Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019

Α. Βαλτάς: Η μη παρουσία φαρμακοποιών στους ελέγχους για τις άδειες φαρμακείων νομιμοποιεί τις εν δυνάμει αυθαιρεσίες





Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 «Η μη παρουσία του προέδρου ή μελών του Δ.Σ. των Φαρμακευτικών Συλλόγων στους ελέγχους χορήγησης άδειας λειτουργίας φαρμακείων νομιμοποιεί τις εν δυνάμει αυθαιρεσίες απ’ όπου μπορούν να προέλθουν». Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς στο DailyPharmaNews σχολιάζονταςτα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κώστας Λουράντος για τη μη παρουσία του σε  διενεργηθείσα επιθεώρηση σε φαρμακείο σε κεντρική λεωφόρο της Αθήνας προ της χορηγήσεως της άδειας λειτουργίας του από την Περιφέρεια Αττικής, μία περίπτωση όμως που έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις τους τελευταίους μήνες, αφού δίνει την αίσθηση ότι πρόκειται για φαρμακείο που λειτουργεί μέσα σε σούπερ μάρκετ.
Ο κ. Βαλτάς υποστήριξε ότι το κεντρικό σημείο της απάντησης του κ. Λουράντου είναι ότι «επειδή σέρνεται στα δικαστήρια δεν πάει στους ελέγχους που πρέπει να πηγαίνει ως πρόεδρος Συλλόγου ή έστω να στέλνει αντικαταστάτη του».
Πάνω λοιπόν σε αυτό απάντησε πως «εγώ προσωπικά εκπλήσσομαι από έναν τόσο έμπειρο συνδικαλιστή να διαμαρτύρεται γι’ αυτό που δυστυχώς είμαστε υποχρεωμένοι να υποστούμε από μηνύσεις, από συκοφαντίες, από διαστρεβλώσεις των λεγομένων μας, από απαξίωση της δουλειάς που κάνουμε που μπορεί να οφείλεται είτε σε οικονομικά είτε και σε συνδικαλιστικά συμφέροντα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ούτε δικαιολογεί να βάζω το κεφάλι κάτω και για παράδειγμα να μην πηγαίνω στους ελέγχους των φαρμακείων γιατί φοβάμαι ότι θα μηνυθώ. Εξάλλου κρινόμαστε από τους συναδέλφους μας από την αποτελεσματικότητά μας, τη δυναμική μας αλλά και από τη φιλοσοφία μας ότι δεν ενδίδουμε στα συμφέροντα των λίγων».
Έκπληξη όμως ήταν για τον κ. Βαλτά και η τοποθέτηση του κ. Λουράντου για τη σημασία παρουσίας του προέδρου ενός φαρμακευτικού συλλόγου ή αντικαταστάτη του στη διαδικασία ελέγχου για τη χορήγησής της άδειας λειτουργίας ενός φαρμακείου. «Εγώ προσωπικά εξεπλάγην με την τοποθέτηση του προέδρου του μεγαλύτερου συλλόγου της χώρας ότι δεν πάει στους ελέγχους. Ειλικρινά τηλεφώνησα στους περισσότερους προέδρους των Φαρμακευτικών Συλλόγων. Δεν υπήρχε ένας πρόεδρος που να μου είπε ότι δεν πάει να κάνει έλεγχο, να παραστεί στη διαδικασία ελέγχου για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας. Εάν δεν μπορεί ή κωλύεται, πηγαίνει ο αντικαταστάτης του. Ακόμη και για τις ειδικές περιπτώσεις απομακρυσμένων περιοχών. Πόσο μάλλον σε περιπτώσεις σοβαρότατες, όπως είναι η περίπτωση του συγκεκριμένου φαρμακείου, που θα έπρεπε να πάει και σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου. Δεν μπορούμε να απεμπολήσουμε με κανέναν τρόπο το μοναδικό δικαίωμα της άποψης που μπορεί και πρέπει να έχει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος για την χορήγηση άδειας σε φαρμακείο. Τι θα πει “δεν πάω γιατί δεν είμαι υποχρεωμένος;” Θα πρέπει να πάω και να εκφράσω τη διαφωνία του ή να συμφωνήσω στον έλεγχο. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει θέμα. Στις περιπτώσεις όμως που δεν συμφωνούμε, υπάρχει καταγεγραμμένη η διαφωνία μας σε έγγραφο και η βαρύτητα της υπογραφής του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου θα προβληματίσει την Περιφέρεια για το εάν θα προχωρήσει ή όχι στη χορήγηση άδειας. Η διαδικασία λοιπόν λέει ότι εκεί που υπάρχει διαφωνία ανάμεσα στον Φαρμακευτικό Σύλλογο και στην Περιφέρεια, η Περιφέρεια από μόνη της είτε κατόπιν απαίτησης του τοπικού Φαρμακευτικού Συλλόγου στέλνει έγγραφο στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας για τα θέματα άδειας λειτουργίας φαρμακείων και η υπηρεσία αυτή στέλνει απάντηση βάσει της οποίας αποφασίζεται το αποτέλεσμα του ελέγχου. Και στην περίπτωση όμως που υπογράψει η Περιφέρεια την άδεια λειτουργίας του φαρμακείου για δικούς τους λόγους υπάρχει η Γνωμοδοτική Φαρμακευτική Επιτροπή.  Έχω περίπτωση πρόσφατη Φαρμακευτικού Συλλόγου όπου ο Περιφερειάρχης έδωσε άδεια λειτουργίας φαρμακείου παρανόμως, έγινε προσφυγή εντός 60 ημερών στην Ανώτατη Φαρμακευτική Γνωμοδοτική Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας -όπου υπάρχει μόνιμο μέλος του Δ.Σ. του ΠΦΣ με δικαίωμα ψήφου- και άλλαξε η απόφαση. Στις περισσότερες περιπτώσεις που φτάνουν στη ανώτατη Γνωμοδοτική Επιτροπή υπάρχει δικαίωση γιατί εκεί προεδρεύει ο Νομικός Σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας. Επομένως δεν μιλάμε για απόψεις Περιφερειαρχών ή απόψεις κάποιων που θέλουν να ‘βολέψουν” ημέτερους. Και η βαρύτητα του εκπροσώπου του ΠΦΣ είναι τέτοια που σχεδόν πάντα, όπως προείπα, δικαιώνεται αυτός που έχει πραγματικά το νόμο με το μέρος του».
