Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019

Μία στις δύο συνταγές που εκτελούνται είναι από ανασφάλιστους πολίτες



Την ανεξέλεγκτη έκδοση νέων ΑΜΚΑ σε ανασφάλιστους αναφέρει η φαρμακοβιομηχανία ως βασική παράμετρο εκτόξευσης των rebate και clawback στα επίπεδα των 1,8 δις. ευρώ.

Την έκδοση 220 χιλιάδων νέων ΑΜΚΑ σε ανασφάλιστους πολίτες τους πρώτους 8 μήνες του έτους επεσήμαναν ως «τρομακτικό» στοιχείο οι συμμετέχοντες εκπρόσωποι του φαρμακευτικού κλάδου στο πρόσφατο συνέδριο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, το 19ου PHARMApoint. Μάλιστα δια στόματος του προέδρου του ΣΦΕΕ κ. ολύμπιου Παπαδημητρίου προσδιορίστηκε ότι οι επιστροφές της φαρμακοβιομηχανίας το 2019 θα φτάσει τα 1,8 δισ. ευρώ καθώς δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για τον έλεγχο της συνταγογράφησης αλλά και για την ενίσχυση των κονδυλίων για τη φαρμακευτική δαπάνη.
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης, σημείωσε πως και στην πράξη η αύξηση των ανασφάλιστων είναι ραγδαία αφού μία στις δύο συνταγές που εκτελούνται στα φαρμακεία αφορά σε ανασφάλιστο πολίτη.
Τα παραπάνω σημειώθηκαν στο Στρογγυλό τραπέζι «Αλυσίδα διακίνησης του φάρμακου: νέες προκλήσεις για τη φαρμακευτική περίθαλψη του κοινού» το οποίο έλαβε χώρα στο πλαίσιο του 19ου Pharmapoint στη Θεσσαλονίκη με συντονιστή τον κ. Διονύσιο Ευγενίδη και συμμετέχοντες τους κκ Κυριάκο Θεοδοσιάδη, μέλος Δ.Σ. Φ.Σ. Θεσσαλονίκης, τ. πρόεδρος ΠΦΣ, τ. πρόεδρος ΦΣΘ, τον κ. Ολύμπιο Παπαδημητρίου, πρόεδρο ΣΦΕΕ, τον κ. Βασίλειο Πενταφράγκα εντεταλμένο σύμβουλο της ΠΕΦ και τον κ. Μάκη Παπαταξιάρχη, πρόεδρο του PhRMA Innovation Forum, Chairman του AmCham Pharma Committee.
Σημειώνεται πως πριν από λίγες μέρες με επιστολή του ο ΣΦΕΕ προς τον Υπουργό Υγείας, ο σύνδεσμος τόνιζε πως επιτέλους θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε να μη γίνεται κοινωνική πολιτική στην πλάτη των φαρμακευτικών εταιρειών. Την νέα αντίδραση του ΣΦΕΕ προκάλεσαν τα σημειώματα των υποχρεωτικών επιστροφών για το α’ εξάμηνο του 2019, που αποστέλλονται στις επιχειρήσεις του κλάδου αυτή την περίοδο, αλλά και την τάση που διαφαίνεται για το 3ο τρίμηνο του έτους. Τα μέλη του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), σε επιστολή τους με αποδέκτες τους Υπουργούς Οικονομικών, Υγείας και Εργασίας, που κοινοποιήθηκε και στον Υφυπουργό Υγείας σημειώνουν πως το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους έδωσε το αρνητικό στίγμα, επιβεβαιώνοντας τις δυσμενείς εκτιμήσεις. Η αύξηση των επιστροφών ανέρχεται στο 23,6% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ το 3ο τρίμηνο του 2019, αναμένεται να είναι χειρότερο, όπως προκύπτει από τα ελάχιστα στοιχεία που είναι διαθέσιμα.
Οι αιτίες για τον εκτροχιασμό της εξωνοσοκομειακής δαπάνης δεν είναι άγνωστες, τονίζει ο ΣΦΕΕ. Καταρχάς, η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη παραμένει σταθερή, παρότι οι ανάγκες αυξάνονται. Επιπλέον, δεν εφαρμόστηκε ποτέ πλήρως και αποτελεσματικά ο έλεγχος της συνταγογράφησης. Επιπροσθέτως, στη δαπάνη εντάχθηκε και η κάλυψη των ανασφάλιστων, ο αριθμός των οποίων αυξήθηκε ραγδαία κατά 220 χιλιάδες ΑΜΚΑ, από την αρχή του έτους και μέχρι το τέλος Αυγούστου, όταν την ίδια ώρα τα ΑΜΚΑ των ασφαλισμένων πολιτών μειώθηκαν κατά 40 χιλιάδες.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι ο Υπουργός Υγείας έχει εκφράσει τη βούληση για την μείωση των επιβαρύνσεων της φαρμακοβιομηχανίας κυρίως με τον έλεγχο της συνταγογράφησης και την απόλυτη μηχανοργάνωση του ΕΟΠΥΥ, όμως μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει υπάρξει κάποια συγκεκριμένη κίνηση.
Πηγή :healthmag.gr