Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019

Οι πρώτες συμφωνίες της ΕΚΑΠΥ για φάρμακα




FacebookTwitterPinterestΠερισσότερα...
Την επιτυχή ολοκλήρωση των δύο συμφωνιών της ΕΚΑΠΥ με πέντε μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, κάνοντας λόγο για εξοικονόμηση σχεδόν 30 εκατ. ευρώ.
Πάνω από ένα χρόνο από την ίδρυση της, η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας κατάφερε να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση για τις πρώτες συμφωνίες για την προμήθεια φαρμάκων, τα οποία θα καλύψουν τις ανάγκες νοσοκομείων και κέντρων υγείας σε φάρμακα ευρείας κατανάλωσης, μεταξύ αυτών βαριές αντιβιώσεις, σύμφωνα με πληροφορίες του Virus. Κύκλοι της Αριστοτέλους αναφέρουν ότι η καθυστέρηση ήταν μάλλον αναπόφευκτη έως ότου μπει μια τάξη στις χαοτικές διαδικασίες. Θυμίζουμε άλλωστε πως η ΕΚΑΠΥ είχε μέχρι προσφάτως σοβαρό πρόβλημα στελέχωσης, οδηγώντας την Αριστοτέλους στη θεσμοθέτηση αλλαγών.
«Με την ολοκλήρωση υπογραφής των νέων Συμφωνιών–Πλαίσιο με αριθμούς 01/2019_ΕΠΥ_1_2014 και  02/2019_ΕΠΥ_3_2014 που υπογράφτηκαν στις 28-1-2019 και 4-2-2019 αντίστοιχα από τον Πρόεδρο της Ε.Κ.Α.Π.Υ. και τους νόμιμους εκπροσώπους των αντισυμβαλλόμενων εταιριών, συμφωνήθηκε η προμήθεια «ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ» συνολικού ποσού 54.676.303,52 ευρώ μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, έναντι της συνολικής προϋπολογισθείσας δαπάνης 84.343.044,77 ευρώ. Η εξοικονόμηση που επετεύχθη σε σχέση με την προϋπολογισθείσα δαπάνη ανέρχεται στο ποσό των  29.666.741, 25 ευρώ», σημειώνει η ανακοίνωση του γραφείου τύπου του Π. Πολάκη.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Virus, πάντως, δεν θα είναι οι μόνες συμφωνίες καθώς σύντομα θα ανακοινωθούν άλλες δύο συμφωνίες-πλαίσιο για φάρμακα που αφορούν περιπτώσεις βαρέων ασθενειών.
Όπως εξηγείται η διάρκειά των συμφωνιών είναι διετής, από την υπογραφή τους, «ενώ η Ε.Κ.Α.Π.Υ διατηρεί δικαίωμα μονομερούς παράτασης της ισχύος τους για ακόμη ένα έτος. Βάσει των Συμφωνιών, πρόκειται σύντομα να συναφθούν εκτελεστικές συμβάσεις μεταξύ των φορέων προορισμού της Συμφωνίας (Δομών του δημόσιου συστήματος Υγείας) και των αντισυμβαλλόμενων φαρμακευτικών εταιριών, ενώ το επόμενο διάστημα έπεται και συνέχεια ενημέρωσης με περισσότερα ευχάριστα νέα στον τομέα αυτό».
Πηγή : virus.com.gr