              Για τον κ. Βαλτά πάντως είναι μέσα στις διεκδικήσεις του ΠΦΣ οι φαρμακοποιοί να ισχυροποιήσουν το ρόλο τους στην όλη διαδικασία. «Για πρώτη φορά στις διεκδικήσεις μας έχουμε βάλει δύο πράγματα. Πρώτον, να έχουμε γνώμη στην άδεια ιδρύσεως φαρμακείου που λόγω μνημονιακών υποχρεώσεων μας αφαιρέθηκε αλλά και να πάρουμε την ευθύνη για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας φαρμακείου».
Και οι δύο αυτές διαδικασίες είναι εξαιρετικά σοβαρές, ελέγχονται πάρα πολλά πράγματα, όπως το εάν έχει όλα τα δικαιολογητικά ο φαρμακοποιός για να ιδρύσει φαρμακείο π.χ. το πτυχίο,  και στη συνέχεια για την άδεια λειτουργίας, εάν πληρούνται οι προβλεπόμενοι από το νόμο όροι όπως π.χ. τα τετραγωνικά που απαιτούνται για το εργαστήριο και την αποθήκη, τα ρολά, το κλιματιστικό, το ψυγείο, την επάρκεια φαρμάκων, κτλ. «Και εγώ ρωτώ» αναρωτιέται ο κ. Βαλτάς: «Είναι δυνατόν ο πρόεδρος του Συλλόγου με τα περισσότερα φαρμακεία να απεμπολεί το δικαίωμα του ελέγχου που ναι μεν εκφράζει σύμφωνη γνώμη αλλά έχει το δικαίωμα να προχωρήσει σε περαιτέρω διαδικασίες εφόσον διαφωνεί;  Είναι δυνατόν να απεμπολήσεις αυτό το δικαίωμα επειδή φοβάσαι ότι θα μηνυθείς;».
Για το ότι ο κ. Λουράντος πρότεινε να πάει κάποιος άλλος στη θέση του αλλά δεν πήγε κανείς, ο πρόεδρος του ΠΦΣ απάντησε ότι «εγώ δεν μπορώ να μπω στα εσωτερικά του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής ούτε στα εσωτερικά κανενός Φαρμακευτικού ΣυλλόγουΓνωρίζω όμως ως πρόεδρος ενός Φαρμακευτικού Συλλόγου εδώ και 24 χρόνια πως στην περίπτωση που δεν μπορώ να πάω εγώ προσωπικά, θα πάει αντιπρόσωπός μου. Διαφορετικά, λυπάμαι, δεν ελέγχω το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μου. Όταν είμαι πρόεδρος και προτρέπω να πάνε κάποιοι για κάτι -που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι σημαντικό- και δεν πάνε, σημαίνει ότι δεν ελέγχω το Συμβούλιο μου. Εδώ το πράγμα είναι σοβαρότατο. Το μήνυμα που πρέπει να περάσουμε στους προέδρους είναι ότι “πηγαίνετε, ελέγξτε, διαπιστώστε, γράψτε τις αντιρρήσεις, εάν υπάρχουν – που είναι λίγες οι περιπτώσεις. Για τις λίγες αυτές περιπτώσεις δεν πάμε καθόλου; Και για ένα τόσο σοβαρό θέμα που συζητιέται τόσο καιρό και πλανιέται σε όλη την Ελλάδα και έχει να κάνει με το εάν είναι δυνατόν να λειτουργούν φαρμακεία μέσα σε σούπερ μάρκετ δεν έπρεπε να διαπιστωθεί – γιατί εγώ δεν ξέρω τι συμβαίνει, μπορεί τελικά να είναι όλα νόμιμα- το εάν πράγματι είναι όλα νόμιμα;» καταλήγει ο κ. Βαλτάς . 
Πηγή : dailypharmanews.gr