούν καθώς σαν μονοεδρικά δουλεύουν μονάχα γενόσημα και η συνταγή τους είναι 20%, 30% πιο κάτω από ένα φαρμακείο της πόλης. 
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Βαλτάς αναφέρθηκε και στο ζήτημα των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) υποστηρίζοντας ότι «ποτέ κανείς δεν είπε δωρεάν ΦΥΚ». Εξηγώντας τα στάδια της όλης διαδικασίας διαπραγμάτευσης με το υπουργείο εξήγησε ότι μέριμνα του ΠΦΣ είναι να μην την πατήσει ο κλάδος όπως με τα ιατροτεχνολογικά, «τότε που εκτελούσαμε στα τυφλά». Πρώτα θα δούμε ότι λειτουργεί το σύστημα, μετά θα δοκιμαστεί σε δύο Συλλόγους, μετά θα πάμε σε μία διαδικασία διαπραγμάτευσης, μετά θα συζητήσουμε για την επιστημονική αμοιβή κι όταν είναι όλα καλά, τότε θα δώσουμε μόνο αυτά τα 43 φάρμακα». Ξεκαθάρισε δε ότι ο ίδιος διαφωνεί με όλο αυτό το σύστημα θεωρώντας ότι ο φαρμακοποιός θα πρέπει να διαθέτει τα ΦΥΚ με ποσοστό κέρδους και με τις φαρμακαποθήκες να συμμετέχουν στη διαδικασία διάθεσης. Προς αυτήν την κατεύθυνση και για να γίνει ό,τι πρέπει να γίνει με τον σωστό τρόπο, θα πρέπει να υπάρχει μία μελέτη –που ήδη διεξάγεται από τον ΠΦΣ- με στοιχεία και θα πρέπει να βρεθούν απαντήσεις σε όλα εκείνα τα ζητήματα που είναι ή θα μπορούσαν να αποδειχθούν προβληματικά.
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ αναφερόμενος στο κεντρικό θέμα του συνεδρίου, τις υπηρεσίες του φαρμακείου, σημείωσε πως σε μία ευρωπαϊκή χώρα δεν πρέπει πλέον να είναι ταμπού η διεκδίκηση αυτών που οι φαρμακοποιοί ήδη έχουν πετύχει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η αποζημίωση της διανυκτέρευσης είναι ένα από αυτά.
Εκφράζοντας τέλος την αισιοδοξία του για την αλλαγή του κλίματος μέσα στον κλάδο για το ζήτημα των συνενώσεων των φαρμακείων ο κ. Βαλτάς ανέφερε πως ο υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας δεσμεύτηκε ενώπιον του Δ.Σ. του ΠΦΣ ότι θα φέρει σύντομα το θεσμικό πλαίσιο με παροχή κινήτρων για να μπορέσουν οι φαρμακοποιοί που θέλουν να προχωρήσουν σε συνενώσεις. Τόνισε ωστόσο ότι οι συνενώσεις αυτές θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. «Εμείς ζητάμε συνενώσεις φαρμακείων μόνο μεταξύ φαρμακοποιών και μόνο με μία άδεια ο κάθε φαρμακοποιός… Η νομοθεσία να μιλά για εταιρείες φαρμακείων μόνο φαρμακοποιών, όπως έχουμε δικηγορικές εταιρείες αποκλειστικά μόνο δικηγόρων. Δεν επιτρέπουμε να μπει ο ξένος, δεν επιτρέπουμε να μπει ο ιδιώτης. Δεν επιτρέπουμε να μπει ένας φαρμακοποιός που έχει δέκα φαρμακεία… Αυτή η δυναμική θα βοηθήσει φαρμακεία να αναπτυχθούν».
Πηγή : dailypharmanews.gr